App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Mor- och farföräldrar

Mor- och farföräldrar

Att få barnbarn innebär att era egna föräldrar också går in i en ny livsfas. Det sker stora förändringar inom familjen. Samtidigt som ni blir föräldrar blir era föräldrar mor- och farföräldrar. Det nya barnets ankomst markerar förskjutningen uppåt på ”ålderstrappan”. Många tankar väcks till liv och kan ibland behöva bearbetas, även om glädjen inför att få ett barnbarn är ofantligt stor. Att bli mor- eller farförälder kan vara något av det största man har upplevt och relationen mellan den nya och den äldsta generationen blir ofta lyckosam och glädjerik för båda.
Det är en gåva till både barn och deras far-och morföräldrar om ni ger dem möjligheten att få ett eget nära förhållande till varandra. Eventuellt har ni olika uppfattningar om vad barn får och inte får lov att göra. Då är det klokt att ni gör varandra uppmärksamma på att det är ni som bestämmer i ert hem, men hemma hos far- och morföräldrarna, där är det deras regler som gäller. Det här brukar både barn och vuxna förstå och kunna inrätta sig efter.
Många far- och morföräldrar är fortfarande i arbete när de får barnbarn och en del bor långt bort. Då kan det vara svårare att få en nära kontakt. Har ni förmånen att ha den äldre generationen mer tillgänglig på närmare håll, har de förhoppningsvis möjligheter och lust att vara barnvakt ibland. Kanske vill de ta hand om sitt barnbarn en hel dag i veckan. Det kan då bli barnets fridag från förskola eller dagbarnvårdare, samtidigt som förhållandet mellan den äldsta och yngsta generationen får regelbunden näring. Eventuellt kan de hjälpa er om barnet blir sjukt och måste vara hemma. Ta till er och gläds åt den hjälp ni kan få av barnets mor- och farföräldrar. Dra er inte för att be dem om hjälp, det är en god och trygg avlastning att få och oftast en stor glädje för alla parter.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...