App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Missfall

Missfall

Missfall tidigt i graviditeten kan upplevas som att mista ett önskat barn. Det kan vara svårt för omgivningen att förstå smärtan och att det tar sin tid att bearbeta sorgen. Det är högst individuellt hur de blivande föräldrarna upplever förlusten av en graviditet eller ett barn.
Oavsett orsak och graviditetslängd så är det en svår upplevelse för dem som drabbas. Man behöver tid att bearbeta sorgen och för att läka, både fysiskt och psykiskt. De flesta, kanske ännu mer de par som utretts och behandlats på grund av barnlöshet, har tidigt hunnit göra sig en föreställning om barnet de väntar och har också stora förväntningar på att äntligen bli föräldrar.
 
Kvinnan kanske också har märkt av det liv hon burit på och känner därför en mycket stor kroppslig tomhet. Kanske anklagar hon sig själv för något hon gjorde eller borde ha gjort. Det är bra att efteråt prata med personalen på sjukhuset. Beroende på hur långt in i graviditeten missfallet inträffar, kan också frågan om att få se barnet bli aktuell.
Många avstår men de flesta som gör det och som på så sätt får en möjlighet att ta farväl är i de flesta fall efteråt väldigt tacksamma över det. Det är väldigt olika hur snart inpå ett missfall man orkar med att försöka bli gravid på nytt. Några vill prova igen direkt, andra behöver lite mer tid. Var omtänksamma mot varandra och låt det få ta den tid som ni behöver.
Omkring en fjärdedel av alla bekräftade graviditeter slutar med missfall. De allra flesta sker före utgången av tolfte veckan. Dessa ses vanligtvis som en naturlig avslutning på en graviditet där något gått fel under den första viktiga fosterutvecklingsperioden. Efter missfallet tar det drygt en månad innan mens återkommer. Du kan bli gravid igen när du vill.
 
Ett missfall innebär vanligtvis ingen risk för att det skall hända igen nästa gång. En liten grupp kvinnor kan drabbas av upprepade missfall. Detta bör utredas hos specialistläkare.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...