App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Kolik

Kolik

Det är nog många föräldrar som oroar sig för att, att deras barn ska drabbas av spädbarnskolik där kvällar och nätter blir sömnlösa på grund av ett skrikigt barn. Besvären börjar oftast när barnet är 1-3 veckor gamla veckor gammalt och definieras av otröstligt skrik eller gråt i minst 3 timmar per dag i minst 3 dagar i veckan i minst 3 veckor.
 
Man vet inte riktigt vad det orsakas av men att barnet får ont i magen anses bero på oroliga tarmar och mycket gas i magen. Barnet kan vara relativt lugnt under tidig dag. Besvären ökar och sedan framåt eftermiddagen och är som värst på kvällen. Barnet är i övrigt friskt, äter bra och har normal avföring. När barnet är runt 3 månader gammalt brukar besvären avta eller försvinna helt.
 
Ta kontakt med din distriktssköterska på BVC för råd och stöd, det finns en del saker man kan göra för att lindra besvären. Bland annat kan man prova att ge barnet magknipsmassage. Man kan bära barnet över armen i magläge, låta barnet sitta i bärsjal eller bärsele, låta den ammande mamman äta komjölksfri kost eller ge barnet komjölksfri bröstmjölksersättning. Det finns även läkemedel som kan hjälpa mot gasspänningar. På en del håll i landet finns det akupunktur mot spädbarnskolik.
 
Det kan vara mycket påfrestande att ha ett barn med kolikbesvär. Sök hjälp och stöd i omgivningen. Be släkt och vänner om en stunds avlastning och turas om att få sova ut. Det finns olika föräldrarforum på internet där man kan få stöd och tips på hur man ska hantera situationen. Håll ut och ha tålamod! Tänk på att kolik inte varar för evigt. Snart nog kommer det en ny dag när barnet också sover lugnt och skönt hela natten igenom. Dagens forskning inger gott hopp om att vi i framtiden bättre kommer att kunna förebygga och behandla allergiska sjukdomar hos barn.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...