App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Knipövningar

KnipövningarBäckenbotten är den muskelgrupp som omsluter bäckenet nedåt. Musklerna bär upp urinröret, slidan och ändtarmsöppningen. De utgör samtidigt en fast hylla för urinblåsan, livmodern och ändtarmen.
 
Bäckenbottenmusklerna och nerverna till musklerna har fått tänjas ut mycket för att ge plats åt barnet. Musklerna är dessutom svullna. Därför kan det precis efter förlossningen vara svårt att hitta rätt hur man ska knipa. Men ge inte upp! Det tar upp till 12 veckors daglig träning innan både uthållighet och styrka har blivit bättre.
 
Precis som med andra muskler blir bäckenmusklerna svaga igen om de inte hålls i trim. Det enklaste sättet att hålla dem i form är att komma ihåg att knipa varje dag, under de tillfällen då bäckenbotten belastas som mest. En vältränad bäckenbotten är en bäckenbotten som kan hålla tätt oavsett vad du gör. Undersökningar har visat att många "glömmer" bort att knipa, när de till exempel lyfter eller nyser. Alltså knip:
 

    * innan och medan du reser dig upp från en säng eller stol.
    * innan och medan du hostar eller nyser.
    * innan och medan du skrattar.
    * innan och medan du hoppar och lyfter.

 
När du kniper "låser du för" alla öppningar på en gång.
 
I början kan du kanske inte göra så många knip åt gången. Målet med din träning är att du ska kunna göra 20 knip i följd. Varje knip ska vara i åtta sekunder stående (paus mellan varje knip). Dina muskler får bra träning om du kan göra 20 knip i följd två tre gånger om dagen. När du tycker att det börjar gå bra att knipa, kan du öva dig på att göra längre (upp till 30 sekunder) och kraftigare knip. Då ska du spänna så mycket du kan i bäckenbotten (utan att använda andra muskler). Kom ihåg att ta en paus mellan varje knip för att inte trötta ut dina muskler för tidigt. Om du till exempel kniper i fem sekunder, ska pausen vara lika lång.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...