App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Flaskmatning

Flaskmatning

Om ditt barn flaskmatas med tillägg kan det vara mätt en längre stund än om det ammas. Det beror på att bröstmjölksersättningen inte är lika lättsmält som bröstmjölk. Tänk på att hålla ditt barn nära dig om du flaskmatar. Sträva efter att få måltiderna lika nära, trygga och varma som de skulle ha blivit om du hade ammat. Kroppskontakten gör att barnet mår bra och växer bättre. På senare tid har det uppmärksammats att nappflaskor kan innehålla och ge ifrån sig det skadliga ämnet Bisfenol A (BPA). Därför kan det vara klokt att inte ärva flaskor och att istället köpa sådana som är Bisfenol A -fria. För att få nappflaskor riktigt rena kan man efter diskning ångkoka dem i mikrovågsugn. Företag som säljer flaskor och andra tillbehör tillhandahåller särskilda ångkokare eller speciella påsar för sterilisering i mikrovågsugn.

Modersmjölksersättning

Om du inte ammar eller behöver komplettera bröstmjölken så finns det bröstmjölksersättningar som är speciellt anpassade för spädbarn i olika åldrar. Det är viktigt att välja rätt för att tillgodose att det lilla barnet får den energi och näring det behöver för sin ålder. Bröstmjölksersättningen räcker som mat upp till sex månader och behöver bara kompletteras med vitamin D-droppar. Den framställs av komjölk som förändrats så att näringsinnehållet liknar den sammansättning som är i bröstmjölken. Bröstmjölksersättning kommer i pulverform och skall blandas med vatten. Följ bruksanvisningen på förpackningen noga när du tillreder ersättningen. Använd bara strukna mått och avsedd mängd vatten. Det finns också drickfärdiga produkter men det blir alltid dyrare. Om barnet har komjölksallergi används speciella bröstmjölksersättningar om bröstmjölk inte kan ges. Den ersättningen skrivs ut av läkare. Du kan tillaga en eller flera måltider åt gången. Om du väljer att förbereda för ett helt dygn skall flaskorna ställas i kylskåp och värmas upp efterhand som de skall användas. Det är viktigt att mjölken förvaras kallt. Om den förvaras för varmt kan bakterier föröka sig fort och kraftigt vilket kan vara farligt för barnet. Barn som föds upp på flaska signalerar som alla andra barn när de är hungriga. Barn är individer som uttrycker sig på olika sätt. Både temperament och matvanor skiljer dem åt. Försök att hitta den rytm som passar dig och barnet bäst men var inställd på att rytmen snart kan förändras. Ibland kan det bli nödvändigt att ändra på tider och mängden mat när barnet växer och plötsligt får nya behov.

Napp

Det bästa är att undvika napp de första veckorna eller tills dess att amningen fungerar ordentligt. Vänta tills barnet har en bra sugteknik och du själv känner dig tryggt med amningen och har rikligt med mjölk till barnet. Barn har ett naturligt behov av att suga och de reglerar på så sätt mjölkproduktionen efter sitt behov. Nappen kan ibland lugna barn som har ett väldigt stort sugbehov. Var uppmärksam på att ett spädbarn kan suga sig tillfreds med en napp. Det kan leda till att intervallerna mellan amningsstunderna blir längre. Både napp och tilläggsmat kan göra att barnet inte ber om bröstet så ofta som det egentligen skulle behöva för att stimulera mjölkbildningen. Om du använder napp, kontrollera alltid nappen så att den lever upp till säkerhetskraven.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...