App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Efter förlossningen - bli dig själv igen

Efter förlossningen - bli dig själv igen

Psykiska reaktioner efter födseln

Det första dygnet har du ett påslag av endorfiner, kroppens eget morfin. Dessutom har du en kvarstående effekt av hormonet oxytocin som producerades under förlossningen. Detta gör att du har ork och möjlighet att bekanta dig med och knyta an till ditt nyfödda barn.
Snart sjunker nivån av dessa hormoner undan och andra startar sin produktion. Hormonerna åker berg- och dalbana i din kropp som ställer om sig från graviditeten och förlossningen till att börja producera mjölk och amma. Det är mycket vanligt att man efter några dagar går in i en svacka. Trots glädjen över att ha blivit mamma kan det plötsligt kännas tungt och motigt. Många känslor är dessutom i omlopp. Det är full naturligt att du är påverkad av det du varit med om och omställningen efter förlossningen. Det brukar kännas lättare om du har ditt barn, pappan eller någon annan som står dig nära hos dig som stöd. Det är viktigt att du får möjligheter att sova ordentligt. Men man är rustad för att sova korta stunder i taget när man fött barn.
Den så kallade ”tredjedagsgråten” har du antagligen hört talas om. Du skall inte bli förskräckt om du plötsligt gråter för allt och ingenting. Situationen kan vara överväldigande. Det är nu som mjölken rinner till och brösten ömmar. Det är nytt och du vet inte riktigt hur du skall hantera situationen. Lugn, det blir bättre efter några dagar.

Att få barn är en omställning

Det är en stor omställning att få ett barn. Är det ert första är allt nytt och okänt. Om du känner dig osäker är det fullt förståeligt, det går över efter hand. Lita på att du kan och att du är den bästa för ditt barn. Prata med familj och vänner. Acceptera att du i början bara hinner med att ta hand om ditt barn. All tid går till att amma, byta blöjor och att sova. Det kan kännas frustrerande att knappt hinna ta en dusch och klä på sig, än mindre att komma ut på promenad. Ha tålamod med situationen och ta en dag i taget. Tids nog vänjer du dig och får ordning på både tankar och rutiner. Då blir allt mycket lättare.

Eftervärkar och blödning

Moderkakan har suttit fästad mot livmoderväggen. När barnet är fött och moderkakan släpper och föds fram blir sårytan snabbt mindre när livmodern drar sig samman igen. Det är viktigt för att blödningen inte skall bli så stor. Den avtar normalt inom en vecka och övergår till avslag, sårvätska, som är mer brunt eller gult. För det mesta tar det mellan fyra och sex veckor innan avslaget upphört helt.
Sammandragningarna som kommer den första tiden efter förlossningen kallas för eftervärkar. De är oftast starkare hos omföderskor än hos förstföderskor. Det är naturligt om du känner av dem mer när du ammar då livmodermuskulaturen samtidigt stimuleras till att dra ihop sig. Ibland kan det göra väldigt ont men det är ingenting som är farligt eller onaturligt.
På många BB avdelningar kan man i dag få akupunktur mot eftervärkar, ibland kan det räcka med någon smärtstillande tablett. Det är normalt om du blöder lite extra i samband med eftervärkarna. Har du blivit sydd kan du i början ha ont i underlivet och speciellt i mellangården. Då brukar det vara skönt att sitta på en mjuk kudde. Ibland känns det bra att hålla något kallt mot svullnaden. Lite krossad is väl inlindat i en handduk brukar fungera. Ömheten blir bättre efter bara några dagar. Det underlättar läkningen om du tidigt gör knipövningar, det ökar blodcirkulationen i området och hjälper till att minska svullnaden.
I början kan det göra ont när du går på toaletten. Ett tips är att hålla en ren binda mot slidöppningen för att slippa känslan av att ”allt ramlar ut”. Det är viktigt att tarmen fungerar som den skall. Se till att du har god tid på dig. Är du hård i magen och har svårt med att få den att fungera, försök att anpassa kosten därefter. Be gärna din barnmorska om tips. Om du har gått sönder så mycket att ringmuskeln kring ändtarmsöppningen varit skadad kan det vara extra känsligt de första gångerna du skall bajsa. Är du osäker, prata med din läkare som i vissa fall kan skriva ut något milt avföringsmedel. Kom ihåg att dricka mycket. När du ammar behöver du mycket vätska.
Det är viktigt att du är noggrann med hygienen, spola gärna av underlivet varje gång du varit på toaletten. Är du osäker på blödningen/avslagets mängd, lukt eller utseende så fråga personalen på BB eller din barnmorska. Håll dig så torr som möjligt och byt binda ofta.

Sex och samliv

Du och din partner kan återuppta ert samliv när ni båda har lust till det. Man bör vänta till dess blödningen upphört. Kela, kramas, massera, smek och mys och prata med varandra tills ni funnit njutningen igen – stressa inte med samlag, det kan ta tid att väcka upp lusten helt och hållet igen. Stressar man på det hela så blir det en negativ upplevelse, sex skall ju vara något positivt och vackert som man delar tillsammans.
Använd gärna lite glidkräm i början, så känns det ofta lättare. Ni måste också alltid tänka på att det finns en risk att du kan bli gravid igen, även väldigt snart efter att du fött. Kondom är i början det bästa för att skydda sig.
Amning kan under vissa betingelser vara en säker preventivmetod. Den kallas Lactation Amenorrhea Method, LAM (Lactationsamenorré).
Om du helammar med max fyra timmars intervall på dagen och max sex timmar på natten, barnet är under sex månader och du inte fått någon menstruationsblödning är säkerheten 98%.
Det är ovanligt att ha ägglossning före mens det första halvåret, även om det händer. Prata med din barnmorska för närmare information.
Om du inte helammar enligt LAM-metoden kan du få tillbaka ägglossning och menstruation betydligt tidigare. Den kan ske mycket tidigt för vissa kvinnor. Några kvinnor får inte igång sin mens förrän de slutar amma helt. Prata med din barnmorska eller din läkare om du vill ha hjälp med att hitta något lämpligt preventivmedel. Det är vanligt att kvinnor som ammar blir lite torra och sköra i slidans slemhinnor. Det är hormonellt och blir som vanligt igen när du slutar amma. Får du besvär vid samlag och om det inte räcker med glidkräm, fråga din barnmorska eller läkare vad du kan göra. Det finns receptfria östrogenkrämer på Apoteket som är bra att använda under amningstiden.

Efterkontroll

Efter förlossningen erbjuds du en efterkontroll hos din barnmorska på mödravården. Det brukar vara lämpligt 8-12 veckor efter att du fött. Har du varit med om en komplicerad förlossning eller ett kejsarsnitt får du oftast träffa en läkare.
Här får du och din partner en möjlighet att prata igenom allt du gått igenom. Ni kan tillsammans gå igenom allt som hänt under förlossningen. Du får berätta om dina upplevelser, ställa frågor och eventuellt titta i din journal. Det är viktigt att få prata om det som hänt. Kanske gick förlossningen helt utan komplikationer men de flesta kvinnor har ändå ett behov av att gå tillbaka i händelseförloppet, om och om igen. Att föda barn är en stark upplevelse som kommer att prägla kvinnan för resten av hennes liv. Känslor som förväntan, lycka, styrka och lättnad mår de flesta kvinnor väl av att få sätta ord på. Självklart också negativa känsloupplevelser som oro och rädsla, besvikelse och ibland sorg. Det är bra om man får möjlighet att sätta ord på alla de känslor som väckts av förlossningen.
Det är också betydelsefullt att med journalens hjälp reda ut oklarheter, få hjälp att förstå och få möjligheten att ställa frågor. Om inte annat kan det kännas som en styrka att ha gjort det inför en eventuell ny graviditet och ännu en förlossning. Efterkontrollsamtalet kommer av naturliga skäl också in på hur tiden efter förlossningen har varit. Ni har upplevt en stor omställning i livet på den korta tid som förflutit sedan ni kom hem från BB.
Vid efterkontrollen undersöker man ditt underliv för att se att det har läkt och att allt fungerar normalt igen. Man tar också upp frågan om preventivmedel. Förutom kondom kan en ammande kvinna i dag välja p-piller av typen minipiller. De innehåller bara ett hormon, gestagen, och påverkar inte mjölkproduktionen eller barnet. Du kan också välja hormonspiral, kopparspiral eller p-spruta. Det kombinerade p-pillret, p-plåster och p-ringen som innehåller östrogen måste du vänta med tills du slutat amma.
LAM kan också vara ett bra alternativ det första halvåret.

Efterkontrollen brukar för de flesta kännas som ett avslut på den långa graviditeten och förlossningen med alla dess förberedelser och tankar. Att få bekräftat, både känslomässigt och fysiskt det man upplevt, kan vara viktigt. Nu är det gjort, du har klarat den stora händelsen. Nu börjar det nya livet med barn och familj.

När du ammar

Varje dygn lägger du ner många timmar på att ge ditt lilla barn mat. Se till att du sitter eller ligger bekvämt varje gång. Nack- och skulderproblem, ont i handlederna, axel och ryggsmärtor är vanliga problem när du blivit mamma. Tänk också på att ditt barn växer och blir tyngre hela tiden.
Det är barnet som skall upp till ditt bröst. Du skall inte böja nacken och falla ihop i ryggen för att komma ner till barnet. Använd gärna en amningskudde eller ett täcke som stöd för dina armar. Slappna av i skuldror, armar och handleder. Se till att din rygg vilar mot ryggstödet och att fötterna vilar mot golvet eller på en fotpall.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...