App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Den nya familjen

Den nya familjen

På BB

På de flesta BB-avdelningar kan ni stanna ett par dagar och till amningen har kommit i gång. I de tillfällen man kan erbjuda enkelrum på BB finns det oftast möjlighet för din partner att stanna kvar över natten, något som de flesta också önskar. Rutinerna på BB ser olika ut. Som nybliven mamma kan du på samma gång känna dig stark, omtumlad och mycket känslig. Det gör ont både i underlivet och i brösten. Känslorna svänger på ett nytt sätt. Det är normalt och naturligt att reagera på den nya överväldigande situationen.
Det kan vara klokt att vänta med att ta emot besök. Passa på att börja lära känna ert nyfödda barn och barnets sätt att kommunicera under den korta tiden på BB.
Ni får ha ert barn hos er hela tiden. Om ni alla tre kan vara tillsammans på BB så hinner ni bekanta er med barnet innan ni kommer hem och skall klara allt själv. Kanske kommer du att uppskatta kontakten med andra nyblivna mammor i samma situation som du själv är i. Dagarna på BB är speciella, något de flesta kommer ihåg hela livet.
Närheten mellan dig och ditt nyfödda barn är viktig för en god start på amningen. Ju närmare du har ditt barn desto fortare och lättare rinner mjölken till. Lyssna till dig själv och lita på din förmåga att tillfredställa ditt barns behov. Det du gör är rätt för dig och ditt barn och du gör det på bästa möjliga sätt. Samtidigt skall du inte dra dig för att be personalen om råd och hjälp när du känner dig osäker. Utnyttja den korta BB-tiden.
De flesta BB-avdelningar har i dag inte några besökstider. De nyblivna familjerna behöver i lugn och ro lära känna sitt nyfödda barn och starta upp amningen. Med många besökare är det svårt att ta vara på den information som erbjuds på BB. Dessutom ökar infektionsrisken. Pappan eller en annan närstående och den nyföddes syskon är som tidigare välkomna att vara på BB den tid familjen önskar men avdelningarna vill oftast att släktingar och vänner avvaktar till dess familjen kommit hem och själva önskar ta emot besök.

Hemgång

Om mamma och barn mår bra efter förlossningen finns det möjlighet att åka hem redan efter sex till åtta timmar. Mer vanligt är det att man går hem en eller två dagar efter förlossningen. Barnet bör först undersökas av barnläkare som ska ge sitt godkännande till tidig hemfärd. Eventuellt kan man komma tillbaka för den första läkarkontrollen dagen efter.
Tiden på BB har under senare år successivt kortats ner. Det är en följd av såväl önskemål från allt fler nyförlösta kvinnor som av ekonomiska skäl. Många BB-avdelningar erbjuder stöd i form av daglig telefonkontakt med barnmorska. Andra erbjuder hembesök av barnmorska en kort tid efter hemgång. Eventuellt kan man vid det tillfället göra det så kallade PKU-testet, ett blodprov som tas på alla nyfödda barn. Provet tas med ett stick i handen eller foten när barnet är två dygn gammal. I vissa fall tas blodprovet vid ett återbesök på BB. Då kommer ni själva in till sjukhuset för uppföljande undersökning och provtagning.

Den första tiden hemma 

Om man väljer att gå hem tidigt efter en förlossning så är det värdefullt om pappa/anhörig kan vara ledig den första tiden. Du gör din BB-tid hemma vilket innebär att du bör vila och ha det lugnt omkring dig. Du behöver lite uppassning och någon som stöttar och hjälper dig med barnet. Dra ner på kraven.När du och barnet efter en tid har hittat lite mer regelbundna vanor, och du hunnit få lite rutin, kommer du att hinna med allt det du vill göra. I början är det lugnast att bara följa med i barnets rytm. Försök att ta tillvara dessa första dagar i ditt barns liv och njut av barnets totala behov av dig.

De första dagarna

Redan från första början får ni chans att tillsammans lära känna ert barn. Plötsligt är bådas fokus på barnet.
Ni delar på ansvaret och är varandras stöd och hjälp. Du som är förälder kan ha lika nära kontakt med barnet som mamman. Självklart får mamman ett försprång av kontakten och samspelet när hon ammar, men som icke ammande förälder kan du vara barnets trygga famn efter amning och hjälpa det att komma till ro, att rapa barnet, byta blöja, trösta, gå promenad och på att leka. De flesta föräldrar mår bra av att ibland få umgås ensamma med sitt barn. Ni har båda behov av att hitta er själva i den nya rollen som förälder och det är värdefullt att få en alldeles egen relation, var och en, med ert gemensamma barn.
Du som är nybliven pappa/förälder får 10 dagar med ersättning i form av tillfällig föräldrapenning i samband med ditt barns födelse om du avstår från att arbeta. Du kan använda dagarna för att vara med din nya familj. Den nyförlösta kvinnan behöver lugn och ro att komma in rollen och känslan av att vara mamma. Det är naturligt och som det skall vara. Att du är närvarande och stöttar din kvinna och umgås med ditt barn är det bästa du kan göra. I längden är det också det allra bästa för ert förhållande.
Om ni båda blir utmattade av trötthet efter omställningen och störd nattsömn är det bra om ni kan hjälpas åt på helgerna.
Det är bra om båda kan få möjlighet att sova ostört några timmar och kanske ta en tupplur mitt på dagen.
Hjälps ni åt får ni snart tid till den där lilla pratstunden i soffan när barnet sover. Det är viktigt att ni tar hand om varandra och ser den andres behov. Då blir det också lättare och går fortare att hitta tillbaka till varandra som man och kvinna/partners igen.

Ensamstående mamma

Att vara ensamstående mamma upplevs naturligtvis väldigt olika. Det har en stor betydelse vad de bakomliggande orsakerna är och om det är ditt eget val eller inte. Det är en stor omställning att bli mamma. Att ensam ha hela ansvaret 24 timmar om dygnet ställer stora krav och du är därför i behov av stöd och avlastning från familj och vänner. Många ensamstående mammor ger uttryck för att de saknar någon att dela de små dagliga upplevelserna med. Till exempel när barnet är oroligt och har ont i magen eller den dagen då barnet ler för första gången. Prata gärna med sköterskan på barnhälsovården om din situation. Hon kan stödja dig och eventuellt förmedla kontakter med andra föräldrar som är i samma situation som din.

Ung mamma

På flera håll i landet har man grupper speciellt för unga mammor. Fråga din barnmorska, många gånger finns det möjligheter att knyta nya kontakter redan under graviditeten.
Har du behov av samtal med kurator eller psykolog, kan både din barnmorska eller BVC-sköterska hjälpa dig att få kontakt.

Besök hemma

De flesta tycker att det är väldigt roligt att få komma på besök till vännen eller släktingen som nyss fött. Det är naturligtvis roligt också för er som familj, att få visa upp ert nya lilla barn. Men tänk på att besök kan vara otroligt tröttande. Ibland är det svårt att säga ifrån. Kanske kan det vara en idé att be dem som besöker er att ta med lite mat eller något till kaffet. En annan möjlighet kan vara att ni i stället ber att få komma hem till dem som gärna vill träffa er och se barnet. Då kan ni åka hem när det passar.
 
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...