App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Barnets utveckling

Barnets utveckling

De första månaderna

Det är en stor omställning för barnet att födas till ett liv utanför livmodern. Fullgångna friska barn är väl rustade för att fortsätta leva och utvecklas i den värld de är födda till.

Kontakt

Det nyfödda barnet har perioder när det är vaket och ser sig omkring men de flesta barn sover den mesta tiden. Du kan ha ögonkontakt med ditt lilla barn. Avståndet mellan ditt ansikte och bröstet är cirka 20-30 centimeter. På detta avstånd ser barnet klart.

Sinnen

Alla de sinnen som vi känner till fungerar från födseln. Det betyder inte att barnet föds med medvetenhet och insikt över det som sker. Det krävs erfarenhet och utveckling för att förstå det man upplever. Men barnet kan med sina sinnen ta emot med njutning och välbehag. Det här sker i samspelet med föräldrarna.
Prata mycket med ert barn. Berätta, om det ni gör tillsammans. Lägg märket till hur barnet lyssnar till era röster. Det ser ljus, färger och ansiktsuttryck. Barnets syn är välutvecklad och barnet är mycket intensiv i sin ögonkontakt. Det kan ligga stilla med vidöppna ögon och iaktta med en imponerande uppmärksamhet. Från det att barnet är ett par dagar gammalt kan det vanligtvis se er djupt in i ögonen. Njut och känn djupet och intensiteten av kontakten du får med ditt lilla barn. Barnet kan också känna lukt och upplever minsta nyans i sättet ni tar i det och håller om det på. Det späda barnets alla sinnen är vidöppna och de tidigaste erfarenheterna lägger sig som grund till barnets fortsatta utveckling.
När barnet blir trött av stimulering och lek vänder det antingen bort huvudet, gapar, gråter eller blir oroligt. Spädbarn lär sig fort av sina erfarenheter men det är på ett annat sätt än så som vi vuxna gör. De lär sig på ett mer fundamentalt plan. De lär sig om de kan känna trygghet i sin omvärld och hur deras eget beteende påverkar omgivningen. Barnet lär sig under sin första tid att känna en basal tillit. Att besvara ett spädbarns gråt ger barnet en upplevelse av att världen är att lita på och på så sätt bekräftar man barnet och hjälper det att uppnå trygghet och tillit.

Behov

Att äta mat, att vara torr och varm och att ha nära kroppskontakt med mamma och pappa är det väsentligaste för ett spädbarn. Att de vuxna kelar med och småpratar med barnet är några av livets höjdpunkter. Små barn kan inte, som vi tidigare nämnt, bli bortskämda när det gäller närhet och kärlek. Försök att läsa av barnets signaler. Kända saker och rutiner som upprepar sig ger barnet trygghet i vardagen.

Barns olikheter

Små barn är redan från början så olika som människor är senare i livet. De skiljer sig från varandra med tanke på vad som gör dem oroliga, ledsna, arga eller på vilket sätt de låter sig tröstas.
Föräldrar till många barn vet hur tidigt de reagerar högst individuellt. Det är bra att veta för dig som nybliven förälder då det i början är lätt att känna sig osäker och klumpig. Men glöm inte att det är ni föräldrar som reagerar mest nyanserat och inkännande på ert eget barn. Lita på att just ditt samspel med ditt barn är det bästa och att du är den som har de bästa förutsättningarna att tolka ditt barn och att ge det som barnet behöver.

Utveckling

Det är bra att veta att ett normalt spädbarn trivs och utvecklas bäst i ett rimligt avspänt förhållande med sina föräldrar och genom dess egna aktiviteter. Många föräldrar tror att de bör stimulera barnet hela dess vakna tid och anstränger sig för att hitta på olika sätt att göra det på. Men små barn har inte behov för ett massivt utbud av aktiviteter och stimulering.
Den bästa utgångspunkten är att ni som föräldrar är uppmärksamma på vad barnet själv uttrycker. Se hur barnet uttrycker sig och reagerar på sin omgivning. Bemöt barnet med lekfullhet, lugn och ömhet. Samspelet skall ge både er och ert barn en känsla av tillfredställelse, behag och glädje inför er fortsatta utveckling tillsammans.
Det finns i dag ett stort utbud av aktiviteter för det späda barnet och dess föräldrar. Om ni tycker om att gå till simhallen, på spädbarnsmassage eller till babyrytmiken (som bara är exempel på några av de aktiviteter som erbjuds i dag) då är det ert eget val. Men se till att det känns bra och naturligt. Om det inte passar er egen personlighet känner barnet lätt av det och en stor del av njutningen går därmed förlorad. Det finns annat man kan ägna sig åt tillsammans. Det viktiga är att ni båda trivs med det ni gör.
Utvecklingen går med stormsteg de första månaderna. Spädbarnet lär sig snabbt och om en förälder är borta från barnet några dagar syns redan förändringen.

På magen

Spädbarn mår bra av att ibland ligga på magen när de är vakna. Det styrker deras rygg- och nackmuskler. Om ert barn har svårt för det kan ni som ett extra stöd lägga en ihoprullad handduk under bröstet och armarna på barnet.
Lägg med fördel barnet på golvet. Ett bra underlag kan vara en vanlig matta, ett vaddtäcke, en lammullsfäll eller något liknande. Om det är varmt och inte drar är det bra för barnet att ibland ligga utan kläder och blöja. De flesta barn älskar det. De tycker om att ha tillräckligt mycket med plats för att fritt kunna röra sig, både på rygg och över till mage.

Att se och gripa efter föremål

Barnet tycker om att titta på olika föremål. Det behöver inte alltid vara köpta, dyra leksaker. Det kan gå lika bra med till exempel ett vykort, en spegel, en färgglad grytlapp eller något annat som man kan hänga ovanför sängen eller ”babysittern”. En babysitter kan vara ett utmärkt hjälpmedel men använd den bara 10-15 minuter åt gången. Risken är att barnet annars blir trött i ryggen. Låt det inom räckhåll ha något som det kan gripa tag i. Var alltid noga med att kontrollera det ni ger till barnet. Det dröjer inte länge förrän allt som barnet får tag på måste undersökas inne i munnen. Då är det viktigt att leksakerna inte har några lösa smådelar som kan lossna och åka ner i luftstrupen.

Att prata och sjunga

Även om barnet inte förstår vad ni säger är det bra för utvecklingen att både föräldrar och syskon pratar med och sjunger för spädbarnet. Ju längre tid barnet är vaket desto fler möjligheter har ni och ju mer glädje har barnet av sällskap. Det blir mer och mer medvetet och njuter av att vara delaktig och tillsammans med er.

TV

Var uppmärksam på att om tv:n ständigt är på kan det hämma barnets språkliga utveckling. Lägg ifrån dig telefon, surfplatta och annan elektronisk utrustning och njut av ditt barns nyfikenhet på dig om omvärlden. Barnet älskar att titta på och härma dig.

Gränser

Det är en stor glädje men också en utmaning att få barn. Om ni blir trötta eller måste få tid att pyssla med annat så brukar det inte vara svårt för barnet att roa sig själv en stund. Det räcker ofta med att barnet hör er pyssla i närheten för att det skall känna trygghet och kunna fortsätta leken själv. Det är bra att ni tidigt känner var de egna gränserna går. Barnet känner lätt av stämningar i hemmet och lär märka om ni bara halvhjärtat leker med det. Upp till barnet är ungefär fem månader har det behov av att ni reagerar omedelbart när det signalerar och kanske gråter. Där grundläggs tilliten. Därefter kan barnet bättre klara att det dröjer lite innan dess behov tillfredställs. Självklart är det viktigt att ni fortsätter att reagera omedelbart om barnet gör något som kan vara farligt eller om det gör något ni absolut inte vill att det skall göra. I övrigt är det ingen fara om barnet ibland får vänta en stund under tiden ni gör färdigt det ni håller på med.
Det finns mer att läsa på Liberos hemsida
libero.se under kapitlet ”Uppfostran och konflikter”.

0-3 månader

Visste du att:
Barnet kan inte hålla sitt huvud själv. Det sover större delen av tiden. Barnet ser på ett avstånd av 20-25 cm. Det ser med en intensiv blick på sina föräldrar, kan ha ögonkontakt och reagerar på röster och musik det känner igen. Barnets gripreflex är så stark, att det kan bära sig själv när det är nyfött. Barnets enda kommunikation är gråt då det känner obehag, hunger eller smärta. Amningen handlar om att bli mätt och senare delen av den här perioden är det också en social och mysig stund för barnet.

Lugn och ro och rutiner är viktigt

Ge barnet massor med fysisk kontakt. Spela musik och prata med barnet. Låt barnet se på leksaker i olika färger som de kan följa med ögonen. Lär barnet att ligga på magen från början när det är vaket. Bär det tätt intill din kropp och låt det komma längre och längre upp allteftersom det blir starkare i nacken och kan titta över axeln.
Barnet börjar att le mot er och utvecklar förmågan att kunna hålla huvudet själv. Lägg det på mage och gå ner i ögonhöjd så blir det roligare för barnet att ligga där. Barnet rör armar och ben och börjar sträcka sig efter saker. Barnet kan ha glädje av att ligga på en mjuk filt med någon leksak framför sig.
Gråt är ett uttryck för behov av något, men nu kan det prata (på sitt sätt) och le när ni pratar med det. Sovrytmen blir mer jämn i slutet av den här perioden.

Leksaker

Skallror, mjuka böcker, lekfilt, mobiler och lugn musik.

3-6 månader

Visste du att:
Barnet upptäcker snart sina händer och fötter och kommer vilja stoppa dem i munnen. Allt stoppas i munnen för att smaka och lära. Barnet kan hålla en skallra. Det kan ändra läge och kommer snart att rulla från rygg till sida. Det har god kontroll över huvudet och kan sitta med stöd i knät. På magen kan det ligga och stötta på armbågarna, fortfarande med knutna händer. Det försöker nå leksaker som ligger en bit ifrån. Från cirka fem månader kan barnet rulla från rygg till mage. Hjälp lite genom att ta försiktigt tag i ena armen och dra den försiktigt runt i början eller hålla en spegel eller leksaker mot det hållet barnet ska vända sig.

Använd din kropp som leksak
Ge barnet mycket fysisk kontakt. Ni kan båda ligga på golvet och leka tillsammans och snart även sitta och hoppa. Låt barnet fortsatt sträcka sig efter leksaker och träna att ligga på magen när det är vaket.
Barnets syn utvecklas och det tittar nyfiket på människor ni möter. Barnet visar sin glädje och frustration, reagerar på leenden och ger ifrån sig ljud. Bit- och tuggreflexer kommer vid fem till sex månaders ålder, vilket betyder att barnet biter ihop när det får något i munnen. Det har bättre kontroll över tunga och läppar och kan mot slutet av den här perioden äta vanlig mat i mosad form. Låt barnet ligga lite för sig själv och leka, det är ofta tryggt när det hör era röster i närheten. Vid sex månaders ålder börjar barnet kanske att sova hela natten.

Leksaker
Ha leksaker i många färger, rytmägg, bollar med ljud, skallror som låter, mjukdjur och speldosor.

6-9 månader

Visste du att:
Barnets balans förbättras, det kan ofta sitta och rulla och kan snart förflytta sig bakåt och senare framåt i sidled när de ligger på magen. Barnet kan lyfta magen genom att sträcka på armarna. Det håller leksaker i handen och använder båda händerna till att skaka och banka med leksakerna. Snart är barnet upp på alla fyra och det är viktigt att stimulera kryprörelser. Det ger ifrån sig ljud och använder hela sin kropp när det kommunicerar. Sjung och prata med barnet, t.ex. ramsor och barnvisor och ge det massor med fysisk kontakt.

Separationsångest

Hos vissa barn börjar rädslan för separation vid åtta månaders ålder. Låt barnet vara där det känner sig trygg. Om barnet kryper iväg så visa att det är helt okej att göra så, så vet barnet att de får göra så och känner sig trygg och att du är där. Om barnet gråter när du lämnar rummet, låt barnet följa med eller prata med det så det kan höra dig och säg att du strax kommer tillbaka.

Leksaker
Köksredskap som bunkar i olika storlekar, slevar och plastmuggar, leksaker som låter, klossar att stapla på höjd.
 

Hjälp att bära barnet

De flesta tycker att det är en underbar känsla att bära sitt nyfödda barn. Ett bärhjälpmedel kan vara en god investering om ni vill ha ett alternativ till att bära ert barn på armen. Det är tryggt och skönt för barnet att vara tätt intill sin mamma eller pappa och det verkar särskilt lugnande på barn som har svårt att komma till ro.
Flertalet studier visar att tidig ögonkontakt och nära kroppskontakt mellan föräldrarna och deras nyfödda barn utvecklar en nära samhörighet med det lilla barnet som är gynnsamt både för barnets utveckling och familjens gemenskap. Att bära sitt barn har visat sig viktigast de första sex månaderna.
I dag finns det ett stort utbud av bärselar och bärsjalar på marknaden.Vad man väljer är en smaksak. Var noga med att läsa bruksanvisningen ordentligt. Var också alltid uppmärksam på om barnet på något sätt signalerar obehag genom att det blir mer oroligt, grimaserar, gråter, ger ifrån sig missbelåtna ljud eller försöker ändra läge.

Bärsele

Det nyfödda barnet ska alltid sitta in mot din mage och ha bra stöd för nacken. Det finns ett stort utbud av bärselar, men välj en som ger bra stöd åt rygg och nacke och där ben och armar har full rörelsefrihet. Detta är viktigt för både värmereglering och tarmfunktion. Tänk på att välja en bärsele som också kan justeras efter hur barnet växer. När barnet är fyra till sex månader kan man låta det börja sitta med ansiktet ut mot världen. Om det sitter för länge med ansiktet utåt, får det många nya intryck som kan vara svåra att bearbeta för ett litet barn och kan leda till oro. Var uppmärksam på barnets behov och låt det styra.

Bärsjal

I många kulturer används sjalen så att barnet antingen ligger eller sitter på mammans rygg stor del av dagen. Den kan användas redan till ett nyfött barn och kan också bäras på magen. Här ligger barnet ner, ihopkrupen så som i mammas mage. Var uppmärksam på att barnet bärs i en säker position så att det kan andas fritt. Det är viktigt att knyta rätt och kontrollera så att barnet ej blir för varmt. När det blir lite större kan barnet själv röra sig och ändra läge om det behöver. Var alltid uppmärksam på barnets signaler.
Tänk på att det är sjalen som skall anpassas efter barnet och inte tvärtom. När barnet blir större kan det också sitta mer upprätt och se ut mot världen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...