App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Bäckensmärtor

Bäckensmärtor

När magen växer förändras din kroppshållning. Det blir jobbigare för ryggen att hålla dig upprest och du märker kanske att du sticker fram hakan när du står och går. Sent på dagen är du trött och öm i både nacke och ländrygg. Bli medveten om din hållning, gör det till en vana att göra gymnastik som stärker musklerna i din rygg. Lägg dig ner och vila ibland, att slappna av i ryggmusklerna lindrar obehag, spänningar och smärtor. De flesta gravida upplever att deras bäcken blir känsligare och mer ömt. Några får ihållande smärtor. Prova med följande råd eller be om en remiss till sjukgymnast som kan lära dig hur du på bästa sätt avlastar ditt bäcken och dina leder. En ökad svullnad i bäckenlederna är normalt hos gravida. Vätskeansamling i ben, höfter och bäcken kan avhjälpas med vissa övningar och vila.
Under graviditeten luckras ledbanden i bäckenet upp under påverkan av hormonet relaxin. Det är naturens sätt att förmå bäckenet att vidgas något och anpassa sig till barnet under förlossningen. Det kallas ibland, något missvisande, för foglossning. Bäckenuppluckring, beskriver mer korrekt vad det är frågan om. Det är långt ifrån alla gravida kvinnor som får ont men det ställer större krav på att de omkringliggande musklerna har styrka nog att ”hålla ihop dig”. Den förändrade hållningen och tidigare ryggproblem kan medföra att vissa muskler försvagas medan andra blir för strama. Resultatet blir att dina leder och ledband lätt blir överansträngda. Det är viktigt att du behåller en god hållning, försök att variera mellan att gå, stå och sitta.
Om du får ont, vila tills smärtan släppt. Undgå att hänga i bäckenlederna, som att stå med hela vikten på det ena benet och undvik att snedbelasta eller att halta när du går. Använd bekväma skor med låg klack. Det kan kännas skönt att dra åt en sjal eller ett bälte runt höfterna. Vill du prova ett mer avancerat bälte, ett så kallat SI-bälte, kan du fråga din barnmorska eller sjukgymnast. Bältet hjälper till att hålla ihop bäckenet och kan göra att du kan gå längre sträckor innan du får ont. Om du kontaktar en sjukgymnast, eller får remiss till en sådan, kan du få instruktioner på specifika övningar som ökar styrkan i musklerna som “håller ihop” bäckenet. Det kan kännas skönt att lägga något kallt, som en ispåse inlindad i en handduk, över det onda.
Låt den ligga på den ömma leden i 5-15 minuter. Ha minst 2 timmars paus mellan gångerna. Alla tycker inte om att få något kallt ovanpå blygdbenet så prova korta stunder åt gången i början. Värme kan också lindra. Akupunktur kan vara effektivt som smärtlindring och många kvinnor tycker att värme och massage av de spända musklerna lindrar. Många kvinnor med bäckensmärta tycker att det går bra att cykla och att gå med stavar kan också vara ett alternativ som fungerar.
Bäckensmärta brukar försvinna snabbt efter förlossningen. Det är bara ett fåtal kvinnor som har kvar besvären tre månader efter förlossningen. Om du skulle vara en av dem skall du ta kontakt med en sjukgymnast för att få hjälp att träna upp musklerna.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...