App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Amning

Amning


De flesta kvinnor vill amma och i stort sett alla kvinnor kan också amma sitt barn. Det har ingen betydelse hur dina bröst eller bröstvårtor ser ut. Den första mjölken, råmjölken, bildas under graviditeten och finns tillgänglig för barnet direkt efter födelsen. Det bästa är om barnet kan läggas mot ditt bröst direkt efter det är fött. Låt det ligga hud mot hud och i sin egen takt få leta sig fram till bröstvårtan. De flesta barn lyckas med det inom de första timmarna efter förlossningen. Råmjölken finns i små mängder men fyller, på grund av sin speciella sammansättning, barnets hela näringsbehov under de första dagarna och ger dessutom ett viktigt skydd. Ju oftare barnet suger desto snabbare kommer produktionen av bröstmjölk i gång på riktigt. De flesta barn visar tydliga söksignaler när de vill amma.  

Dom första sex månaderna är bröstmjölk eller modersmjölksersättning den bästa maten för barnet. Det är också en viktig stund av närhet. 

 
 

Det är inte alltid helt enkelt att komma igång med amningen. Det krävs tålamod, tid, lugn och ro och ibland hjälp. Det kan ta några månder innan du känner att det fungerar väl. Det finns stöd och hjälp att få. Antigen på sjukhusets amningsmottagning eller via en hjälpmamma hos Amningshjälpen.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...