App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Åderbråck

Åderbråck/hemorrojder

När du är gravid ökar risken för att du skall drabbas av åderbråck. Främsta orsak är det ökade trycket från den växande livmodern och ett försämrat återflöde av blod från benen upp mot hjärtat i kombination med en större blodvolym. Ärftlighet spelar också stor roll liksom övervikt och stående arbete.

Med åderbråck menas att blodådrorna på benen, ibland i underlivet och vid ändtarmen (hemorrojder) vidgas och kan orsaka klåda, svullnad och värk. Även om kvinnan har uttalade besvär under graviditeten brukar det inte vara ett problem vid själva förlossningen.

Stödstrumpor/strumpbyxor kan kännas skönt att använda och är en effektiv åtgärd. En stunds promenad och motion mildrar också besvären. Se till att du vilar med benen i högläge när du har möjlighet. Mot hemorrojder finns receptfria salvor/stolpiller. Undvik också att bli förstoppad vilket bara gör det hela värre. Hemorrojder går oftast tillbaka helt efter förlossningen men åderbråck på benen har en större benägenhet att stanna kvar. Prata med din läkare om du får stora problem.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...