De första dagarna har du bara lite råmjölk i brösten, men de allra flesta nyfödda har inte behov för mer. Ju oftare barnet suger på bröstet, desto fortare rinner mjölken till. Om barnet sover mycket, kan det vara en god idé att låta barnet ligga hud mot hud vid ditt bröst.

 

Det är tryggt för barnet och gör ofta att det snabbare tar bröstet igen. Låt inte barnet sova mer än fyra timmar i sträck mellan amningsstunderna. Vissa barn kan sova längre än så ibland, men då är det viktig att vara uppmärksam på att barnet vaknar och vill suga igen.


Det är vanligt att nyfödda kan bli gula i huden (gulsot). Det beror på att levern fortfarande är omogen och inte klarar av att bryta ner ett ämne som heter bilirubin. Gulsoten kan orsaka att barnet blir trött och inte får ätit tillräckligt vid bröstet. Bästa sättet att förebygga gulsot på är att låta barnet suga ofta på bröstet den första tiden. Det är också en bra idé att låta barnet ligga vid fönstret så det får dagsljus (utan att få direkt solljus på sig). Dagsljus gör att överskottet på röda blodkroppar bryts ner.


De första månaderna lägger man många timmar om dagen på amning. Därför är det viktigt att hitta några behagliga amningsställningar som avlastar rygg, nacke och armar. Många sitter och ammar, men det kan vara en god idé att ligga och amma för att samtidigt kunna vila. Det kan avlasta om du är sydd i underlivet och senare kan den liggande ställningen också vara skön när du ammar på natten. För alla amningsställningar gäller att barnet ska ligga med magen tätt intill din kropp med nästippen i höjd med bröstvårtan. Tänk på att barnet ska komma till bröstet rakt framifrån, så det inte behöver vrida på huvudet för att nå fram. Ge barnet ditt finger att hålla om eller stimulera barnets handflata, det kan stimulera amningen positivt.


När mjölken rinner till kan din kroppstemperatur gå upp en aning under något dygn. Mjölkproduktionen reglerar sig efter barnets behov, dvs hur mycket barnet suger på bröstet. Ju mer det suger desto mer mjölk produceras. Om du ger ditt barn annan mat än din mjölk, kan mjölkproduktionen således bli mindre. Ett friskt fullgånget barn behöver ingenting mer än din mjölk. Låt barnet suga färdigt på det ena bröstet innan du ger barnet det andra.


De flesta barn äter minst åtta gånger per dygn – lite oftare på kvällen än dagen. Det är helt normalt och kan bero på att det inte produceras lika mycket mjölk i slutet av dagen. De allra flesta barn behöver också ammas på natten under det första halvåret. Vissa barn äter sig mätta på 5-10 minuter, andra har behov av att ligga längre vid bröstet. Om barnet är intresserat av att äta och äter minst 6 gånger per dygn, om det är vaket och uppmärksamt och verkar tillfreds större delen av tiden är det tecken på att det mår bra.


Det är viktigt att barnet har våta blöjor med ljus urin 5-6 gånger per dygn. Då får det i sig tillräckligt med mat.


Vissa dagar kan du känna att mjölken inte räcker. Barnet är oroligt och vill hela tiden suga på bröstet. Då kan du känna dig osäker på om barnet fått i sig vad det behöver. Oro och stress, samtidigt som du kanske är trött gör att du inte släpper mjölken ifrån dig så lätt. Ta hjälp av varandra och tänk på att vila ibland. Ha gärna barnet hud mot hud så kommer mjölken.


Det kan göra ont att amma

Om barnet inte har ett bra tag om bröstet kan du få mycket ömma bröstvårtor med sprickor och sår. Det kan göra så ont att du känner att du inte vill lägga barnet till bröstet. Smärtorna kan lindras genom att se till att mjölken har runnit till innan du lägger barnet till bröstet. Testa att massera bröstet mjukt med cirkelrörelser ned mot bröstvårtan tills utdrivningsreflexen kommer igång och lägg därefter barnet till bröstet. Lägg barnet vid det minst ömma bröstet först och smörj in bröstet med bröstmjölk efter amning.

Besök

Det kan kännas skönt att få besök av familj och vänner , men det kan också bli för mycket. Säg ifrån om det blir för mycket och säg ifrån om ni behöver hjälp. För att få amningen att fungera behöver ni ro och vila.

BVC-sköterskan

Ring till din BVC för att boka en tid för ett första besök. Om du tycker det är för lång tid till första besöket kan du alltid ringa till Amningshjälpen, närmaste amningsmottagning eller din BBavdelning för rådgivning.