week32

Vecka 32

Ditt barn

Starka sparkar

De starka sparkarnas tid kan mycket väl vara här nu. Bebisen har oväntat mycket kraft och kan ge rejäla kickar till sin ömma moder. En välriktad spark mot urinblåsan kan mycket väl leda till att man kissar på sig litegrann – se det som en liten påminnelse att göra knipövningarna. Barnet väger nu ungefär 1,8 kilo. Men än behöver barnet bli större, under de resterande åtta veckorna ska det gå upp ungefär två kilo till. Hur mycket det väger när det väl kommer ut varierar dock och styrs av flera saker, bland annat av genetiska faktorer och i vilken vecka barnet föds. Har bebisen en snopp så är det nu testiklarna påbörjar sin vandring ner till pungen. Skulle pungen se lite väl stor ut när barnet kommer ut är det inte något du ska oroa dig över, svullnaden kommer av vätska som samlats och kommer gå bort efter någon vecka.

Mamma

Förlossningsbrev

Det är helt omöjligt att veta hur ens förlossning kommer bli. Men det är inget som hindrar från att man ska förbereda sig på det man faktiskt kan ha koll på. I ett förlossningsbrev så kan du skriva ner sånt som känns viktigt för dig, oavsett om du ska föda vaginalt eller om det blir med kejsarsnitt. Och eftersom man aldrig med säkerhet kan veta hur bråttom det lilla livet har ut, så är det bra att skriva brevet ganska snart. Ett förlossningsbrev ska givetvis innehålla namn och personnummer på dig som ska föda. Men efter det är det bara för dig att punkta ner vad du vill att personalen på sjukhuset bör veta om; om det är något du absolut inte vill, något du är rädd eller orolig för och hur eventuella andra förlossningar har varit. Är planen att föda vaginalt – vilket det är för de allra flesta – kan det vara bra att fundera på hur du tänker kring smärtlindring och förlossningsställningar. Allt detta är dock inget du behöver bestämma i förväg, utan bara skriv ner hur du tänker dig. Tips är att låta bli det långa romanformatet och istället sikta på en punktlista som personalen på plats kan ögna igenom på kort tid om det skulle bli lite bråttom. Din partner, om du har någon, eller annan medföljande ska också veta vad som står. Är du osäker på hur du ska börja finns en checklista i Liberoappen. Och som sagt, det är inget som är skrivet i sten. Ingen, absolut ingen, kommer tycka det är konstigt om du ändrar något som står i brevet. En förlossning går inte att schemalägga eller planera i detalj och inget man kan ha en aning om hur man kommer uppleva. Är det något personalen på plats är vana vid så är det ändrade planer.

Partner

Hjärngröt

Du kanske har märkt att din partner zoomar ut lite ibland? Många gravida upplever – nu när man börjar närma sig mållinjen – att det är svårt att hålla uppmärksamheten på saker, svårt att ta beslut och att man glömmer en hel del. Det kan mycket väl vara de sömnlösa nätterna som spökar, men att tankarna vandrar kan kanske också bero på att både kropp och knopp fokuserar på barnet i magen. Den stundande förlossningen, funderingarna över hur det kommer vara att bli förälder - allt detta kan göra att det blir svårt att rikta fokus på något annat. Gravid-dimma eller hjärngröt brukar många beskriva det som. Att man liksom blir lite inåtvänd, låter världen stanna upp samtidigt som man själv checkar ut från det mesta. Du kanske känner det själv? Även om du inte har barnet i din mage så ligger troligtvis mycket av ditt fokus på den lilla parveln som ska komma. Saker du kanske brunnit för förut kan kännas lite triviala. Det är inte så konstigt utan bara ett steg i din förberedelse inför att bli förälder. Du kan förbereda dig på olika sätt. Vissa mer konkreta - som att sätta ihop ett skötbord, diskutera barnförsäkring eller testköra barnvagnar (vi har en bra checklista i Liberoappen för allt man måste prata om). Men inom dig känner du kanske att det bubblar av tankar - hur kommer det bli? På vilket sätt kommer ett nytt litet liv att påverka vår familjekonstellation, hur mycket tid tar ett barn egentligen och den där egentiden man hör andra föräldrar prata om - kommer man behöva ge avkall på sina egna intressen? Prata om detta och hur du känner, med din partner och dina vänner. Det finns inga fel eller rätt, men det är ofta bra att få verbalisera sina tankar och det du funderar på är ju något som alla blivande föräldrar går igenom.