190918_libero_image_414_desktop

Potträning - att sluta med blöja

Precis som med det mesta i barns utveckling så har de också sin egen takt i hur snabbt de slutar med blöja. Oavsett när i tid det sker så är en bra strategi att vara lyhörd för vad som passar barnet.

Att introducera pottan är inte samma sak som att man behöver en tidsplan för när barnet ska ha slutat med blöja, de flesta föräldrar håller nog med om att just barn och tidsplaner sällan går hand i hand. Men det kan vara smart att ändå göra pottan till en del av vardagen ganska tidigt. För en del blir nog pottan okissad ett tag, för andra kan en sittning på den vara nyhetens behag. Oavsett vilket mottagande pottan får så gör det inget att den står där. Visas intresse så kan man prova att potträna barnet, känns det motigt så är det bara att pausa och återkomma till potträningen snart igen.

När är bästa tiden att sluta med blöja?

Bästa tiden för att börja potträna varierar från familj till familj, en del börjar senare medan andra kör igång redan när bebisen är några månader gammal. En sak som kan underlätta är att det inte samtidigt händer andra stora grejer i barnets liv, som exempelvis att hen får ett syskon eller börjar förskolan. Går det att planera kring sånt så är ett tips att göra det.
Sen kan man också tänka på är att det kan vara bra att inte börja allt för sent. För de flesta barn tar det lite tid att vänja sig vid pottan och att bli blöjfri brukar behöva få ta den tid det tar. En annan fördel med att börja lite tidigare är att barn runt 1-2 år brukar ha lite lättare för att acceptera nya vanor och gärna härmar sådant som vuxna gör. Alla som har försökt förhandla med en treårig vet ju exakt hur viljestarka de kan vara. Börjar man med potträningen runt 3-4 årsåldern är det alltså bra att ha i åtanke att barnet är inne i en period av att vilja bestämma mycket själv, och kanske får man då ha lite extra tålamod och kreativitet. Sen brukar ju sommarhalvåret rent generellt vara en lättare tid, det är enklare att gå naken och/eller kissa ute, och även enklare att byta en nedkissad sommaroutfit än att tvätta en vinteroverall för tredje gången den veckan.

Tips som kan underlätta potträningen

  • Se om du kan hitta sätt att göra barnet lite nyfiken på att testa pottan, kanske låta den stå framme i vardagsrummet och se om barnet vill provsitta med kläderna på, eller varför inte skaffa en potta även åt favoritgosedjuret så att de kan potträna tillsammans.
     
  • Låt barnet gå utan blöja en stund varje dag. Successivt kan man sen testa att öka tiden utan blöja om det verkar funka bra.
     
  • Vill barnet inte vara utan blöjan? Se om det går att locka med ett par spännande underbyxor, kanske blir det extra spännande om det är några som barnet själv fått välja. Eller passar det bättre att vara helt naken en stund eller bara köra ett par mjuka långbyxor? Försök forma den blöjfria tiden på det sätt som barnet verkar föredra eller själv väljer.
     
  • Under perioderna ni testar utan blöja så får man försöka att inte göra någon grej av små överraskningar på golvet. Barnet behöver få känna att lite kiss eller bajs på fel ställe faktiskt inte är någon katastrof, även om man får bita sig i tungan ibland (eller helt enkelt öva den blöjfria tiden på en plats där det inte finns några dyra skor eller ömtåliga soffor). Att bli skammad för något man inte rår över kan ju göra vem som helst ledsen och kan faktiskt bidra till att hela blöjavvänjningen tar längre tid. I stället för att ge barnet en tillsägelse så kan man påtala neutralt att ”nu kom det kiss, du behövde gå på pottan!” och gärna lite snabbt hjälpa barnet till pottan/toaletten för att se om det kommer lite till.
     
  • Efter ett tag så kan man testa lite regelbundenhet i pottbesöken, föreslå för barnet att sätta sig på pottan när hen vaknat och även efter att ni har ätit. Små barn blir nämligen ofta bajsnödiga tätt inpå att de har ätit.
     
  • Tänk också på att det inte behöver komma något i pottan för att man ska ge uppskattning till barnet. Att bara sitta en stund, oavsett hur lång den stunden blir, är ett jättestort steg i rätt riktning. Är det så att det faktiskt landar något i pottan så brukar det vara en stor belöning att själv få tömma den i toaletten och spola, vilket kan användas som motivation för nästa gång.
     
  • Efter ett tag brukar det bli lättare att känna igen barnets signaler, kanske stannar hen upp i leken eller börjar vanka otåligt fram och tillbaka. Då kan du – försöka iaf – att snabbt vara framme och erbjuda pottan som alternativ.
     
  • Det är oftast inte bara vi föräldrar som vill (men visserligen sällan får) sitta på toaletten i fred utan även våra små barn kan behöva lite lugn och ro. Testa och se om barnet tycker det är okej att du stänger dörren och står utanför och väntar.
     
  • Kanske är det så att barnet ratar pottan helt och istället vill sitta på toaletten som vuxna och eventuella storasyskon gör. Då finns det bra insatser för toaletten som passar små barnrumpor. Små pojkar kan ju också få testa att stå på en pall och kissa ner i toaletten om det känns spännande.
     
  • Oftast behövs inte belöningar som extra motivation för att bli blöjfri. Men känner man att man helt kört fast så kan man prova om det går att öka intresset för att sitta på pottan genom att till exempel göra ett schema där man kryssar för alla gånger barnet suttit på pottan. När ni sen kommit till sista rutan så väntar en spännande leksak, ett klistermärke – eller något annat som ni bestämt tillsammans.

Tvinga inte barnet att gå på pottan

Det bästa man kan göra är att låta barnet bestämma takten. Du som förälder får introducera pottan och erbjuda möjlighet att gå utan blöja en stund, men hur snabbt det tar därifrån till att barnet sen blir blöjfri är väldigt olika från barn till barn. Det är superviktigt att inte tjata på barnet eftersom det kan göra att toalettbesök eller potta förknippas med något negativt. Däremot kan man fundera på om pottan kan bli ett mer lockande alternativ, kanske att ni kör en sittning samtidigt som ni läser en bok eller lyssnar på favoritsången. Men om inget verkar funkar så får man backa lite och ge utrymme. Att som barn få möjlighet att själv sätta sina gränser - och att bli lyssnad på – är viktigt för integriteten och stärker känslan av självbestämmande. Att vilja kissa på pottan ena dagen och i blöjan nästa ska också få vara okej, det kan vara dagsformen som styr och man behöver inte se det som ett bakslag. Det är ganska vanligt att barn börjar med att kissa på pottan men fortsätter bajsa i blöjan. Det är ett helt naturligt steg och man får då ha lite koll på att erbjuda blöjan exempelvis efter maten, eller om barnet själv säger till. Bara för att man lärt sig att känna igen signalerna är det ju inte säkert att det känns okej till en början att faktiskt uträtta alla sina behov utan blöja. Vissa barn kan behöva lite extra stöd och hjälp från föräldrarna att våga ta steget - att prata om vad oron handlar om och om det finns något som barnet är nervös för. Ett oroligt barn blir inte tryggare av att pressas för mycket, utan de behöver få stöd i att det inte är farligt, och hjälp att våga fast det känns nervöst. Känner sig barnet pressat finns det risk för att att hen håller sig istället, vilket kan leda till förstoppning.
Känns det motigt för en som förälder så får man försöka tänka att ni redan kommit ett stort steg på vägen och att nästa steg kommer, förr eller senare.
Lika viktigt som det är att inte tvinga ett barn att gå på pottan, lika viktigt är det såklart att inte truga på blöja hos ett barn som blivit stort nog att vilja vara utan.

Sluta med nattblöja

Efter att barnet blivit torr på dagen - alltså att hen själv säger till när det är dags att kissa eller bajsa – brukar det vara ett bra läge att testa att sova en hel natt utan blöja. Lite beroende på hur välfylld blöjan brukar vara på morgonen så kanske det också får spela in i när i tid man vill sätta igång. Är blöjan helt torr flera nätter i rad så är barnet säkert mer än redo att testa. Bästa tipset att sluta med nattblöja är att när klockan närmar sig läggdags så tar man det lugnt med att dricka och ser till att barnet kissar ordentligt innan det kryper ner under täcket.
Skulle det visa sig att ni sen ändå får stiga upp varje natt för att byta lakan så kanske det är läge att backa tillbaka till nattblöja ett tag. Att barnet blivit blöjfri dagtid kan vara nog så gott. Att vakna varje natt med blöta lakan är inte så mysigt för barnet och det stör ofta nattsömnen för hela familjen. Man behöver heller inte väcka barnet för att det ska kissa mitt i natten, om hen inte själv ber om det alltså. Slutmålet är ju att det ska sovas en hel natt utan toalettbesök och det kan bli svårare om man då har befäst en vana att stiga upp på nätterna. Men om man som förälder inte störs av att ta upp barnet på natten och sätta hen på pottan, så går det såklart bra att göra så under en övergångsperiod. Viktigt är att man hittar ett sätt som funkar för en själv och sitt barn.
Om barnet inte har blivit torr på natten runt fem - sex års ålder brukar man börja prata om sängvätning och kan då få hjälp hos bvc.

När barnet glömmer bort att gå på toaletten

Det är rätt bra att ställa in sig på att det med stor sannolikhet blir lite nedkissade byxor även efter det att ni slutat med blöja. Att bli så där uppslukad av en rolig lek att man helt glömmer bort att gå och kissa är vanligt och något många barn gör ett bra tag efter att de slutat med blöja. För en del är det jättejobbigt att kissa på sig och då får vi vuxna försöka hjälpa till att avdramatisera det som hänt. Sen brukar man ganska långt upp i åldrarna behöva påminna sitt barn om att gå på toaletten innan det är sängdags eller när ni ska lämna hemma.

Blöjfri på förskolan

Det kan se ganska så olika ut på olika förskolor gällande hur man ställer sig till att medverka i barnets träning mot att bli blöjfri. Därför brukar det vara en bra idé att ha en dialog med förskolan om hur deras rutiner är och hur de brukar göra när barn slutar med blöja. Om förskolan inte har möjlighet att delta aktivt i att öva barnet på att vara blöjfritt kan man ändå träna hemma efter förskolan och på helger och lov. När barn väl har blivit blöjfria hemma brukar de dock inte gilla om de måste ha blöja för säkerhets skull när de är på förskolan, så det bör de slippa.

Svårigheter med att sluta med blöja

Ibland kan man som förälder hamna i en utdragen kamp med barnet när det gäller att sluta med blöja. Det kan kännas hopplöst i perioder och som att det inte går framåt alls. I det läget är det ofta bra att försöka ta ett steg tillbaka och få perspektiv på situationen – kanske har kampen om blöjfrihet blivit onödigt laddad och konfliktfylld? Relationen mellan barn och förälder är alltid viktigare än vid vilken ålder barnet slutar med blöja, på det stora hela spelar det ingen roll om barnet var tre eller fem. Tids nog blir i stort sett alla barn blöjfria, låt inte tillvaron kretsa alltför mycket kring blöjavvänjning! Det finns roligare saker att lägga fokus på ihop med sitt barn än det.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Dela artikel