App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Torr blöja hela natten

Förmågan att hålla sig torr har att göra med hormoner och utvecklas med tiden. Det finns ingen anledning att försöka få barnet att träna på att inte kissa om natten om kroppen inte är redo för det.

Det är barnets kropp som bestämmer när tiden är inne.

En torr nattblöja är en bra början

I genomsnitt tar det tio månader från det att barnet kan hålla sig torrt under dagen till att det också kan hålla sig torrt om natten. Men det kan också ta kortare eller betydligt längre tid beroende på barnet. 

Om barnets blöjor är torra flera nätter i rad är det ett tecken på att tiden är inne. Använd madrasskydd i sängen och förbered dig på att det kan hända olyckor. Om barnet kissar på sig kan du börja med blöjor igen. Blöjor finns för barn i alla åldrar.

Väcka eller inte väcka barnet så att det kan kissa?

Många föräldrar väcker sina barn och låter dem kissa innan de själva går och lägger sig. Det är egentligen inte nödvändigt, eftersom poängen är att barnet ska lära sig att vakna när det behöver gå på toaletten eller vänja sig vid att inte kissa om natten.

I många familjer tycker man dock att det är en lämplig förebyggande åtgärd. Om det fungerar är det bra. De flesta barn lär sig att hålla sig torra om natten någon gång i förskoleåldern. Kontakta er husläkare om barnet fortsätter kissa på sig och du är orolig.

Läs gärna artikeln om potträning och att sluta med blöja.

 Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...