App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Nio snabba råd om sängvätning

Om ett barn inte kan hålla sig torrt kallas det medicinskt sett inte sängvätning innan barnet fyllt fem år. Man ger vanligtvis ingen behandling före sex års ålder. Men om barnet blivit lite äldre och börjar tycka att det känns besvärligt kan man ge både praktiskt och känslomässigt stöd. Det går att göra på olika sätt.

Nio snabba råd vid sängvätning

  • Hjälp barnet få bra rutiner för att gå på toaletten under dagen, men också före läggning. Det är bra om barnet inte äter eller dricker så mycket från cirka två timmar före läggdags.
  • Berätta för ditt barn att det med stor sannolikhet finns fler barn i skolan som också kissar på sig ibland. Det här är ett problem som brukar gå över av sig självt.
  • Prata med ditt barn och lyssna på vilka tankar och behov som finns. 
  • Om det kan vara ett stöd för barnet - berätta att även du var sängvätare när du var liten, om så är fallet. Ofta är det ärftligt.
  • Ta reda på fakta om alla hjälpmedel som finns och använd det som passar situationen och barnet bäst. Madrasskydd går att köpa i större matvaruaffärer. På vissa orter kan man också få dem gratis via skolsköterskan om barnet är över sex år och fått diagnosen sängvätning - enures. Ta reda på vad som gäller hos er.
  • Som förälder eller annan vuxen kan man börja med att själv fundera över de egna känslorna runt sängvätning. Om ni är två kan ni berätta för varandra om vilken uppfattning ni har eller vad ni själva varit med om. Problem med sängvätning är oftast ärftligt så det kan finnas egna smärtsamma minnen. Identifiera dem, släpp dem och var ett bra stöd till barnet.
  • Sök på nätet och hitta andra föräldrar som har barn med samma problem. Där kan det finnas många bra råd och stöd att få när det gäller sängvätning. Det kan också vara skönt att få berätta om erfarenheter och ge tips själv.
  • Kunskap är alltid bra för att lugna sig själv och kunna vara ett stöd för barnet. Ta kontakt med vårdcentral, barnmottagning eller skolhälsovården för att få veta vilken vård och vilket stöd ni kan få. Barn upp till sex år kan få hjälp på BVC, barnavårdscentralen.
  • Sök läkare om du får det rådet, det är bra att få veta att det inte finns anledning till oro för annan sjukdom. Om diagnosen blir sängvätning finns det hjälp.


Källor:
1177.se
tryggabarn.nu 
svenskaenures.se
Studie publicerad i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...