App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Tips på hur du kan dela graviditeten - när det inte är du som bär barnet

Tips på hur du kan dela graviditeten – när det inte är du som bär barnet

Följ med till barnmorskan på alla kontroller

Det är ibland en nödvändighet att följa med på träffarna för att själv få kontroll, både över känslor och kunskap. Du har en given plats hos barnmorskan, precis som din partner. Dessutom är det lättare att fyra öron hör det barnmorskan säger, så att kunskapen balanserar mellan er som par och inte har övervikt åt något håll eftersom det är lätt glömma vad barnmorskan egentligen sa.

”Det kan vara bra att prata med barnmorskan om hur man känner för att kunna få stöd i det. Bara att berätta om sin eventuella oro, ångest eller rädsla kan vara en stor lättnad för många.”

– Carolina Gäbel, barnmorska.

Blogga om graviditeten

Genom att föra dagbok, kanske i form av en blogg, så kan du som har svårt att uttrycka dig i tal få utlopp för alla förändringar, känslor och tankar genom text istället. Det kan vara svårt att förstå en graviditet när du är mitt i den, men med processen dokumenterad så kan du alltid gå tillbaka och reflektera över hur du kände då. Det gör att du kan se framsteg i hur du knyter an till barnet. Dessutom kan du och andra blivande föräldrar på webben stötta varandra, dela med er av information och knyta nya kontakter.

”Min blogg gjorde dessutom att jag kände mig mer delaktig under andra graviditeten, då jag själv inte bar barnet, eftersom jag bloggade om Lisas graviditet.”

– Sanna, mamma till Adrian 3 år och Ines 6 månader.

Finn pepp och tröst i Liberoklubben

Det kan vara bra att få ett utomstående perspektiv från erfarna föräldrar. Spinn dina tankar och frågor på trådarna som du hittar under Liberos Föräldrarsnack  när du går med i Liberoklubben. Där kan ni byta erfarenheter och finna både pepp och tröst i varandra.  

”Känslorna pendlar ofta mellan stark glädje och förväntan och oro och ångest och det är viktigt, för det fyller en viktig funktion, känslorna hjälper oss att bli bättre föräldrar.  Det är bra om man kan dela sina känslor och berätta för varandra vad man har för tankar kring det blivande föräldraskapet.”

– Carolina Gäbel, barnmorska.

Fixa hemmet inför barnets ankomst

Ett välkomnande är ett välkomnande både mentalt och för bebisen. Det handlar om att skapa plats för barnet, både hemma och i era tankar. Ett foster kan vara svårt att föreställa sig, men en spjälsäng blir mer konkret eftersom den går att röra vid. Därför kan en förberedelse i form av att skapa plats för barnet bättra på fantasin om hur ditt liv med barnet kommer att se ut.

”Jag knöt barnet till materiella ting, som att köpa spjälsäng, och tänkte att om Sharon fixar magen så fixar jag resten.”

– Marcus, pappa till Billie, 8 månader.

Prata med barnet, sjung eller spela musik

Ta ton, falsksång går lika bra som att hålla ett föredrag. Då kommer barnet i magen att lära känna dig. Att känna igen en röst vid födseln gör barnet tryggt när den kommer till en värld som den aldrig kunnat föreställa sig. Och när barnet föds kanske ditt framträdande till och med får applåder.  

”Föräldrar jag pratat med har berättat att de märker hur barnet blir lugnare i magen och mer stilla när det spelas en viss sorts musik eller när föräldern sjunger.”

Ingrid Svensson, barnpsykolog.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...