App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Tips på hur du kan dela graviditeten – när det är du som bär barnet

Tips på hur du kan dela graviditeten – när det är du som bär barnet

Ta graviditetstestet tillsammans
Graviditetstestet är startskottet in i graviditeten och för att mamman inte ska få ett försprång så kan det ibland hjälpa att få beskedet om graviditeten tillsammans. Då kan ni dela detta ögonblick och bli lyckliga, ledsna eller förvånade ihop och inte på varsitt håll.

”Det kändes hela tiden som att det var vår gemensamma graviditet, att det var bådas business. Det är ju båda som ska ha barn, även om det gör bara ont i en kropp.”

– Lisa, mamma till Adrian 3 år och Ines 6 månader.


Ge barnet ett ”smeknamn”

Att knyttet inne i magen är en livslevande bebis kan vara svårt att föreställa sig. Ett smeknamn kan därför leda till omsorgsfulla tankar för barnet som faktiskt växer i dig. Du och din partner har skapat en liten person tillsammans och under tiden barnet utvecklas så är det viktigt att prata om allt som kommer röra er blivande familj. Då är det lättare att föreställa sig och prata om någon som har ett namn.

”Börja göra barnet levande och verkligt. Det kan handla om att ge barnet ett ”arbetsnamn”, att prata med barnet om vad som händer just nu, att skriva ett brev till barnet eller att föreställa sig barnet i olika situationer i framtiden.”

– Ingrid Svensson, barnpsykolog.

Dela oron under graviditeten
Dela liv, barn, frukost och säng. Men som blivande föräldrar är det bra att även dela oron, det som kan vara svårt och jobbigt. Prata med varandra, berätta vad ni känner, tänker, läser och grubblar över som föräldrapar. Ibland kan nämligen en oro ta ut en annan.

”Jag kunde känna mig ensam i oron under graviditeten. Genom att prata om det ville jag få bekräftelse på att det faktiskt var okej att vara orolig.”

– Sharon, mamma till Billie, 8 månader.

Skriv förlossningsbrevet tillsammans

Ett förlossningsbrev är ett hjälpmedel för er och barnmorskan. I stundens hetta kan det under förlossningen kännas som att ingen förstår en. Skriv därför brevet tillsammans och berätta hur ni vill att förlossningen ska gå till. Vilken typ av bedövning som önskas, vad ni är oroliga över och om ni själva vill klippa navelsträngen eller inte. Det är ni som är med och bestämmer och genom att bestämma det i förväg så uppstår färre överraskningar och ni känner mer kontroll när det är dags för förlossning.   

”Jag rekommenderar alla att skriva ett förlossningsbrev, hur fåniga ens önskningar än känns. Det är din upplevelse!”

– Förälder på Liberos föräldrasnack.


Det ska kännas rätt på er mottagning

Barnmorskor, receptionister, läkare och psykologer. Ni möter många under er graviditet, därför är det viktigt hur de bemöter er. Det ska kännas rätt. Känslan av vad som känns ”rätt” finns bara där, den är närvarande och flyter på utan att bromsa. Den känslan hittar ni i magen och det brukar handla om personkemi. I en känsla av “fel” kan det vara bra att se sig om efter en ny kontakt, som kan leda er igenom graviditeten och får er att känna er både trygga och delaktiga.

”Men vårt råd till alla föräldrar är att byta mottagning om det inte känns rätt med barnmorskan. Det gjorde vi till vår graviditet med Billie. Vid den första graviditeten hälsade barnmorskan knappt på mig och i väntrummet var böcker och information för partners som inte bär barnet, helt oåtkomligt.” – Marcus, pappa till Billie, 8 månader.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...