App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Hur upplever barnet förlossningen?

Ingen vet exakt hur det känns för barnet under födseln, men det vi vet är att det är en tuff resa. Vi har alla gått igenom den men våra begränsade minnen gör att vi bara kan föreställa oss hur det känns att passera genom en trång förlossningskanal och komma ut i den stora och förhållandevis kalla världen.

En vaginal förlossning är något naturligt och barnets binjurar arbetar hårt för att hjälpa barnet genom förlossningsvärkarna och födseln.

En trång förlossningskanal
Ja hur går förlossningen till? Vi vet att barnet utsätts för betydande påfrestningar under förlossningsvärkarna och själva födseln. Det beror framför allt på det fysiska faktum att kroppen tvingas anpassa sig för att kunna pressa sig genom förlossningskanalen. Detta syns tydligt när du tittar på barnets huvud efter förlossningen – huvudet är ofta omformat efter att ha passerat den trånga kanalen. Men huvudet är mjukt och det är helt naturligt och kommer få sin normala form några dagar efter förlossningen.

Förlossningen behöver ta tid
Eftersom skelettdelarna i barnets kranium ännu inte har vuxit samman utgör detta inte någon risk för barnets huvud när det är på väg ut.  Det är dock viktigt att trycket inte ökar alltför hastigt. Förlossningsprocessen bör därför få ta den tid den tar – för barnets och den blivande mammans skull.

Förlossningsprocessen förbereder barnet på att det ska andas
Passagen genom förlossningskanalen pressar också samman bröstet på den lilla, så att vätskan i lungorna tvingas ut, vilket gör det mycket lättare för barnet att andas på egen hand för första gången när det kommer ut.

Barnet klarar en period med mindre syre och näring
Blodgenomströmningen till moderkakan minskar under förlossningen, vilket innebär att barnet kortvarigt får mindre syre och näring. Barnet är gjort för att kunna stå emot den här påfrestningen, men om förlossningen drar ut på tiden kan barnets resurser förbrukas och dess hjärtrytm eventuellt förändras.

Det är anledningen till att man övervakar barnet så noga under hela förlossningsprocessen.  Om barnmorska bedömer att barnet inte mår bra tillkallas läkare och man gör en plan för att avsluta förlossningen tidigare än vad som skulle ske naturligt. Det kan till exempel vara genom att hjälpa till med sugklocka, ge värkförstärkande dropp eller genom att göra ett kejsarsnitt.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...