Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Födsel genom kejsarsnitt

Ett kejsarsnitt kan antingen vara planerat eller utföras som en akut operation om en förlossning inte går som planerat.

Det finns två slags kejsarsnitt, planerat och akut. Det kan finnas flera orsaker till ett planerat kejsarsnitt. Några kan vara:

• Ditt barn ligger med stjärten nedåt (sätesbjudning). (Någon enstaka gång kan man ändå föda sitt barn på vanligt sätt.)

• Ditt bäcken är för smalt.

• Du har fött med kejsarsnitt tidigare.

Ett akut kejsarsnitt
Ett akut kejsarsnitt görs om det händer något under förlossningen som gör att barnet måste tas ut så snabbt som möjligt. Det kan t.ex. handla om att barnets huvud inte har fixerats rätt i bäckenet. En annan orsak kan vara syrebrist hos barnet.


Kejsarsnitt görs oftast med s.k. regional bedövning
I de flesta fall utförs ett kejsarsnitt – även om det är ett akut kejsarsnitt – med regional bedövning i form av en ryggbedövning. Den bedövar dig från bröstet och ner till låren, så att du kan förbli vid medvetande under operationen och ha möjlighet att få hålla ditt barn så snart du har fött.

Om man tvingas göra ett akut kejsarsnitt väldigt snabbt, eftersom situationen är akut, ges du narkos – vilket innebär att du sover när ditt barn kommer till världen. Ditt barn tillbringar i stället sina första timmar med din förlossningspartner.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...