Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Att jobba eller ta ledigt under graviditeten

Jobba eller inte jobba? Det vanligaste är att du kan fortsätta med ditt arbete under hela graviditeten. Men i vissa fall kan du behöva byta arbetsuppgifter eller vara hemma istället.

Om det finns risker i din arbetsmiljö kan du ha rätt till graviditetspenning. Och om du drabbas av allvarliga komplikationer kan du bli sjukskriven. Veckorna före beräknad förlossning kan du ta ut föräldrapenning eller semester. Du kan läsa mer om graviditet och i Liberos kostnadsfria app, Gravidboken.

När måste jag berätta att jag vill vara föräldraledig?
Huvudregeln är att du ska meddela din arbetsgivare att du vill vara föräldraledig senast två månader i förväg. Då meddelar du också hur länge du tänker vara ledig. På vissa arbetsplatser finns det kollektivavtal som innebär andra regler för tidpunkten - fråga ditt fackliga ombud om vad som gäller.
En graviditet kan vara tröttande och det kan uppstå komplikationer som du inte förutsett. Ett gott råd är att planera för att trappa ner eller ta ledigt den sista månaden före beräknad förlossning.
Läs mer om att förbereda sig inför förlossningen.

En arbetsmiljö utan risker
Alla arbetsgivare har ansvar att se till att gravida kvinnor inte utsätts för några hälso- eller säkerhetsrisker.
Om du är orolig för att utsättas för ämnen som kan påverka dig och ditt barn ska du kontakta företagets skyddsombud. Tala med din chef, och med din barnmorska eller läkare om det inte finns något skyddsombud på företaget.
Det finns inga bevis för att det skulle vara skadligt för gravida kvinnor att arbeta framför dator. Stress kan däremot påverka graviditeten. Tala med din barnmorska om du känner besvär och har många förvärkar – det beror troligen på stress. Vila en stund på dagen om du har möjlighet.
Om du upplever att du blir diskriminerad för att du är gravid, till exempel vid löneförhandling, kan du kontakta ditt fackliga ombud, ditt fackförbund eller DO, diskrimineringsombudsmannen.

Graviditetspenning – ifall du inte kan omplaceras
Arbetsrätten säger att din arbetsmiljö ska vara säker för både dig och ditt ofödda barn. Vid vissa arbetsförhållanden har arbetsgivaren skyldighet att anpassa arbetsuppgifterna när du väntar barn. Det gäller om du har tunga, påfrestande arbetsmoment eller om du i ditt arbete kommer i kontakt med farliga ämnen såsom narkosgaser, bly, lösningsmedel eller smittämnen.
Om det är svårt att omplacera dig kan du söka så kallad graviditetspenning – tidigare kallad havandeskapspenning - de sista två månaderna före beräknad förlossning. En sådan ansökan bör du göra i god tid, och din arbetsgivare måste skicka in ett särskilt utlåtande till Försäkringskassan.
Graviditetspenning kan beviljas tidigast från vecka 32. Ersättningsnivån motsvarar ungefär din sjukpenning.

Föräldrapenning, sjukpenning och semesterdagar
De tio sista dagarna före den beräknade förlossningen har man inte längre rätt till graviditetspenning, utan uppmanas oftast att ta ut sin första föräldrapenning.
Du har rätt att börja ta ut föräldraledighet redan 60 dagar före beräknad förlossning, antingen på hel- eller deltid. Men tänk på att du då får färre föräldradagar när barnet väl är fött. Föräldrapenning betalas sedan ut i cirka sexton månader, varav tretton på sjukpenningnivå. Under ytterligare tre månader har man rätt till en lägre ersättning.
Svårare komplikationer under graviditeten kan ibland betraktas som sjukdom och ge dig rätt till sjukpenning. Normala graviditetsbesvär som till exempel ryggont och trötthet räknas inte som sjukdom.
Du kan förstås också ta ut semester i slutet av graviditeten.
Din sjukpenninggrundande inkomst (SGI), den som ligger till grund för din föräldrapenning, sänks inte om du går ned i arbetstid inom sex månader före förlossning.

Pappa eller partner får två veckor hemma
I samband med barnets födsel har den som är den andre föräldern rätt att vara hemma med tillfällig föräldrapenning i 10 dagar om han eller hon går miste om arbetsinkomst.
Ta vara på den här omvälvande tiden.

Du som är partner till den som just fött barn: En nybliven mamma behöver både känslomässigt stöd och praktisk hjälp med en hel massa saker.
Läs mer om de första dagarna hemma med ett nyfött barn.
Och du som är ensam förälder: Försök se till att ha omtänksamt sällskap hemma under de första dagarna, eller kanske veckorna.

Läs gärna också våra tips om du mår illa under graviditeten
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...