App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Så hanterar du förlossningssmärtor

Det är ganska troligt att du hört att det gör ont att föda barn. Och det räcker för att oroa de flesta. Ett sätt att hantera oron är att läsa på och förbereda sig så gott det går.

När du föder barn arbetar musklerna i livmodern med full kraft medan livmoderhalsen öppnar sig och successivt utvidgas 10 centimeter. Ligamenten, de ledband som håller samman dina bäckenbottenben, sträcks och stramar.

Se fram emot pauserna
Det finns många saker som påverkar hur du kommer att uppleva och hantera smärtan: Hur komplicerad förlossningen är, hur lång tid den tar, var din smärttröskel ligger, stödet från din barnmorska eller partner, ditt hälsotillstånd, hur trött du är och hur trygg du känner dig.
Tänk på att det kommer att vara pauser mellan värkarna när du kan vila och hämta kraft.
Försök att ta en värk i taget istället för att se det i ett allt för stort perspektiv. Kom också ihåg att det här är en typ av smärta som varken signalerar fara eller sjukdom. Den är garanterat övergående – och du kommer att landa på andra sidan smärtorna med en ny liten människa i din famn.

Din kropp kan hantera förlossningssmärtorna
I vårt välplanerade samhälle kan det vara skrämmande att stå inför något som du inte kan förutse eller ha fullständig kontroll över.
Lyssna på din kropp. Även om du känner dig orolig eller blir rädd, så vet din kropp hur den ska föda ett barn. Den är konstruerad för detta. Tro på dig själv. Din kropp kommer att producera egna endorfiner för att hjälpa dig när smärtorna blir för starka.

Smärtor är subjektiva
Smärta är väldigt svårt att mäta. Det beror på att de är en väldigt subjektiv upplevelse och något som i hög grad påverkas av din mentala inställning – vilket faktiskt är något som du kan ha någorlunda kontroll över.
Studier visar tydligt att mer smärtlindring genom exempelvis ryggbedövning inte automatiskt innebär en bättre förlossningsupplevelse.

En doula kan ge extra trygghet under förlossningen
Ett mänskligt stöd och en känsla av trygghet och kontroll ökar däremot chanserna till att du ska få en bra förlossning. Här kan du läsa om hur din partner eller medföljande kan hjälpa till.
Barnmorskan kanske inte finns till hands i varje stund och det kan vara skönt att få vara lite själv på rummet med din partner eller medföljande.
Att anlita en erfaren och trygg förlossningscoach – en så kallad doula – kan vara ett bra alternativ om du vill ha ett extra stöd vid din sida. En doula hittar du genom att fråga på din mödravårdsmottagning, eller genom att söka på nätet efter doula eller Odis (Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige).
Att behålla en känsla av kontroll är inte detsamma som att du ska ge avkall på smärtlindring. Det betyder bara att du fattar de beslut som känns rätt för dig. Du ska kunna känna att du är med i processen och tar vissa beslut själv eller tillsammans med barnmorskan.

Ta reda på alternativen
Det kan vara en bra idé att diskutera möjligheterna till smärtlindring och de olika alternativens för- och nackdelar med barnmorskan i förväg. Kanske förbereder du dig också genom att skriva ner en förlossningsplan. Läs mer om att förbereda sig inför förlossningen.
Rädsla kan de facto öka intensiteten hos dina smärtor – så ju bättre förberedd du är och ju bättre du förstår vad som händer, desto bättre är i regel förutsättningarna för en god förlossningsupplevelse.
Läs mer om förlossningens tre faser och om olika förlossningsställningar.

Det ligger ingen prestige i om du väljer smärtlindring eller inte under förlossningen. Att föda barn är inte någon tävling. Undvik att lyssna på andra människors negativa erfarenheter. Det som betyder något är att ditt barns födsel går bra och att upplevelsen blir positiv. Det ska kännas rätt för dig och anpassas efter din situation. Alla förlossningar är unika. Och i slutändan leder de förhoppningsvis till något alldeles mirakulöst – en ny liten människa kommer till världen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...