App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Varför gråter barnet?

Det gör ont att se och höra ett barn gråta. Samtidigt är det en del av barnets första möjlighet att kommunicera att något är fel eller att det behöver något. Många föräldrar lär sig höra på gråten om det handlar om hunger, trötthet eller frustration.

Om ditt barn inte är hungrigt, har ny blöja och inte verkar sjukt vill det för det mesta bara vara nära dig för trygghet och för att få ögonkontakt.

Alla barn har sin egen personlighet
Undersökningar visar att bebisar gråter eller är oroliga i genomsnitt upp till två timmar om dagen tills de är tre månader gamla, och när de är mellan fyra och sex månader en timme om dagen. Men den tiden kan ibland kännas som en evighet.

Alla barn föds med en egen personlighet och ett eget temperament. Det påverkar även hur barnet gråter. En del barn hörs knappt. Andra som har mer energi använder hela sitt röstomfång, vilket naturligtvis blir mer påfrestande för föräldrarna. Det finns dock också positiva sidor med att ha en bebis som skriker mycket och talar om vad den vill. Envishet är också ett karaktärsdrag som kan komma till nytta senare i livet.

Vad betyder gråten?
När du inte kan trösta det lilla barnet kanske du känner du dig som en dålig förälder. Ett otröstligt barn väcker många känslor som frustration, ängslan och desperation och till och med irritation ibland. Men avsikten är ju att det ska kännas i själen och att du ska söka rätt på orsaken och ta hand om ditt barns behov. Vi är skapade så för att överleva.

Gråt är ett uttryck för behov av något. Gråten kan betyda många saker som att jag är hungrig, jag vill inte sitta här för det är obekvämt, jag kan inte sova, jag vill inte vara i den här famnen och så vidare. Ibland blir det mer gråt och gnäll än andra gånger. Det är normalt under perioder med snabb utveckling eller tillväxt. Det kan vara svårt ibland och det är inte alltid du kan förstå varför barnet är så ledset. Kanske vet inte barnet det heller. 

Att förstå, ge tröst och ibland låta barnet gråta ut i famnen
Du kommer bli bättre och bättre på att känna igen vad ditt barn behöver och tolka dess behov. Ibland är det grundbehoven som behöver tillfredställas. Men andra gånger kanske det är svårare att veta vad som fattas. Då blir det lätt att man försöker med allt, och då menar vi verkligen allt för att trösta barnet.

Det är dock inte farligt för barnet att gråta och barnet tar inte skada av det. Det är inte heller farligt att känna känslor – som att vara ledsen över något, besviken eller arg. Om du är i närheten kan det kännas bra för barnet att ibland bara få gråta ut en stund medan det sitter i din famn eller blir kramat. Det viktiga är att barnet känner trygghet och får tröst av någon det känner väl.

Det går inte att skämma bort små barn
På våra far- och morföräldrars tid ansåg man att det var bra att låta spädbarn gråta eftersom det skulle vara bra för deras lungor. Men det tror man inte längre. Barn behöver föräldrar som reagerar på deras gråt och finns med som stöd.

Ta upp barnet om du vill det oavsett vad folk i din omgivning säger. Man kan inte skämma bort ett spädbarn med för mycket uppmärksamhet eller med att bli buret i famnen. Följ din magkänsla och välj vilka av alla råd du får som du vill följa.
Här kan du läsa mer om hur du tröstar barnet.
Eller titta på vår korta film med tips om vad du kan göra när barnet gråter.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...