App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Solskydd för bebis

Solsken och spädbarn skall man vara vaksam på. Solljuset kan skada barnets tunna hud.

Små barn har svårt att reglera sin kroppstemperatur och därför ska du vara vaksam om det både är soligt och varmt.

Man beräknar att mer än 80 procent av de solskador vi får i vår hud uppkommer redan före arton års ålder. Ju yngre barnet är desto känsligare är huden som är mycket tunn. Men det går utmärkt att vara ute och ta vara på soliga dagar om du gör det på rätt sätt.

Solen kan ge drivhusvärme i barnvagnen
Anledningen till att man som förälder täcker för öppningen till barnvagnen varierar. Det kan handla om att man vill skydda sin bebis från ljud och ljus eller för att ge lugn och ro under en tupplur. Men tester visar att det kan bli så mycket som sjutton grader varmare under suffletten än utanför, då vagnen står i direkt sol. En del barn säger ifrån med gnäll eller skrik om de blir för varma, men små barn kan reagera tvärtom och bli tysta. Därför skall man aldrig täcka för öppningen på barnvagnen. Vill man skydda mot sol eller insekter kan man använda en solkräm, parasoll eller myggnät. Ett bra tips för att veta om barnet är för varmt är att känna efter med ett finger om det är svettigt i nacken. 

Skugga, lätta kläder, solhatt och solskyddsfaktor på bebisen
Låt barnet vistas i skuggan och använd tunna täckande kläder och en solhatt som skyddar. Det kan också vara bra att skaffa ett parasoll eller annat solskydd som går att ta med sig. Om barnet är över sex månader kan du använda solkräm anpassad för barn med solskyddsfaktor 30 eller högre.

Solskydd för barn
Utsätt aldrig det lilla barnet för direkt solljus. Var också försiktig med indirekt solljus som reflekteras från vatten och sand till och med in under ett parasoll. På sommaren är solen som starkast mellan elva och tre. Bäst är att vara ute lite senare på eftermiddagen när dagen är mer ljummen och även då i skuggan. Det finns solglasögon för barn med reglerbara band så att de sitter kvar. Det här är bra om det är stark sol ute men bäst är som sagt att se till att barnet skyddas från direktsol.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...