06_rumpa_0390_desktop

Blöjeksem och röd rumpa på bebis

Om den vanligtvis mjuka lilla bebisrumpan bli röd och irriterad så är det förmodligen så att den varit lite väl fuktig och varm för länge. Fukt och värme är nämligen precis sånt som små rumpor inte tycker om.

Du har säkert märkt att spädbarn kissar och bajsar rätt ofta, och det behöver bli ett antal blöjbyten om dagen för att rumpan ska hålla sig torr. Fukt och värme som stängs in i blöjan mot bebisens hud gör nämligen att den lilla rumpan lätt blir röd och irriterad. Ibland kan man se små knottror eller blåsor på rumpan och då handlar det ofta om blöjeksem. Men eftersom blöjorna blivit bättre och håller torrt länge så är tack och lov problem med blöjeksem, eller blöjdermatit som det också heter, inte lika vanligt längre. Blir rumpan skinande röd och verka klia eller göra ont brukar det istället handla om en svampinfektion.

Så förebygger du att rumpan blir röd och irriterad

  • Våra blöjor är gjorda för att hålla sig torra närmast huden och man behöver inte byta varje gång det kommit lite kiss - det sugs snabbt in i blöjan. Blir blöjan däremot full eller det känns fuktigt mot bebisens rumpa ska den bytas, har bebisen bajsat ska den bytas på en gång.
  • Låt gärna bebisen vara utan blöja en stund i samband med att ni byter, då hinner rumpan luftas och torka ordentligt.
  • Använd vatten eller babyolja när du tvättar - båda är bra, men det kan vara bra att veta att oljan binder fukt i huden och skapar en liten barriär för nästa bajs. Har du inte tillgång till vatten eller babyolja så använd oparfymerade våtservetter som är snälla mot huden.
  • Använd en blöja som andas bra och inte sitter för hårt mot bebisens rumpa.
  • Om bebisen har diarré ökar risken att rumpan blir röd eller får små sår. Du kan då i förebyggande syfte smörja på ett lager salva eller kräm med barriär-effekt, exempelvis zinkkräm, vid varje blöjbyte. Krämen lägger sig nämligen som ett skyddande lager över den känsliga bebishuden.
  • Röd rumpa på bebisar börjar ofta med att det ser lite rött ut kring ändtarmsöppningen. Håll koll och var noga med att smörja med lite skyddande kräm redan vid det första tecknet, så kan du undvika att det blir värre.
  • Har barnet lätt för att få eksem så är det extra viktigt återfukta huden eftersom eksem kommer lättare om huden är torr.

Om bebisen ändå får blöjutslag:

  • Smörj med zinkkräm eller annan fet salva på de irriterade ställena varje gång ni byter blöja.
  • Var extra noga med att låta rumpan torka mellan blöjorna, det är bra om bebisen kan ligga eller krypa omkring utan blöja ett tag.
  • Vid blöjeksem (röd, torr och knottrig rumpa) så kan det ofta hjälpa med hydrokortisonkräm som både dämpar klådan och är antiinflammatorisk. Men prata med BVC först så får du får hjälp att bedöma utslagen och hur de ska behandlas.
  • Ibland beror alltså den röda rumpan på en svampinfektion, det kan exempelvis komma via matsmältningssystemet om bebisen har muntorsk. Det kan göra rejält ont på barnet, och då ska man prata med sin BVC för att få råd om hur svampen ska behandlas.
  • Vatten är uttorkande för huden och därför kan man tänka på att ta det lite försiktigt med bad under tiden utslag har fått fäste i rumpan.

 

Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Dela artikel