App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Nappen, sugreflex och säkerhet

Barn blir tröstade av närhet och av att få suga. En del barn är nöjda när de har ammat färdigt och andra vill suga nästan hela tiden. Barn är olika och har olika behov.

Alla har vi fötts med en sugreflex. Den är nödvändig för att vi ska få i oss mat när vi är små. Redan i livmodern i vecka 16, suger en del barn på tummen. Många barn lär sig också att älska sina nappar eller sin tumme. Läs också: Att sluta med tumme eller napp  Råd om napp- och tumsugning


Viktigt att amningen kommer igång först
Det bästa är att undvika napp de första veckorna eller tills dess att amningen fungerar ordentligt. Vänta tills barnet har en bra sugteknik, du själv känner dig tryggt med amningen och har rikligt med mjölk till barnet. 

Barn har ett naturligt behov av att suga och de reglerar på så sätt mjölkproduktionen efter sitt behov. Var uppmärksam på att ett spädbarn kan suga sig tillfreds med en napp. Det kan leda till att intervallerna mellan amningsstunderna blir längre än vad som är bra för både barn och mjölktillgången.

Både napp och tilläggsmat kan göra att barnet inte ber om bröstet så ofta som det egentligen skulle behöva för att bli mätta och stimulera mjölkbildningen. Ett tips är att ge barnet nappen efter amningen.

Nappen kan vara ett bra alternativ
För en mamma med ömma bröstvårtor kan det vara ett bra val att använda napp till barnet när det ätit klart men fortfarande behöver suga eller snutta. Även för ett barn med stort sugbehov eller som finner tröst och blir lugn av en napp, kan det vara en lösning.

Det finns olika åsikter om man ska ha napp eller inte, så känn in vad som passar dig och ditt barn. Men bra är att inte vänja barnet vid att alltid ha nappen i munnen eftersom det kan vara svårt att klara sig utan napp då.

Napp och hygienen
Sterilisera nappen innan den används första gången genom att koka den i fem minuter. Låt den svalna. Skölj sedan nappen varje gång innan användning och fortsätt att koka den någon gång ibland. Använd inte diskmedel. Byt napp efter ungefär två månader.

Förebygg även uppkomsten av torsk genom god hygien på det här sättet. Får barnet svamp i munnen orsakar det oftast inte några problem för barnet. Behandlingen går i första hand ut på att förhindra smittspridning till mamman.

Napp och säkerheten
En napp slits och åldras, därmed kan den utgöra en kvävningsrisk för barn. Det är därför viktigt att du själv kontrollerar nappen dagligen. Var noga med att följa tillverkarens rekommendationer om användningstid.

Dra i sugdelen varje gång innan du ger barnet nappen. Det får inte finnas hål eller rivmärken på sugdelen. Då kan hela sugdelen eller delar av den lossna från skölden och utgöra en kvävningsrisk.

Byt storlek på nappen allteftersom barnet växer. Skölden bör inte vara så liten att den helt kan komma in i barnets mun.

Nappar åldras även då de inte används. De blir spröda och kan spricka, särskilt om de utsätts för solljus och stark värme. Förvara dem därför inte på till exempel fönsterbrädan.

Checklista Napp
• Nappen ska uppfylla säkerhetsstandarden EN 1400
• Följ noga tillverkarens instruktioner
• Välj en napp som är anpassad till barnets ålder
• Dra alltid i sugdelen innan varje användning
• Barnet får inte tugga/bita på nappen
• Kasta nappen vid minsta tecken på skada
• Tänk på att nappen åldras även då den inte används
• Om napphållare används ska den vara märkt med EN-12586.
• Felaktiga napphållare kan innebära stryprisk om de är för långa eller kvävningsrisk om utsmyckning eller spännen är av dålig kvalité och lossnar.

Källa: Konsumentverket

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...