hud_1200x450_image

Hud mot hud

Hud mot hud är otroligt viktigt för små bebisar. Det är det absolut bästa sättet att hjälpa nyfödda spädbarn anpassa sig till den stora nya världen utanför magen.

Med hud mot hud-kontakt menas att bebisen ligger naket (bortsett från blöjan och eventuellt en babymössa) mot den nakna huden hos en förälder eller annan anknytningsperson. Hudkontakt har på ett nästan magiskt sätt jättelika fördelar för små bebisar och idag används det till och med som medicinsk metod för att ta hand om för tidigt födda barn. Globalt sett är det också ett av de mest effektiva sätten att förebygga spädbarnsdödlighet. I en studie koordinerad av WHO i låg- och medelinkomstländer kunde man se att det minskade dödligheten med hela 25% hos de bebisar som hade väldigt låg födslovikt. 

Fördelar med hud mot hud-metoden

Även om det inte alltid handlar om liv eller död så har hud mot hud-metoden en väldig massa positiva effekter – även för föräldrar, och numera är det standard att nyfödda bebisar läggs direkt efter förlossningen hos den födande mamman. Skulle det vara så att mamman inte orkar eller behöver vård direkt efter förlossningen så får bebisen istället vara hud mot hud hos den andre föräldern (eller annan medföljare). Anledningen är enkel, fördelarna är som sagt många: 

  • Att läggas hud mot hud efter förlossningen gör omställningen till världen utanför livmodern lite mindre dramatisk för det lilla barnet och både andning och hjärtrytm blir stabilare. 
  • Det frigör oxytocin, också känt som kroppens lugn-och ro hormon. Det gör både bebis och förälder lugnare och gladare – testa kroppskontakt om bebisen gråter, har svårt att sova eller om du själv är ledsen. Ofta har det väldigt bra effekt.
  • Hud mot hud stimulerar också bebisens tillväxt, läkning och har en smärtlindrande effekt.
  • Hud mot hud hjälper den lille krabaten att hålla kroppstemperaturen, och används bland annat som medicinsk metod på för tidigt födda bebisar.
  • Bakteriefloran på förälderns hud överförs till barnet om det får ligga hud mot hud, vilket stärker barnets immunförsvar.
  • Om bebisen får ligga hud mot hud med mamman brukar det vara lättare att komma igång med amningen. Doften av mammans hud och bröstmjölk stimulerar också bebisens amningsreflex, dessutom blir också lättare att märka att barnet vill suga om mamman har det nära sig. Instinkten är otroligt stark i de små liven, lägger man det nyfödda lilla barnet på den födande mammans mage så kan den ofta leta sig fram till bröstet på egen hand.
  • Det är otroligt mysigt! Skulle det vara så att man av någon anledning inte fått till den första tidens hud mot hud så är det inte så att det är förlorat, utan det kan man ta igen så fort man kan få vara tillsammans igen. Bebisen kommer inte tröttna på att vara hud mot hud i första taget!

Hur ofta och hur länge kan man ha sin bebis hud mot hud?

Du kan ha bebisen hud mot hud så mycket och ofta du vill. För den som ammar är det också väldigt smidigt eftersom maten i princip redan är serverad. Det blir också enklare att lära känna bebisens signaler när den vill äta. Det man däremot ska tänka på är att själv hålla sig vaken – hur mysigt och rogivande det än är med så nära hudkontakt. Bebisen kan sova på ditt bröst om du själv håller dig vaken. Håll koll på att ansikte och luftvägar hålls fria - och tänk på temperaturen: se till att ha en filt över er så att bebisen – och du själv – inte fryser.

Har man väl etablerat vanan av att ha sin bebis hud mot hud så brukar det kunna bli favoritstunden för en liten bebis, och kanske även för de som barnet knyter an till. Det finns egentligen inga regler för hur länge man kan ha sin bebis hud mot hud, så länge ni båda verkar trivas med det. 

 

Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Bajs på Ryggen? Skulle inte tro det.

Läs mer här

Dela artikel