Libero_Recruitment_2021_31_baby-sleeping-on-sitting-dads-chest_Desktop

Förkylning och hosta hos barn

Så kom den då, den snoriga näsan. Vi vet att vakna nätter med snoriga och hostande bebisar kan vara kämpigt. Här kan du läsa om förkylningar, hur du kan känna igen hosta vid förkylningsastma och krupp, och de bästa sätten att hjälpa en förkyld liten bebis.

Att klara sig från förkylningar är en omöjlig uppgift i längden, eftersom de sprids lätt och brukar finnas där barn är. Det är heller inget att sträva efter då genomgångna förkylningar hjälper barnet att bygga upp sitt immunförsvar på sikt. Det gör dem såklart inte mindre jobbiga. Ett spädbarn som blir förkyld kan nämligen få det besvärligt, eftersom barn under sex månader huvudsakligen andas genom näsan. För en snorig liten bebis kan det därför bli svårt att både andas och få i sig vätska och näring ordentligt.

Vad är en förkylning och hur smittar det?

En förkylning orsakas av virus och innebär nästan alltid snor och nysningar - ofta i kombination med nästäppa, feber och hosta. Den kan också komma med huvudvärk och halsont, fast det är ju svårare att veta hos ett litet barn som inte kan uttrycka sig verbalt. En förkylning smittar mest under de första dagarna och sprids genom så kallad droppsmitta när någon nyser eller hostar i närheten. Men den kan också smitta på andra vis, exempelvis via leksaker eller att barnet håller en förkyld kompis i handen, och sedan stoppar händerna i munnen eller kliar sig i ögonen.

En förkylning håller ofta i sig mellan en till två veckor. Sen finns det infektioner orsakade av RS-virus som i regel är besvärligare och kan vara upp till en månad. Ibland kan förkylningar också ge komplikationer i form av exempelvis ögon- eller öroninflammationer. Bortsett från hur det låter så har namnet förkylning faktiskt inget med nedkylning att göra, det trodde man däremot förr och det är troligen därifrån det fått sitt namn.

Efter en infektion lär sig immunförsvaret att komma ihåg hur just det viruset ser ut och du får ett skydd mot samma smitta igen. Vi vet att det låter lovande, men tyvärr finns det väldigt många olika förkylningsvirus – med resultatet att det kanske känns som man vabbar mer än man jobbar de första åren som småbarnsförälder. Men det blir bättre! Ju äldre barn blir desto fler förkylningar kommer de gått igenom, och därmed så blir de inte sjuka lika ofta.

Tips om hur du hjälper en förkyld bebis

Oftast kan man hantera en förkylning hemma så länge barnet verkar piggt, får i sig vätska och allmäntillståndet i övrigt är bra. Det finns också en hel del man kan göra hemma för att hjälpa en liten som har det tufft. Avsvällande näsdroppar kan vara en mirakelkur för ett barn som har svårt att äta och sova på grund av täppt näsa, men får inte användas till barn under ett år.

Ett spädbarn som är täppt i nästan och har svårt att sova kan du testa att ha huvudet i högläge, genom att till exempel gå med bebisen i bärsele eller ha den i babysitter på golvet. Innan bebisen ska äta är det viktigt att skölja näsan ordentligt med koksaltlösning eller saltvattenspray så barnet kan andas bättre när det äter. Att dutta med några få droppar hjälper oftast inte utan du behöver skölja ordentligt för att få ut snoret. Till din hjälp kan du använda pipetter, spray eller plastsprutor som finns att köpa på apoteket.

Såhär gör du när du sköljer rent en snorig bebis näsa:

  1. Ha bebisen i halvliggandes läge och håll huvudet försiktigt med ena handen.
  2. Håll pipett/spruta eller spray försiktigt mot yttre sidan av näsborren, bebisen är mindre känslig där.
  3. Tryck till rakt in (inte rätt upp) i näsan eller ge en spraydusch. Barnet kan tycka det är obehagligt med frustningar som följd, men det är ofarligt.
  4. Upprepa eventuellt några gånger tills det känns som att snoret har kommit ut – eller svalts.
  5. Se om barnet därefter kan få i sig vätska, exempelvis genom att amma eller ge flaska.

Du kan också testa med en nässug som finns att köpa på apoteken. Att använda nässugen är ingen rolig övning vare sig för bebisar eller föräldrar, men kan vara effektivt. Tänk på att lösa upp det sega snoret med lite koksalt först, så lossnar det lättare. Har ditt barn feber kan du läsa mer här om vad du kan tänka på.

Är din bebis under tre månader och får besvärlig snuva ska du alltid kontakta vården för en bedömning. Detsamma gäller, oavsett ålder, om du inte lyckas få i barnet vätska eller det har problem med andningen.

Hosta hos bebisar och små barn

Genom att hosta försöker kroppen göra sig av med sånt som stör i luftvägarna. Det är alltså bra och viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig, och ett tecken på att hostreflexen fungerar som den ska. En hosta kan sitta i mellan en till tre veckor per förkylning. Barnet hostar oftast mest på natten vilket beror på att svullnaden i luftrörens slemhinnor ökar när man ligger ner.

För att hjälpa de minsta att hosta lite mindre kan man exempelvis försöka ha de sovandes en stund i babysitter som står placerad på golvet, men bara om någon vuxen är vaken och kan se till barnet. Är barnet äldre kan du testa att höja huvudändan, till exempel med ett par böcker under sängbenen eller madrassen, när det är dags att sova.

Fler tips vid hosta hos barn:

  • Ge barnet extra mycket vätska eftersom det är slemlösande, saft brukar exempelvis ofta gå ner.
  • Hostdämpande medicin kan du undvika eftersom det motverkar sitt syfte, slemmet behöver nämligen komma upp. Dessutom finns det faktiskt inte några vetenskapliga bevis för att det skulle hjälpa.
  • Är ni flera som delar på föräldraskapet - sov i skift så att ni får möjlighet till lite sömn - en förkyld och hostande bebis sover ofta dåligt, vilket brukar betyder vakna nätter även för föräldrarna.
  • Kall utomhusluft kan ha bra effekt på viss typ av hosta, såsom krupp. Mer om krupp hittar du längre ner i artikeln.

Hur ser jag om mitt barn har det svårt med andningen?

Ett bra tips är att studera ditt barns andning när det är friskt – och har bar överkropp. Då lär du dig hur det ska se ut. En frisk person andas nämligen lugnt och utan ansträngning. Ett barn som har problem med andningen får däremot kämpa hårdare och andas vanligtvis med kortare och snabbare andetag. Barnet kan också få så kallade indragningar, vilket betyder att huden mellan revbenen (och ovanför magen) dras in vid varje andetag. Det är inte helt lätt för ett otränat öga att se, men har du koll på hur ditt barn andas när det är friskt kan du oftast se om något inte är som det brukar.

Det är också bra att känna till att det inte bara är hosta eller snuva som kan ge snabbare andning, det är också ett vanligt varningstecken vid feber. Problem med andningen ska tas på stort allvar och akutsjukvård bör direkt uppsökas.

Förkylningsastma kan ge mycket hosta hos bebisar och barn

De flesta små hostar ett tag efter en förkylning men om det känns som att hostan aldrig vill bli bättre och håller på hela nätterna, kan det vara förkylningsastma. Slemhosta är vanligt och barnet kan få tyngre andning, men ibland visar det sig också med ovanligare symptom såsom trötthet och dålig ork. Sök hjälp hos vårdcentralen eller barnmottagning för en utredning. Har barnet svåra problem att andas behöver du däremot söka akut.

Förkylningsastma växer ofta bort av sig själv när barnet blir tre-fyra år. Under tiden behöver den nästan alltid behandlas genom astmasprayer (luftrörsvidgande och antiinflammatoriska) som barnet får inhalera i en andningsbehållare.

Skällande och hes hosta hos bebisar kan vara falsk krupp

En del barn kan få så kallad falsk krupp i samband med en vanlig förkylning. Då svullnar slemhinnan strax nedanför stämbanden och barnet får en hes, skällande hosta som gör ont. Svullnaden ökar när man ligger ner, därför vaknar barnet ofta med hosta och andningsbesvär efter någon timmes sömn. Krupphosta är i de flesta fall inte farligt men kan vara ordentligt obehagligt första gången – för både barn och förälder.

Det viktigaste du kan göra är att själv försöka behålla lugnet så du kan trösta barnet, besvären kan nämligen bli värre om barnet gråter och är skärrad. Sitt även så barnet får en upprätt position eftersom det minskar svullnad. Du kan också testa att sitta nära ett öppet fönster för att släppa in frisk, sval, luft – men linda in barnet i ett täcke så det inte fryser. Funkar det så kan barnet ofta somna om i din famn och efter ett tag kan du lägga ner det igen. Krupphosta kan göra väldigt ont i halsen och då kan en dos med smärtlindrande paracetamol hjälpa så att barnet lättare kan slappna av. Får du inte bukt på hostan och barnet fortfarande har svårt att andas så ring akut till 112.

Barn som en gång haft krupphosta kan ofta få tillbaka det vid nästa förkylning. Vet du med dig att ditt barn lätt får krupp så kan du (om hen är över ett år) testa att ge näsdroppar innan läggdags när förkylningen verkar vara på gång.

Hostattacker kan vara kikhosta 

Alla barn över tre månader erbjuds vaccin mot kikhosta. Det gör den till en väldigt ovanlig sjukdom, även om den fortfarande förekommer i mindre skala. Kikhosta börjar ofta som en vanlig förkylning men övergår senare i hostattacker, som kan vara så intensiva att barnet nästan tappar andan eller kräks. När barnet till slut drar in luft hörs ett väsande eller pipande ljud, som kallas för kikning. Om du har ett barn under sex månader som du tror har utsatts för kikhosta ska du kontakta vården direkt eftersom antibiotika kan behövas – även i förebyggande fall om någon i familjen insjuknat.

Långdragna besvär kan också tyda på allergi

Om barnet nyser och har kliande eller rinnande ögon/näsan kan det handla om allergi. Kvalsterallergi ger sig mest till känna på mornarna, pollenallergi under pollensäsongen. Kontakta vårdcentralen ifall du tror att ditt barn har allergi så får ni göra en utredning.

Glöm inte – du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd vid förkylning, hosta eller annat sjukdomstillstånd.

Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare

Dela artikel