App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

För mycket eller för lite bröstmjölk

Hur känns det när du ammar? Känns brösten spända, ömma, läcker de mjölk? Eller är problemet det omvända - verkar din bebis hungrig och grinig?

Det är vanligen under de första dagarna när mjölken rinner till som mjölkproduktionen blir för stor.
Längre fram, särskilt under barnets tillväxtperioder, kan det vara så att dina bröst inte producerar tillräckligt med mjölk. Lösningen är ofta att försöka amma mer.

När brösten svämmar över
Oj, det läcker mjölk, brösten känns spända och ömma.
Storleken på dina amningsbröst kommer kanske som en chock för dig. Det är vanligen under de första dagarna när mjölken rinner till som mjölkproduktionen blir för stor.
Efter några dagar anpassas mjölkproduktionen efter barnets behov, och dina bröst minskar gradvis i storlek. Det beror på att barnet inte tömmer brösten helt. Din kropp vänjer sig vid att producera mindre mjölk.
Läs gärna artikeln Amning - så får du en bra start med tips och råd.

Så undviker du att det produceras för mycket bröstmjölk
Det kan vara jobbigt att få veta att det tar flera dagar innan brösten anpassar sig till att tillverka lagom mycket mjölk. Att ha för mycket mjölk i brösten kan nämligen vara en plåga. Brösten känns spända och ömma. Barnet har svårt att få grepp om bröstvårtan och det kan göra ont. För mycket bröstmjölk kan också öka risken för tilltäppta mjölkgångar.
De här tipsen kan vara till hjälp för att minska obehaget:
• Om brösten känns spända kan du låta mjölken rinna ut ur det ena bröstet medan du ammar barnet med det andra. Då minskar trycket helt naturligt.
• Värme kan få lite av mjölken att rinna ut av sig själv. Prova att låta varmt vatten rinna över brösten när du står i duschen.
• Om du har symtom på mjölkknölar och mjölkstockning eller ömma bröstvårtor, eller om barnet inte visar intresse för att suga, då kan du pumpa ur brösten manuellt eller med en pump. Pumpa inte för mycket, eftersom mjölkproduktionen stimuleras av att du pumpar.
• Om nödvändigt, väck barnet och amma för att lätta på smärtan i ett överfyllt bröst. Det är annars bäst om barnets behov får bestämma amningsintervallen. Så om du mår bra och inte besväras av brösten, trots att de är fyllda till bristningsgränsen och läcker mjölk, är det vanligen bäst att följa barnets rytm. Mjölkproduktionen anpassas gradvis efter barnets behov.
När du har ammat bör brösten kännas mjuka, utan ömma punkter.

Har du alldeles för mycket mjölk under lång tid, brukar det vara väldigt tacksamt att donera mjölk till sjukhuset om de har en ”bröstmjölksbank”. Din mjölk kommer då till användning till behövande nyfödda barn.

Räcker inte mjölken?
Många mammor oroar sig över att de inte producerar tillräckligt med mjölk.
Barnet kan bli grinigt när du ammar det vissa dagar eller vissa tider på dygnet. Det verkar som att det inte får tillräckligt med mjölk. Så kan det nog vara vid vissa tillfällen.
Det sägs att bröstmjölken är tunnare på kvällen, och att barnet därför inte alltid vill släppa bröstet mot slutet av dagen. Det kan vara lite frustrerande eftersom det hindrar dig att göra annat. Det kan dock göra att barnet sover lite längre på natten.

Under tillväxtfaserna behövs mera mat
I vissa perioder växer barnet extra snabbt. Under tillväxtfaserna är det bra att amma barnet ofta för att stimulera mjölkproduktionen.
Det kan vara svårt att få mjölken att rinna till ordentligt om du själv är stressad eller orolig. Mjölkproduktionen påverkas också av hur barnet suger och hur bra grepp det får.
Se gärna vår korta film med tips om att hur du ammar.

Så ökar du mjölkproduktionen
Brist på bröstmjölk leder till oro och frustration. Det råder det inga tvivel om. Mjölken är ju barnets enda näringskälla. Försök i detta läge att underlätta ammandet så mycket det bara går.
Lägg dig i sängen eller sätt dig bekvämt i en soffa, lägg barnet till bröstet, stäng av omvärlden (så mycket det bara går) och amma.

Fler tips för att öka mjölkproduktionen:

• Erbjud barnet bröstet ofta.
• Undvik att avbryta amningen. Låt barnet bestämma när det är dags att sluta amma.
• Amma vid varje tillfälle som barnet vill ha mat – även på natten. Läs gärna artikeln Hur ofta och länge ska jag amma?
• Se till att barnet sover mellan målen och att det inte somnar varje gång det suger. Om barnet inte suger kraftigt och effektivt på bröstet dröjer det inte länge förrän mjölkproduktionen minskar. Därför är det viktigt att barnet inte är övertrött när du ammar.
• Vila dig när du får tillfälle till det och drick mycket vatten, cirka en och en halv liter, så att du får en bra vätskebalans.
• Ät ordentligt själv och se till att du får i dig proteiner vid varje måltid. Läs om bra kost för ammande mammor.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...