App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Det nyfödda barnets reflexer

Om du ser ett leende i ditt nyfödda barns ansikte kanske det är en spädbarnsreflex. Inte för att det spelar så stor roll, det viktiga är nog att du ler tillbaka.

Friska barn föds med ett antal reflexer. Man kan utlösa dessa om de retas på ett visst sätt och det är ett sätt att kontrollera att barnets nervsystem fungerar som det ska. Läs också: Schema - Barnets motoriska utveckling från 0-18 månader och Babysim

Reflexer
Barnmorskan och barnläkaren kontrollerar barnets reflexer strax efter födelsen. En del av reflexerna försvinner efter hand.

• Moro-reflexen:
Om man låter barnets huvud falla lite bakåt mot sina kupade händer så att det upplever att det faller, kommer barnet ögonblickligen att reagera genom att göra en omfamnings-rörelse med båda armarna. Det är en gammal och primitiv reflex som hade till uppgift att få barnet att klamra sig fast vid sin mamma.

• Gripreflexen:
Stimulerar man handflatan eller fotsulan kniper barnet med fingrar och tår direkt.

• Gångreflexen:
Att gå verkar vara en fullt utvecklad drift redan från första början. Håller du ditt nyfödda barn och låter dess fötter nudda underlaget gör det gångrörelser med benen. Att det sedan lär sig att gå vid 10-12 månaders ålder är en vidareutveckling.
 
• Sök- och sugreflexen:
Barnet visar tydligt när det vill till bröstet, gör sugrörelser med läpparna, sätter fingrarna i munnen eller gapar och söker med munnen.

• Bit- och tuggreflexer:
Kommer vid 5-6 månaders ålder, vilket betyder att barnet biter ihop när det får något i munnen.

• Strupreflexen:
Laryngeala ChemoReflexen är en skyddsreflex som bland annat gör så att struphuvudet stängs när vatten eller andra vätskor åker ner i svalget. I reflexen ingår också rörelser med armar och ben för att hjälpa även små barn upp till ytan igen.

• Trigeminusreflexen:
 Aktiveras när området runt näsan och pannan kommer i kontakt med vatten och ger ett likartat svar som strupreflexen, förutom att det inte ingår några sväljningsrörelser i denna.

• Facialisreflexen:
Aktiveras när ansiktet kommer i kontakt med vatten och även den hjälper till att skydda luftvägarna från vatten.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...