App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Bättre sömn för bebisen

Problem med att få bebisen att somna? Det kan bero på flera faktorer men prova att dra ner på aktiviteterna under dagen och fundera på om ett lugnare liv skulle passa ditt barn bättre. Redan från början är det stor skillnad på barn.

En del barn påverkas mer av saker och ting som händer runt omkring dem. Andra kan sova sig genom ett födelsedagskalas för 20 ettåringar – alla är vi olika.

Känns det som om ditt barn har svårt att komma till ro på kvällen? Prova att ta det lugnare under en period och se om det hjälper. Många spädbarn har svårt för att hantera alltför många nya upplevelser.
Se gärna vår korta film med tips om att natta barnet.

Övertrötta spädbarn
Ju äldre ditt barn blir, desto mer tar dess personlighet form. En del späd- och småbarn deltar gärna i massvis med barnaktiviteter, umgås med mammas eller pappas vänner, hänger med och handlar och kan somna var som helst. Andra blir övertrötta och kan inte komma till ro på kvällen efter en dag fylld av aktiviteter, nya miljöer och människor. Hur är ditt barn?

Finn en fungerande kompromiss
Om du har ett barn som tycker om när det är lugnt är tanken på att du skulle kunna vänja ditt barn vid mer hektiska omgivningar kanske för optimistiskt. Men du kan finna en kompromiss mellan dina behov som också är viktiga, som till exempel att få träffa andra människor – och ditt barns behov av lugn och ro. En bra idé kan vara att träffa andra människor hemma hos dig, om det är för stressande för barnet att hänga med ut och fika. Eller att möta vänner ute eller inne men i lugnare miljöer.

Det kommer inte alltid att vara på det här viset. Spädbarn blir större och efterhand som de blir äldre kan de hantera alltmer stimulans och aktivitet. Men deras personlighet kommer finas kvar.

Så ser du om bebisen mår bra
Många nyblivna föräldrar kan vara osäkra på om barnet trivs och har det bra. När ni lär känna ert barn kommer ni upptäcka att även om det inte kan prata har det ändå en otrolig förmåga att uttrycka sig. Ett barn som lugnt faller i sömn efter en måltid eller ett barn som ligger och tittar sig runt är ett barn som har det bra. Ni lär er fort att tyda barnets signaler och vad ni ska göra för att åtgärda om någonting är fel. Lita på ert omdöme och använd ert sunda förnuft. Är ni osäkra, fråga er BVC-sköterska som säkert kan ge många tips och råd.

Det lilla barnets olika sömn- och vakentillstånd
• Djup sömn: När det sover på ett sätt så det nästan inte kan väckas.
• Lätt sömn: När det allra minsta ljud väcker barnet.
• Dåsig vakenhet: När barnet är vaket men inåtvänd utan att ha kontakt med sin omgivning
• Uppmärksam vakenhet: När du kan ha kontakt och samspel med barnet.
• Orolig och otillfredsställd vakenhet: När barnet är på väg att börja gråta och det kan vara svårt att förstå vad det vill. Behöver barnet tröst, bytas blöja på eller har det behov för närhet med gos och kramar? Kanske är det bara trött och vill sova.
• Gråt: Det finns olika sorters gråt, det beror på vad barnet vill och har behov av.

Mer om sömn
När barnet är i balans och sover gott är det gott för alla. Här kan du finna fler tips och råd.

Kortfilmer:
Om att natta barnet
Att trösta barnet

Artiklar:
Goda sömnvanor
Skapa rutiner för din bebis
Om att få bebisen att sova gott 
Bebisens sömn 3–6 månader 
Bebisens sömn 6-8 månader
Plötslig spädbarnsdöd

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...