SCA-OD3-MGL4265-desktop

Bebisars utveckling 0-6 månader

När börjar bebisar att le eller vända runt från mage till rygg, och när lär sig de små barnen sitta? Även om alla barn är och utvecklas olika, så finns det ändå vissa saker som de brukar få koll på vid ungefär samma tid i livet. Här går vi igenom hur de små bebisarna utvecklas under första halvåret.

De flesta bebisar har sina fem sinnen på plats direkt efter födseln, även om de behöver lite tid på sig för att lära sig att använda några av dem. Samtidigt som de jobbar på att finslipa användandet av sina sinnen så lär de sig också att kontrollera musklerna. Det är något som sker i en viss ordning, de måste till exempel lära sig att balansera huvudet innan det är dags att ta sig an uppgifter som att sitta, krypa och stå. Men det finns ingen checklista för exakta tidpunkter när en bebis ska kunna något nytt, den saknas av den enkla anledningen att det skiljer sig väldigt mellan olika barn - utvecklingssprången sker helt enkelt när barnet är redo för det.

Spädbarns luktsinne, syn, smak, känsel och hörsel

Visste du att en nyfödd bebis kan känna lukt redan från det att de kommit till världen? De kan sniffa sig fram till bröstet och lär sig snabbt att känna igen sin förälders lukt. Även känsligheten för smaker är utvecklad redan från födseln. Om bebisen ammas så kan den, via bröstmjölken, känna igen smaker som mamman åt när hon var gravid.

När det kommer till hörseln så hör de flesta barn bra redan när de kommer ut och kan känna igen röster som de hört när de huserade inne i magen. Du kanske även märker att din bebis verkar uppmärksam på ljud och reagerar genom att vända huvudet mot det håll som ljudet kommer från? Det verkar också som att små barn är extra förtjusta i ljusa röster, och utan att tänka på det pratar många av oss redan med lite ljusare röst när vi gosar med de minsta. Även känseln är välutvecklad från början och en nyfödd bebis kan känna såväl beröring som värme, kyla och smärta. Bebisens syn är det sinne som tar längst tid att utveckla. Från början ser bebisen bara på nära håll och i lite suddig grå ton, för att sen efterhand lära sig att se både skarpare och i färg.

När börjar bebisar le och skratta?

Det där leendet som nyfödda kan fyra av är omedvetna och en av de spädbarnsreflexer som hänger med ett tag efter födseln. Men efterhand blir bebisen mer kontaktsökande och kan visa det med ett smajl. En 2-månaders bebis brukar ofta kunna ge ett ganska medvetet svarsleende som återkoppling på ögonkontakt, och kanske bjuder hen till och med på lite joller för att visa att den är nöjd med livet. Ett par månader senare brukar många bebisar kunna känna igen människor i sin närhet och kan börja le bara genom att det får syn på sin förälder eller ett syskon. Det kan också vara ungefär då du får höra det där underbara skrattet för första gången - men även andra känslor blir tydligare, vilket du kanske märker om du försöker lägga bebisen ifrån dig. Den ökade medvetenheten gäller också omgivningen i stort, ett exempel är att det kan bli enklare för bebisen att kunna göra skillnad på natt och dag, och en 4-månaders bebis sover oftast längre stunder på nätterna och kortare på dagarna.

Ligga på mage eller rygg – och vända runt

Under de första månaderna i livet brukar bebisar mest ligga på rygg eftersom huvudet är tungt och nacken inte tillräckligt stark att hålla ordning på det. Men redan från att bebisen är nyfödd kan man faktiskt börja prova på magläge korta stunder (men alltid i vaket tillstånd såklart) eftersom det hjälper bebisen att träna upp sina rygg- och nackmuskler. Att få variera positionerna litegrann ger inte bara ett nytt perspektiv för bebisen, utan gör också att det formbara lilla huvudet blir lite mindre platt baktill eller på sidan. En sak att tänka på när bebisen ska magträna är att försöka göra det till en positiv upplevelse - det är hård träning för den lilla så roligt och korta stunder är ett hett tips. Många bebisar gillar om det händer spännande saker framför ögonen (som att få se ditt glada ansikte eller en leksak) sen är det ju bra att du hela tiden är där och hjälper till att vända tillbaka till ryggläge när det verkar bli tröttsamt. Ju äldre bebisen blir desto längre stunder kan den ligga på magen – om den har något spännande att titta på, annars blir det ofta trist rätt snabbt. Sen ska du se att rullförsöken kommer av sig själva. En del bebisar börjar att vända runt från mage till rygg – eller tvärtom – redan vid 3 månader. Men du behöver heller inte oroa dig om det dröjer ett bra tag, det är inte ovanligt att andra väntar tills de är runt 6-8 månader. Att träna på att ligga mage är som sagt toppen, men det är viktigt att tänka på att det är ryggläge som gäller när ditt spädbarn under sex månader sover för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Upptäcker händer – och stoppar saker i munnen

En 4-månaders bebis kan ofta föra handen till munnen för att smaka på olika saker, de nyupptäckta tårna eller fingrarna brukar kunna vara storfavoriter. Det här med att stoppa allt möjligt i munnen är ett helt naturligt beteende och ett av barnets sätt att utforska världen på. När du märker att din bebis börjar intressera sig för att stoppa saker i munnen gäller det – för en bra tid framöver – att hålla koll på att det inte finns för små grejer i närheten som barnet kan sätta i halsen.

Att flytta saker från en hand till en annan är något annat som barn ofta brukar börja med nu. Lite senare, vid fem-sex månader ungefär brukar många barn upptäcka att går utmärkt att hålla i saker och sen med flit släppa för att se vad som händer när saken faller till marken. Att ”tappa” saker som en förälder får plocka upp från golvet kan vara väldigt underhållande lek för en 5-månadersbebis, kanske - efter ett par rundor - är nöjet än mer på barnets sida än på förälderns.

När kan en bebis sitta med stöd?

Det finns ingen magisk månad en bebis lär sig sitta med stöd, utan en förutsättning för att kunna sitta upp är att nacke och rygg är stabila nog att hålla uppe kroppen. Den stabiliteten brukar de flesta bebisar ha jobbat upp när de är runt 3 månader ungefär, sen går det ju också att hjälpa bebisen att träna nacken genom att låta hen ligga på mage ofta.

Men att sitta upprätt själv med stöd bakom ryggen, som i en barnstol, brukar bebisen vara redo för först när den kan sitta stabilt på golvet med stöd. Det man kan börja med är alltså att låta bebisen sitta på golvet med stöd för ryggen och bulla upp med mjuka kuddar som kan ta emot om bebisen kapsejsar och välter åt sidan. Sen kommer nog ändå favoritplatsen för de allra flesta bebisar vara i en förälders knä, ofta i många år framöver.

Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Bajs på Ryggen? Skulle inte tro det.

Läs mer här

Dela artikel