Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Barnets hud - konstiga prickar, utslag eller torr hud?

Har ditt lilla barn konstiga prickar, utslag eller torr hud? Här nedan hittar du fakta och tips om bebisens hud.

Det är lätt hänt att bebisens hud blir lite irriterad i fuktiga veck som under armarna, i halsvecken under hakan, bakom öronen och i ljumskarna. Det är oftast inget man behöver göra så mycket åt. Håll bara huden ren och lufta den i alla veck. Du kan tvätta försiktigt med vatten, badda torrt och lufta ordentligt. Det går också bra att göra rent huden med lite barnolja. Barnolja kan dessutom användas både i och efter badet.
Om huden blir röd och skorvig kan det bero på att barnet reagerar på viss mat du som mamma ätit, eller på parfymen i ditt tvättmedel.
Du kan alltid kontakta BVC för råd, men här nedan hittar du fakta om några vanliga besvär, prickar och utslag.
Se också vår korta film med tips om hur du sköter om barnets hud.

Om bebisen har utslag eller prickar i kombination med feber, eller om barnet verkar må dåligt, kan det handla om någon av våra typiska barnsjukdomar

Värmeutslag

Spädbarn har svårt att reglera sin kroppsvärme och kan få tillfälliga utslag av värme och fukt. Utslagen kommer framför allt på bröstet, halsen och under armarna. De är helt ofarliga och försvinner i regel lika snabbt som de kommer.

Torr hud

Många nyfödda har torr, till och med lite fjällande hud. Det är naturligt och kräver ingen speciell hudvård. Hudens naturliga utsöndring av talg har helt enkelt inte kommit igång och stabiliserats ännu. Därför bör du inte heller använda krämer eller salvor på barnets hud.
Det viktigaste är att barnets hud är ren, och att du tvättar alla nya kläder, handdukar och sängkläder innan de används.
Några droppar barnolja i badvattnet är bra att använda. Du kan även smörja barnet med badolja efter badet, gärna när huden fortfarande är fuktig så går oljan in lättare i huden.

Röd rumpa

Barnets hud är känslig. Både kisset och bajset innehåller ämnen som är starkt retande, och området under blöjan blir lätt rött och irriterat. Bästa rådet är att byta blöja ofta och lufta vid varje blöjbyte.
Läs här om hur du undviker eller behandlar blöjutslag.

Svamp

Vid svampangrepp blir barnets stjärt skinande röd och barnet får ont. Ibland ser man en vitaktig beläggning som samlas i hudvecken. Bästa sättet att förebygga svampinfektion hos spädbarn är att ofta lufta just de här vecken, där fukten lätt blir kvar. Har svampen fått fäste bör den behandlas - ta då kontakt med BVC eller läkare.

Skorv i hårbotten

En del barn får skorv, små ofarliga hudskorpor, i sin hårbotten. Läs om hur du gör med skorv.

Prickar och utslag

Det är vanligt att nyfödda barn har prickar eller utslag. De flesta är helt ofarliga.
• Milier är vita, knappnålstora talgprickar som oftast sitter på barnets näsa eller kinder. De försvinner i regel av sig själva inom 1-2 månader.
• Mer än hälften av alla nyfödda barn får så kallat toxiska utslag någonstans på kroppen. Det är röda utslag på 2 till 10 millimeter. Oftast syns även små knottror som blir gulvita när man trycker på huden. Toxiska utslag brukar försvinna efter några dagar.
• Hormonutslag, eller ”babyfinnar”, är små rödaktiga prickar som barnet kan få under sina första levnadsmånader. De kan vara lite gula i toppen och se ut som små finnar. Utslagen försvinner av sig själv.

Olika slags födelsemärken hos barn

• Storkbett - så kallas de röda, platta märkena i nacken på många nyfödda barn. De kan finnas kvar i flera år. Storkbett kan också sitta i pannan eller på ögonlocken där de dock brukar försvinna snabbare. Märkena brukar synas extra tydligt då barnet skriker.
• Mongolfläckar är blåfärgade hudområden, oftast i korsryggen och på skinkorna. Fläckarna bleknar med åldern.
• Smultronmärken, hemangiom, ger en klarröd fläck av kärlnystan under huden. Födelsemärket växer i regel fram under de första sex månaderna, för att sedan försvinna efter några år.
• Leverfläckar är bruna, runda födelsemärken som oftast inte försvinner med tiden. De är normalt helt ofarliga under småbarnsåren.
• Pigmentsamlingar som kallas "café au lait-fläckar" är en form av ofarliga, ljust bruna leverfläckar. Om barnet har många sådana fläckar kan det ibland tyda på annan sjukdom, rådgör med din BVC om saken.

Atopiska eksem

Atopiska eksem börjar ofta som fläckar av torr hud på barnets kinder. De kan sedan sätta sig på halsen, bröstet, magen och blöjområdet. Eksemen ser ut som torra, röda utslag som ibland fjällar eller vätskar sig. Från två års ålder brukar de övergå till kliande böjveckseksem i till exempel knäveck, armveck och handleder.
Atopiska eksem bör undersökas av läkare och behandlas med feta krämer, i vissa fall kortisonkräm. Eksemhud bör inte tvättas alltför ofta med tvål och vatten, det torkar ut huden än mer.

Matallergi eller nässelutslag

Överkänslighet mot mat eller medicin kan orsaka utslag på barnets hud. När utslagen bildar ljusröda områden som ändrar storlek och form kallas de nässelutslag.
Matutslag hos spädbarn kan exempelvis bero på allergi mot proteiner i bröstmjölksersättning baserad på komjölk, eller på att mamman har ätit något som gått över i bröstmjölken och givit upphov till en reaktion hos barnet.
Läs mer om matallergier och födoämnesintolerans.

Barnets hud – bra att veta

Ett barns hud är inte helt utvecklad och den skiljer sig mycket från den vuxna hud som du är van vid. Det kan därför vara bra att känna till några fakta om ditt barns hud.
• Huden hjälper barnet att upprätthålla kroppens värme- och fuktbalans.
• Barnets hud skyddar mot skadliga bakterier och virus. Den är en del av immunförsvaret.
• Vissa viktiga näringsämnen, som D-vitamin, bildas i huden.
• Barnets immunförsvar är inte fullt utvecklat. Om ditt barn ligger naket (eller med enbart en blöja) mot din bara hud överförs din skyddande bakterieflora till barnet.
• Barnets hud är bara hälften så tjock som din och den är därför mer känslig.
• Barnets hud har högre vätskehalt än vuxnas, och har svårare att upprätthålla en optimal vätskebalans.
• Barnet föds med inaktiva svettkörtlar. Det betyder bland annat att det har svårare att reglera sin kroppstemperatur än vi vuxna. 
• Använd gärna Svanen-märkta produkter som är väl anpassade för barns känsliga hud.
• Huden är också ett av kroppens sinnesorgan. Barnet använder den till att känna och bilda sig en uppfattning om den omgivande världen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...