week39

Vecka 39

Ditt barn

Startar med mammas antikroppar

Bebisen är nu hur redo som helst och har fått näring och antikroppar för att klara den första tiden utanför livmodern via moderkakan. En nyfödd bebis har tvärtemot vad man ofta hör inget dåligt immunförsvar utan kan utveckla immunsvar mot de flesta typer av infektioner. Däremot har ju den lilla kroppen aldrig stött på några infektioner förut, vilket behövs för att immunförsvaret ska kunna utvecklas. Det är därför bebisar startar livet med mammans antikroppar för att sen utveckla sitt immunförsvar i takt med att de går igenom olika infektioner. Sen är det klokt att skjuta förkylningar och andra sjukor på framtiden såhär när bebisen är alldeles ny. Låt den bekanta sig med er föräldrar ett tag innan ni sticker ut på stan eller går på café. Att få vara ensamma i bebisbubblan och bara landa är alltså bra även ur smittsynpunkt. Sen kan de nära och kära som med all säkerhet vill hälsa den lille välkommen till världen komma, så länge de är friska och krya. Det finns heller ingen regel som säger att alla måste få hålla bebisen när den är helt ny. Känns det inte bra för dig som förälder så får andra nöja sig med att titta på, och förundras över, det lilla livet på lite avstånd.

Mamma

Hur startar förlossningen?

Har du ett kejsarsnitt inplanerat vet du både datum och klockslag för när du får träffa din bebis, en obegriplig känsla efter månader av att ha burit den inom dig. Men om du - som de flesta andra - ska föda vaginalt, hur ska man då veta när det är dags? Är det dessutom ens första barn så finns ju inget att jämföra med. Det här med att vattnet går är något många har som hållpunkt för att förlossningen startar. Men faktum är att det bara är 10-15% som startar så, det är alltså vanligare med vattenavgång under förlossningen. Dessutom ska du inte förvänta dig det stora hollywood-splashet, det kan visserligen vara precis som på film (bortsett från att barnet sällan kommer i ilfart direkt efter vattnet). Men vanligare är att det rinner långsamt eller sipprar ut en mindre mängd vätska. Du ska dock alltid kontakta förlossningen om du vet, eller misstänker, att du haft vattenavgång, eftersom de kan berätta hur du ska agera. Att sitta och vänta på att vattnet ska gå är alltså ingen idé, det du istället ska hålla koll på är värkarna. Är de regelbundna - tre till fyra värkar inom tio minuter - och ungefär en minut långa så är det dags att ringa förlossningen. Är det så att du är osäker, ring hellre en gång extra - ingen på förlossningen kommer tycka du ringer för ofta. Är du orolig eller inte vet hur du ska tolka kroppens signaler så är det bättre att höra av sig en gång för mycket. Sen är det såklart superviktigt att du hör av dig dit om du skulle märka att något känns annorlunda, kanske minskade fosterrörelser eller om det dyker upp blodiga flytningar.

Partner

Baby blues

Nu dröjer det inte så lång tid innan ni har er lilla bebis i famnen. En ganska abstrakt känsla som omöjligt går att förstå innan man själv upplevt det. Hoppas ni har möjlighet att ha mycket tid med både varandra och bebisen i början, vi vet att det låter klyschigt men den första tiden med er lilla bebis kommer inte igen - möjligheten att förundras över det lilla liv ni skapat är värd att fånga. För många blir den här första tiden enormt emotionell, de allra flesta som fött ett barn känner av en mindre nedstämdhet i början. Baby blues, som det kan kallas, är helt normalt och beror dels på utmattning efter förlossning, hormoner som går bananas och såklart den enorma livsomställningen som ett nytt litet liv att ta hand om innebär. Men det är inte bara gråt utan oftast är känslorna som en bergochdalbana, man kan känna sig lyckligast i världen för att storgråta i nästa sekund, känna sig apatisk och allmänt maktlös - för att sen vara tillbaka i lyckoruset. Även om du inte burit barnet så är det vanligt att man som partner också känner sig nedstämd – det är en stor omställning att bli förälder. Är det så att nedstämdheten inte vill ge med sig kan det handla om förlossningsdepression och det är något man behöver hjälp med att komma ur. På bvc (barnavårdscentralen) brukar man vara duktiga på att fånga upp hur de nyblivna föräldrarna mår - även du alltså - men det går också att själva höra av sig till vårdcentral eller bvc om någon av er behöver ha hjälp.