Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.


Säg hej till vår barnmorska

Visste du att vi har en egen barnmorska? Hon heter Carolina och har koll på det mesta som rör graviditet, förlossning och livet med barn. Här kan du ställa din egen fråga och ta del av tidigare svar.

Fråga barnmorskan

Har du egna frågor till Carolina? Då kan du ställa dem här. Carolina väljer ut en fråga att besvara varje vecka.

Du har glömt fylla i formuläret. Se till att även epost-adressen är rätt.
Det gick inte skicka din fråga till barnmorskan. Prova posta frågan igen.

Tack för din fråga!

Carolina besvarar en ny fråga varje vecka. Se tidigare frågor och svar här nedanför.

Carolina svarar

Här har vi samlat svaren på några av de frågor som skickats in. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig också. Om inte, ställ din egen fråga här ovanför. Varje vecka väljer vår barnmorska ut en ny fråga att svara på.

Fråga

Hej! Jag är gravid i vecka 26(25+0) i några dagar nu har jag haft samandragningar som imellanåt gör ont men har även molande värk nästan dygnet runt. Har fått mer flytningar och vis två tillfällen har jag fått samandragningar som gjort så ont att jag trott att de var dags, då har de kommit 3 st på 40 min ungefär och jag måste verkligen andas mig igenom dom. Har tagit de lugnt och mest legat i sängen men de är oftast då de gör som mest ont. Igår kväll började jag skaka i hela kroppen för att jag var helt säker på att förlossningen hade börjat. Fick då 3 st samandragningar på 40 min som gjorde fruktansvärt ont. De gick över och jag somnade men ända sen dess har jag haft mensvärk konstant som ibland blir värre. Har en dotter sen innan som jag fick när jag fyllt 17 år. Nu har jag fyllt 19 år med de här barnet. Födde min dotter i v.36+6 med vattenavgång. Är så rädd att de ska starta för tidigt eller att de är för tidiga förvärkar eller något annat. Borde jag söka vård? /Liv

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Jag förstår att du känner oro. Det är inte ovanligt att ha sammandragningar under graviditeten, man brukar säga att det är livmodern som övar inför förlossningen. Men det finns ju olika typer av sammandragningar och de du beskriver verkar vara ganska smärtsamma och jobbiga för dig. Om de inte går över när du vilar tycker jag du ska kontakta din barnmorskemottagning eller ditt närmaste sjukhus så de kan bedöma om du behöver göra en kontroll hos dem. Önskar dig lycka till med graviditeten!

/Carolina, barnmorska på Libero

Fråga

Jag har en Mirena-spruta. Om man vill ha tillbaka mensen hur långt tid tar de när mensen kommer tillbaka, om man vill ha barn igen?
Mvh Annelie

Svar

Hej Annelie!

Du har en hormonspiral som sätts in i livmodern för att undvika att bli gravid, vid rikliga mensblödningar eller vid vissa klimakteriebesvär. Den frisläpper en viss mängd gulkroppshormon dagligen och fungerar i fem år. Det vanliga när man har en hormonspiral är att mensen försvinner helt eller att den minskar avsevärt. Eftersom hormonkoncentrationen är mycket låg försvinner dess verkningsmekanism snabbt efter att spiralen tagits ut. Vad gäller när mensen kommer tillbaka är det väldigt individuellt. En del får regelbunden mens direkt, medan andra kan få vänta i flera månader. Men det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.
Önskar dig lycka till framåt!

/Carolina, barnmorska på Libero

Fråga

Hej!
Min första förlossning tog totalt 8 timmar från vattnet gick. Va 3 timmar på förlossningen Min andra förlossning tog totalt 55 minuter från att jag kände lite som mensvärk. ( hann vara på förlossningen 4 minuter ) Är det stor risk att 3e förlossningen kommer vara snabb? Är väldigt orolig.
/Emelie

Svar

Hej!

Hur snabb en förlossning blir är till viss del ärftligt, men också individuellt från gång till gång och olika från kvinna till kvinna. Men det låter som du är en person som har tendens att föda snabbt och har du tidigare gjort det är sannolikheten högre att du gör det igen. Det är dessutom vanligare hos omföderskor än förstföderskor. Har du en stark oro kan du alltid ringa närmaste förlossningsklinik om du känner att det är något på gång och vill veta om de bedömer att du behöver åka in. Jag vill skicka med dig att jag har bara goda erfarenheter av snabba förlossningar. Så försök att njuta av graviditeten så mycket du kan.

Lycka till!

/Carolina, barnmorska på Libero

Fråga

Hej!
Jag funderar på de hör med mat och bröstmjölk. Jag hel ammar min son som är om nån vecka 6månader. Han har sen 4,5 månad fått smak portioner. De jag undrar är hur jag ska övergå från bröstmjölk till riktiga mat portioner? Han kommer att börja på förskola till hösten när han är 1år. Tack på förhand.
Mvh Sanna-Hanna

Svar

Hej!
Många har frågor om övergången till ”vanlig” mat eller fast föda som man också säger. Barn är ju olika så detta styrs av både intresse och utveckling. Vissa barn är jätteintresserade tidigt och då är det helt okej att redan vid 4 månaders ålder börja med små små smakprover. Vid 6 månaders ålder behöver man komplettera med annan föda för att täcka barnets behov av energi och näring. Då är det mos eller puré som gäller, gärna kokt mat och färsk frukt som är mosad. Undvika söta livsmedel. Konsistensen anpassas efter vad barnet klarar av och vid cirka 8 månaders ålder kan man börja med lite grövre konsistens. Vid ungefär 8-10 månaders ålder kan man ha som riktmärke att två mål mat ska ha ersatt bröstmjölken/modersmjölksersättningen. Man kan också lägga till en portion järnberikad gröt eller välling morgon eller kväll. Låt gärna ditt barn testa att äta själv, även om det kan bli ett mindre kaos i köket så brukar barn tycka det är väldigt intressant 😉

Lycka till med din son!
/Carolina, barnmorska på Libero

Fråga

Hej Carolina!

Jag är gravid i vecka 21 och arbetar extra en gång i veckan som spinningsinstruktör sedan två år tillbaka. Jag mår just nu väldigt bra när jag tränar och känner mig inte "extra" ansträngd, även om ja inte är helt "måttlig" under dessa 45 minuter. Min barnmorska avrådde mig dock från att träna då hon menar på att bäbisen kan ta skada då kroppen prioriterar min syresättning framför barnets. "Att vara gravid är ett stort ansvar". Tråkigt tycker jag som mår väldigt bra av att träna ca 3 gånger i veckan. Skadar jag verkligen mitt barn?

/Isabella

Svar

Hej!

Jag få ofta frågor om hur det är att träna när man är gravid och vill därför svara dig och många andra som har ställt liknande fråga som du gör. Träning under graviditeten är inget hinder i sig så länge du och bebisen mår bra. Många tränar under hela graviditeten och mår jättebra av det. Om du mår bra av att träna tycker jag du ska fortsätta med det. Det är dock svårt att exakt säga vad som är lagom, det måste du själv känna av. Mitt råd till dig är att fortsätta träna om du mår bra av det och din graviditet utvecklas normalt.

Lycka till med din graviditet!

/Carolina, barnmorska på Libero

Fråga

Hej Carolina! Vi har en tjej hemma på ca 1,5 år. Vi har börjat tänkt på ett småsyskon till henne, men vill vänta ett tag. Dock kan inte jag vänta hur länge som helst då jag har problem med äggstockarna, MEN saken är den att jag är så fruktansvärt rädd för ett till förlossning... Alltså jag drömmer om det och kan vakna upp av att jag gråter o hyperventilerar. Jag fick en förlossningsdepression efter första. Därför undrar jag om man FÅR göra ett planerat kejsarsnitt? O hur man ska gå till väga för det? Är så rädd att bli dumförklarad osv... Tack på förhand för svar! /Jennie

Svar

Hej Jennie!

Det du beskriver är inte ovanligt, det är många som är rädda för att föda och vissa kan vara så rädda att det t.o.m. påverkar hela tillvaron. Det kan bero på många olika saker, bl.a. att man haft en tidigare förlossning som varit jobbig, att man är rädd för smärtan, att man är rädd för att inte ha kontroll, att man är rädd för sjukhusmiljön eller att man har blivit utsatt för sexuella övergrepp. Men det finns bra hjälp att få. I första hand kan du kontakta din barnmorskemottagning. De flesta sjukhus har också en speciell mottagning eller specialutbildad personal för förlossningsrädda, där man kan få prata med barnmorska, läkare och eller psykolog. Hjälpen kan bestå i många olika delar, t.ex. kan det vara enbart samtal, eller att man besöker förlossningen och eller operations-avdelningen, eller att man tillsammans går igenom den förra förlossningen och läser journalen. Det kan vara en eller flera kontakter och tillsammans går man igenom den fortsatta planen för graviditeten och den kommande förlossningen eller inför en framtida graviditet. Jag önskar dig lycka till och hoppas du kan känna glädje och trygghet i en eventuell graviditet längre fram.

/Carolina, barnmorska på Libero

Fråga

Hej Carolina! jag är gravid vecka 25+2 dagar. jag har haft magproblem därför använder jag omiperazol 20 mg varje dag 2 gånger. Min fråga är : är det ofarligt att använda 2 gånger omiperazol 2 gånger eller inte? /Farida

Svar

Hej!

Grattis till graviditeten! Du beskriver inte vad för typ av magproblem du har, men den typen av läkemedel som du tar verkar genom att den minskar mängden magsyra, därför gissar jag att du har problem med halsbränna som är ganska vanligt under graviditeten. När det gäller läkemedel i samband med graviditet och amning är det alltid viktigt att rådfråga och informera barnmorskan och läkaren på sin barnmorskemottagning. Hen kan då bedöma om det är ofarligt för just dig att ta den specifika medicinen relaterat till ditt hälsostatus. Det kan finnas olika anledningar till att ett visst läkemedel inte är bra även om det står att det är ofarligt i samband med graviditet och amning, t.ex. någon sjukdom eller ihop med något annat läkemedel.

Lycka till med din graviditet!

Carolina, barnmorska på Libero

Fråga

Hej Bästa Carolina! Vi har en två veckor gammal pojke här hemma och jag är väldigt osäker och rädd för att göra fel när det kommer till stimulans av vår älskling. Hur vet man om man understimulerar eller överstimulerar? Vår son är nästan alltid på mig, hud mot hud och vi samsover. Han helammar och brukar äta en gång i timmen eller varrannan timme. Nu till min fråga och fundering; Vi bor i lägenhet på 70kvm och vi haft normal ljudnivå och pratat med honom när han varit vaken, plockat med disk och kollat film den första veckan så upplevde vi att vår son blev överstimulerad/känslig/trött av alla ljud. Han reagerar starkt på om någon hostar eller ett plötsligt ljud som hörs. Jah fick då för mig att vi var tvungna att bli knäpp tysta för att inte störa vår bebis. Detta låter troligen väldigt överdrivet men nu viskar vi enbart, jag har alltid stängd dörr till sovrummet och min sambo fixar disk och mat osv, allt som väsnas, så tyst det bara går. Vi kollar inte på tv för jag vill inte lämna bebisen utan han är med mig hela tiden så nu har vi gjort oss själva mycket begränsade. Jag känner att vi knappt vågar prata och det tär såklart på förhållandet att vi bara viskar och inte umgås alls. När bebisen sover så pratar vi ingenting och när han är vaken så viskar vi. Jag vet det är väldigt viktigt att vårt barn får höra våra röster och att vi ger honom språk tidigt och sjunger osv för honom. Men hur mycket ska man göra det? Jag har väldigt svårt för balansgången och skulle behöva råd och information om hur vi ska vara för att inte göra fel. Jag vill varken överstimulera eller understimulera vår lilla pojke, och ingenstans hittar jag information om hur mycket som är för mycket - på båda hållen. Skulle bli så tacksam om jag fick svar på detta! /En orolig mamma

Svar

Grattis till er pojke! Det här med stimulering är inte så svårt egentligen, det handlar i grund och botten om att ni finns där för honom och ger honom stimulans i form av närhet och att ni tillgodoser de behov han har just nu, att bli omhändertagen, matad och bytt på. Och det är ju precis det ni gör. Dagens samhälle erbjuder en mängd aktiviteter för nyblivna föräldrar och man behöver egentligen ingenting av det i början. Det handlar om att ni ska vänja er vid och landa i er nya livsfas – att ni blivit föräldrar och en egen liten familj. Försök att lev som du beskriver att ni gör idag, se på TV, prata och umgås med varandra, töm diskmaskinen och laga mat, ingenting av detta är farligt att ni gör när han är med och är nöjd eller ligger och sover i rummet bredvid. Njut av det nya livet och så länge ni mår bra och er pojke är tillfreds så finns det ingen anledning till oro.

Carolina, barnmorska på Libero

Fråga

Hej. Vår dotter är snart 22 månader och hon är väldigt mammig och vill helst sova nära. Kan utrycka sig med "pappa gå ut" från sovrummet vid nattning. Vill och kan göra mycket själv. Tidigare har hon accepterat nattning av både mamma och pappa, somnade gott med godnattsaga i sin säng. Efter sjukstuga under höst/vinter ville hon lnte längre sova i sin säng och skrek hysteriskt när vi la ner henne. Har du några tips?

Svar

Ofta kan en tid med mycket sjukdom ställa till det med både sömn och mat och det kan vara jobbigt för hela familjen. Sömnen har stor betydelse för barnets och för familjens välbefinnande och därför är det jätteviktigt att komma tillrätta med de sömnproblemen ni upplever.

Det är viktigt att er dotter känner sig trygg när hon ska sova. Börja med att ligga hos henne i antingen hennes egen eller er säng och låt henne vara nära er, det är ju det hon vill och behöver nu. Vill hon inte ligga i sin säng så kan det vara en bättre idé att låta henne ligga i er säng under en övergångsperiod. Försök skapa rutiner kring läggningen som hon känner igen och gillar och försök vara konsekventa. Om ni vill ha mer råd kan ni alltid kontakta BVC. Lycka till med den lilla och hennes sömn!

Carolina, barnmorska på Libero

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...