App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Vad räknas som sängvätning?

Är det fråga om sängvätning när en fyraåring kissar i sängen flera gånger i veckan, eller om en femåring gör det varenda gång det varit kalas? Vi reder ut begreppet enures, som i allmänhet kallas sängvätning.

Vissa föräldrar börjar potträna sina barn redan innan de fyllt ett år. Men det vanligaste är att barn brukar vänja sig av med dagblöjan vid två-treårsåldern. Det dröjer normalt ännu något halvår, eller mer, innan barnet är torrt även på natten. Först från fem års ålder brukar man börja tala om sängvätning, eller enures som är den medicinska benämningen. Nattlig sängvätning kallas för nocturn enures.

Vid vilken ålder pratar man om sängvätning?
Allt eftersom barnet blir mer medvetet brukar sängvätningen växa bort av sig själv. Tills dess gäller det att stötta barnet och att hantera den så praktiskt som möjligt. Att avdramatisera och inte göra den till ett problem.

Behandling brukar inte bli aktuell förrän vid sex-sju års ålder eller om man misstänker någon sjukdom. 

Så vanligt är det att kissa i sängen

  • Någonstans mellan 10 och 20 procent av alla femåringar kissar i sängen.
  • 10 procent av alla sjuåring har problem med sängvätning – det är nästan lika vanligt som astma.
  • I tonåren har ungefär 1-2 procent av alla barn fortfarande sängvätningsproblem, lika många pojkar som flickor.


En fyraåring vaknar inte alltid för att gå på toaletten
Att en fyraåring fortfarande har nattblöja eller kissar i sängen ibland är inte sängvätning, det är ganska vanligt.

De flesta barn har svårt att hålla sig en hel natt om de druckit söta drycker eller te som innehåller koffein samma kväll. Och sover de lite extra tungt efter en rolig kväll blir det lätt blött i sängen.
Händer det ofta, och barnet hunnit bli uppåt fem år, brukar man börja benämna det sängvätning, som i sig kan ha en rad orsaker.

Att kissa på sig på dagen
En del barn har svårt att hålla sig torra även på dagen. Vid så kallad daginkontinens brukar man försöka hjälpa barnet att komma till rätta med de problemen allra först, innan man försöker göra något åt en nattlig enures.

Den vanligaste orsaken till att barn kissar på sig under dagen är en överaktiv blåsa. Men det kan också handla om att barnet inte alls vill känna av behovet att kissa medan det leker. Många barn försöker in i det längsta att vänta med att gå på toaletten för att slippa avbryta sin lek.

Källor:
1177.se
tryggabarn.nu
svenskaenures.se

Vår barnläkarbok Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Författare

Libero
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...