App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Lugnare nätter vid sängvätning – expertens tips

Sängvätningsbesvär går i princip alltid över. Men visst kan de vara jobbiga.

Anna-Lena Hellström, professor och uroterapeut, har träffat många barn som kissat i sängen regelbundet. Här kommer några viktiga tips vid sängvätning och kom-ihåg till dig som förälder:

1. Det kommer att gå över.
Det kanske viktigaste att känna till, och komma ihåg när det känns hopplöst, är att de flesta barn slutar att kissa på sig nattetid alldeles spontant, av sig själva, före sju-åtta års ålder. Annars finns det effektiv hjälp att få.

Läs mer om enures - sängvätning i olika åldrar. 

2. Sängvätning är vanligt. 
Kom ihåg att modern forskning visat att sängvätning har rent kroppsliga orsaker, precis som astma eller andra fysiska problem. Över hela världen är det relativt vanligt att barn i tidig skolålder kissar i sängen. Det hanterar man på olika sätt i olika kulturer.

3. Låt barnet komma till ro för att sova bättre.
På kvällen är det bra om barnet börjar varva ner något innan det är dags att sova. Kanske med en stund i soffan någon timme före läggdags, och sedan en lässtund i sängen. De flesta som kissar i sängen sover extra tungt, och det blir inte bättre ifall man är övertrött.

4. Hjälp barnet få bra rutiner för att gå på toaletten.
Se till att barnet ger sig tid att kissa och bajsa, att gå på toaletten, under dagen. Barnet ska inte behöva hålla sig länge, då kan det skapa problem. Påminn vid vissa tider och uppmuntra barnet att verkligen känna efter hur det känns i blåsan eller magen när det är dags: ”Hur känns det att vara kissnödig?”.

5. Tidigarelägg middagen ifall ni brukar äta lite senare.
Det händer mycket i magen timmarna efter en måltid. Det är bra om barnet inte äter eller dricker så mycket från cirka två timmar före läggdags. Vid den tiden kan du säga ”Nu stänger vi köket – vill du ha något mer att äta eller dricka idag?” Men om barnet skulle vara törstigt därefter är ett par klunkar vatten självklart okej.

6. Skaffa en svag nattlampa till barnets rum.
En liten nattlampa kan hjälpa barnet vakna till lättare på natten. Särskilt viktigt under den mörka delen av året.

7. Ta hjälp – om det är dags.
När både du och barnet väl känner till att sängvätningen kommer att gå över kan ni kanske ha is i magen och inte oroa er så mycket.

Men om barnet tycker att det är ett stort problem – sök hjälp. Likaså om du själv håller på att gå under, till exempel för att du inte hinner tvätta nedkissade sängkläder i en ständigt uppbokad tvättstuga. 
Läs om de behandlingar som erbjuds inom vården.

På landets barnmottagningar tar man emot barn med enures. De flesta behandlar dock sängvätningsproblem först när barnen är minst sex år gamla.

8. Avdramatisera, men motivera - och så gör ett försök.
Motivera barnet att börja jobba bort sängvätningen. Här får du tips om hur du pratar med ditt barn.

När barnet förstår argumenten, gör ett försök att ta bort blöjan. Prova i några nätter till en vecka. Om ni inte ser någon som helst skillnad i kissmönstret, det vill säga att barnet inte vaknar och är lika våt som vanligt, så gör ett uppehåll på någon månad och försök igen. Det var helt enkelt inte dags ännu. Bättre att ni alla sover gott tills ni är redo att försöka igen.

Ser ni en förbättring, så fokusera på det och uppmuntra barnet.

Om upprepade försök inte fungerar och barnet tycker att det är jobbigt - sök hjälp.

9. Berätta att det är vanligt att kissa i sängen.
Om någon av er föräldrar hade problem med sängvätning som liten, berätta det gärna för ert barn.

Läs mer om ärftlighet och andra orsaker.

10. Möjliggör att sova borta om barnet själv vill.
Vissa barn vill varken åka på läger eller sova borta för att de skäms över att de kissar i sängen. Andra berättar glatt att de har med sig ombyte, och så är det inte mer med det.

Många större barn med enures kan ha ett dåligt självförtroende och vågar inte riskera nedkissade sängkläder i andras sällskap. 
Läs tips då barnet ska sova borta.

11. Förenkla vardagen.
Så länge problemet inte känns alltför stort eller överväldigande för vare sig er föräldrar eller för barnet, använd madrasskydd och ha ombyten till hands. 

Blöja kan vara skönt att ta till vid tillfällen när sängen absolut inte får bli våt, eller när du är trött på bytande av sängkläder.

Författare

Libero
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...