App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Sova borta och kissa på sig - packlista

Att kunna sova över hos kompisar, farmor och farfar eller åka på klassresa är något som många barn tycker är spännande. Det kan också vara ett av de första stegen till att bli mer självständig – att klara av att sova borta utan föräldrarna. 

En fyraåring tycker sällan att sängvätningen är ett stort problem, speciellt om omgivningen är lugn. Alla barn är olika och behöver olika lång tid på sig med olika delar av sin utveckling. För en del tar det längre tid att lära sig cykla eller läsa och för andra tar det längre tid att bli torra. 

Men äldre barn kan tycka att det är pinsamt att inte kunna hålla sig torr på natten och kanske väljer bort att sova över hellre än att riskera att någon får veta. 
Läs också Rädd att sova borta – rädd att kissa på sig

Ett barn behöver inte missa en skolresa eller att sova över
Att backa från situationer som kan kännas utmanande för ett barn som inte kan hålla sig torr - kanske fungerar i de flesta fall. Men att slippa ifrån en skolresa kan vara svårt. Och det är ju också synd om ett barn missar mycket roligt och viktigt i livet för ett problem som förmodligen flera delar men ingen vågar prata om. 

Läs expertens goda råd om hur du kan prata med, och stödja ditt barn.

Packlista 
Med rätt packning kan alla barn sova över hos kompisar eller på läger. Som vuxen kan du se till att barnet får med sig allt som behövs för att känna sig tryggt och säkert.

  • Det går utmärkt att använda en mjuk nattblöja som bara är att dra på och av som vanliga underkläder. Den behöver heller inte synas under en luftig pyjamas eller ett nattlinne. Den är enkel att ta av och slänga i soppåsen på toaletten. Bra då är att innan knyta in den i en mindre plastpåse för att undvik doft. Så packa med plastpåsar.  
  • Ombyte om olyckan ändå skulle vara framme.
  • Våtservetter för att enkelt kunna tvätta sig ren.
  • Plastpåsar, lite större och ogenomskinliga om barnet inte vill att någon ska se - för att kunna förvara eventuella våta kläder. Bra om de är dubbla och går att knyta ihop ordentligt för att undvika att sprida fukt och lukt.
  • En ordentlig väska med flera fack, som går att stänga till med dragkedjor. 

Författare

Libero
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...