App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Söka hjälp för barnets sängvätning

Runt fyra-fem års ålder brukar de flesta barn sluta kissa i sängen. Men vissa barn sover tungt och kan behöva hjälp och blöja lite längre tid.   Har barnet fyllt sex år kan ni vända er till barnmottagningen på orten, alternativt husläkare eller skolhälsovården, för att få råd och stöd. 

I vissa fall kan ni få hjälp med sängvätningsproblem tidigare, till exempel om barnet är mycket olyckligt över att hon eller han kissar i sängen. Är barnet under sex år, och ni upplever sängvätningen som ett stort problem, kan ni be om råd på er barnavårdscentral.

Läs gärna Så stöttar du ditt barn på bästa sätt.

Ta hjälp om ni inte orkar längre
En annan anledning till att söka professionell hjälp och behandling är rent praktisk: Att du som förälder inte längre orkar med nedkissade sängkläder var och varannan natt. Det kan skapa ständiga bekymmer ifall det är svårt att få tider i den gemensamma tvättstugan.

Att använda nattblöja leder inte till att barnet blir torr senare, så som man trodde förut. Men under en period då man bestämt att barnet ska träna på att bli torr om natten bör det sova utan blöja. Annars är det nämligen svårt att känna av urinen när den kissas ut.

Ett motiverat barn är lättare att behandla
För att få bra effekt av någon av de behandlingar som faktiskt finns bör barnet självt vara motiverat att jobba med sängvätningen. I sådana fall kan det vara skönt att få hjälp med att prata med barnet på ett bra sätt innan man påbörjar en behandling.

Uroterapeuter, läkare och barnsjuksköterskor på barnmottagningen brukar vara bra på det. Du kan också kontakta skolhälsovården eller vårdcentralen.

När sängvätning hänger samman med sjukdom
I vissa fall kan sängvätning hänga samman med någon sjukdom, med urinvägsinfektion eller diabetes, förstorade halsmandlar eller polyper i näsan. Läs här om vanliga och ovanliga orsaker till sängvätning.

Om barnet börjar kissa på sig på natten efter att ha varit torr under flera månader bör man söka vård oavsett barnets ålder.

Ifall det finns tecken på att barnet har svårt att tömma blåsan ordentligt bör ni också söka vård. Tecken på sådana problem kan vara

  • att barnet har svårt att komma igång att kissa
  • att barnet behöver krysta eller ta i för att kunna kissa
  • att barnet kissar på sig när det till exempel hostar
  • att urinen kommer med svag stråle eller i mindre skvättar.

 
Källor:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Studie publicerad i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Författare

Libero
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...