App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Sängvätning lika vanligt som astma

I sjuårsåldern är det nästan lika vanligt att kissa i sängen som att ha astma. I genomsnitt har två barn i varje klass samma problem. Ändå är sängvätning något vi sällan pratar om, trots att det numera finns både praktiskt stöd och effektiv behandling att få.

Orsakerna till att ett barn kissar i sängen nattetid är nästan aldrig psykiska. Däremot kan sängvätningen få negativa psykologiska konsekvenser om man inte hanterar den på rätt sätt.

Sängvätning – inget att skämmas för
I många familjer behåller man barnets sängvätning som en hemlighet inom familjen. Barnet undviker att sova borta eller ta hem kompisar, och får ofta ett dåligt självförtroende. Att åka på läger eller följa med på en klassutflykt kan vara omöjligt att ens tänka sig. Men så behöver det faktiskt inte vara. Det är viktigt att prata med barnet om det. Det behöver också få veta att det inte är något fel, att det är vanligt med sängvätning - och att det oftast går över av sig självt. Det finns också produkter i form av diskreta nattblöjor att använda för såväl hemma, övernattning borta eller klassutflykt.

Två barn i varje etta
Så vanligt är det med sängvätning:

  • Ungefär 20 procent av alla femåringar kissar i sängen, omkring varannan av dessa oftare än tre gånger i veckan.
  • 10 procent av alla sjuåringar har problem med sängvätning – det är nästan lika vanligt som astma (ca 8 procent bland skolbarn).
  • Problemen växer så gott som alltid bort. För varje år blir ytterligare 15 procent av barnen spontant torra under natten.
  • I tonåren har 1-2 procent fortfarande sängvätningsproblem.

Källor:
1177.se
tryggabarn.nu
Studie publicerad i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Författare

Libero
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...