App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Rädd att sova borta – rädd att kissa på sig

Barn som lider av sängvätning får ofta dåligt självförtroende och kan tycka att det är jättejobbigt om det händer en våt olycka hemma hos en kompis eller på läger.

Samtidigt vet vi i dag att i snitt två barn i varje klass med sjuåringar har problem med sängvätning, så barnet är sällan ensamt – fast vi pratar inte om det. 

Men det finns en hel del du kan göra för att hjälpa ett barn med sängvätning att våga sova borta. Här kommer flera råd.

  • Som vuxen kan du prata med läraren innan en skolresa eller med föräldrarna till kompisen som barnet vill sova över hos. Det skapar förståelse, både kunskaps- och känslomässigt.
  • Bra är också om den vuxna i det hem där barnet ska övernatta vet vad den kan hjälpa till med rent praktiskt om så behövs. Det kan ge trygghet för barnet att veta att han eller hon kan få hjälp. 
    Det kan också vara skönt för barnet att veta att den vuxna redan vet om problemet inför övernattningen, och att slippa förklara själv.
  • Du som förälder kan också berätta för den andra vuxna att sängvätning ytterst sällan har något med psyket att göra. Det växer bort, är ärftligt och handlar om en funktion som behöver utvecklas och mogna klart hos barnet. Det finns fortfarande en utbredd okunskap om orsakerna till sängvätning vilket i sig kan skapa en del skam.
  • Om barnet är rädd att kissa på sig och upplever det som jobbigt om kompisar får veta kan det kanske vara en hemlighet mellan barnet och kompisens förälder eller läraren/lägerledaren.  Men om barnet vågar berätta för en bästis kan det bli ett väldigt skönt stöd. 
    Läs expertens tips om hur du pratar med ditt barn om sängvätning.
  • Riktigt bra är om det skulle komma fram att fler barn delar samma problem när läraren och du som förälder pratar med varandra - eller när flera föräldrar pratar med varandra. Det skulle kunna hjälpa alla inblandade att förstå att sängvätning är en naturlig del i utvecklingen.
  • Se till att nattväskan packas med allt som barnet behöver för att känna sig tryggt och säkert. Läs Sova borta och kissa på sig - packlista

Författare

Libero
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...