App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Därför kissar barn i sängen

Vad beror sängvätning, så kallad enures på? Förr i tiden trodde man att det kunde ha psykologiska förklaringar, som nervositet eller trots. Idag vet man att det inte är så. Det handlar praktiskt taget alltid om fysiska orsaker när barn kissar i sängen om natten. Avdramatisera, använd nattblöja eller madrasskydd tills sängvätningen går över.

Hos de flesta barn växer sängvätningsproblem bort före sex, sju års ålder. Ibland räcker det med lite genomtänkt hjälp – till exempel att se till att barnet får regelbundna matvanor och toabesök. Madrasskydd och nattblöja kan göra att besvären inte upplevs som så störande.

Läs gärna Expertens bästa råd till föräldrar med barn som kissar i sängen.

De vanligaste orsakerna till varför barn kissar i sängen
Oftast är det flera saker som bidrar till att barnet inte kan hålla sig torrt under natten.

  • Ärftlighet. Om en av föräldrarna varit sängvätare är risken för att barnet ska bli det ungefär 40 procent. Om båda föräldrarna haft problem är risken 70 procent. Hos tre av fyra sängvätande barn finns enures i släkten.
  • En sen mognad av nervsystemet, som påverkar urinvägarna. Många av de här funktionerna är icke-viljestyrda (autonoma).
  • En alltför låg utsöndring av vasopressin, ett hormon som gör att njurarna minskar sin produktion av urin under natten.
  • Djup och tung sömn. Barn som kissar på sig är mycket svårväckta under natten och vaknar inte av att de är kissnödiga.
  • Överaktiv blåsa. En mycket aktiv eller lättirriterad urinblåsa gör att barnet behöver kissa trots att det bara finns små mängder urin i blåsan.


Diabetes, urinvägsinfektion eller förstoppning kan ligga bakom
Det finns även en rad andra mindre vanliga, tänkbara orsaker som förklaring till sängvätning:

  • Ibland kan sängvätningen dyka upp hos barn som tidigare varit torra. Den kan då bero på mer ovanliga saker, som diabetes eller urinvägsinfektion. Läkaren brukar kunna kontrollera det genom ett enkelt urinprov.
  • Även om det inte hör till vanligheterna, kan sängvätning i vissa fall bero på oro. Det kan man misstänka då barnet varit torr om nätterna minst ett halvår, och sedan börjar kissa på sig.
  • Om barnet inte bajsar normalt, med hård eller mycket lös avföring, kan det handla om förstoppning hos barnet. Även det är något som kan orsaka sängvätning. En långvarig förstoppning bör utredas och behandlas.
  • Hos lite äldre barn är det inte helt ovanligt att sängvätning hänger samman med störd sömn på grund av polyper eller stora halsmandlar. Att barnet snarkar kan vara ett tecken på sådana problem. Ibland kan sömnen förbättras, och därmed även sängvätningsbesvären, genom att man opererar bort halsmandlarna, eller polyperna som hittats i näsan. En liten grupp sängvätande barn har andningsuppehåll i sömnen, något som också kan ha att göra med trång gom eller svullna halsmandlar.

 Källor:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Studie publicerad i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/
Vår barnläkarbok Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Författare

Libero
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...