App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Barn som varit torra och börjar kissa i sängen igen

Om ett barn som varit torrt under minst en sexmånadersperiod börjar kissa på sig igen bör man alltid söka läkare för säkerhets skull. 

Mycket sällan handlar det om psykiska orsaker och det är bara en liten minoritet av barn som har någon bakomliggande sjukdom - men det är bra att veta grundorsaken för att barnet ska få rätt hjälp.

Att kissa på sig upp till fem års ålder räknas inte som sängvätning och det brukar inte behandlas före sex års ålder. Om barnet själv inte upplever det som ett problem behöver man inte gå till läkaren. 

Enkel utredning hos läkaren
Den första medicinska utredningen av barn som kissar i sängen är enkel. Det är få som behöver provtagning eller mer avancerade undersökningar. 

Läs här om orsakerna till sängvätning.

Rätt hjälp och behandling vid sängvätning
Tidigare trodde man så gott som alltid att ett barn som börjar kissa på sig igen var oroligt, mådde dåligt eller till och med ville vara ett litet småbarn igen. Det gjorde att barnet kunde känna det som självförvållat och föräldrarna kände skuld för att de inte lyckades ge sitt barn trygghet. Nu när man vet att det nästan alltid är fysiska orsaker som ligger bakom är det enklare att efter en undersökning hos läkare få rätt hjälp och råd. 

Kontakta läkare eller rådgivning
Om barnet börjar kissa på sig på natten efter att ha varit torrt under flera månader är det bra att söka vård oavsett barnets ålder. Du kan ta kontakt med barnmottagningen på din ort, med BVC, skolsköterska, skolläkare eller vårdcentral. Det går också bra att ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177
Större barn? Läs gärna artikeln om att vara tonåring och kissa i sängen.

Källor:
1177.se
svenskaenures.se

Studie publicerad i Läkartidningen 2013  
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Författare

Libero
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...