App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Att vara tonåring och fortfarande kissa i sängen

Det kan vara ytterst känsligt för en tonåring att fortfarande kissa på sig på natten. Men det finns hjälp mot sängvätning. Det kan också vara bra att ta reda på orsaken till problemet. 

En av hundra femtonåringar kissar regelbundet på sig, men oftast är det något som växer bort. Det är en gammal myt att enures, sängvätning ofta beror på psykiska orsaker. I stället är det ofta ärftligt.

Kunskap om sängvätning tar bort skam och leder till hjälp i stället
Fler pojkar än flickor har problem upp till tonåren men sedan är fördelningen lika mellan könen och problemen växer oftast bort. Med den kunskapen hos både tonåringen och de vuxna kan en stor del av skambeläggningen försvinna. Och den unga får adekvat hjälp – för den finns.

Enkel medicinsk utredning om det behövs
Den medicinska utredningen av barn som kissar i sängen är enkel. Ett fåtal frågor ringar in de få barn som behöver genomgå provtagning eller mer avancerade undersökningar. 

Två behandlingar
Det finns två förstahandsbehandlingar med bevisad effekt mot sängvätning: sängvätningslarm eller enureslarm som det också heter och läkemedel. Läs om behandlingar som hjälper.

Vanligare med sängvätning än många tror
Ungefär en av tio sjuåringar kissar ofta på sig på natten och en av hundra femtonåringar kan inte kontrollera urinen fullt ut nattetid.

Gör rätt
Tidigare har sängvätning i tonåren varit ett problem som kanske både den unga och föräldrarna skämts för. Barnet har då kunnat få sämre självförtroende och mått dåligt - inte till följd av sängvätning utan på grund av skammen som varit förknippad med problemen. Ibland har det i sin tur lett till att föräldrarna låtit bli att ta tag i problemet och undanröjt våta nattkläder i stället för att hjälpa sitt barn till behandling.

Sängvätning växer bort i de flesta fall
Den vanligaste orsaken till sängvätning är en senare mognad av nervsystemet som styr över urinvägarna. Problemet kan också vara att hormonet vasopressin som gör att njurarna minskar urinproduktionen på natten inte utsöndras ordentligt. En del unga sover också hårt och känner inte när urinblåsan är full eller har en överaktiv urinblåsa som vill tömma sig ofta. 
Sängvätning hos tonåringar kan i vissa fall också bero på sjukdom. En ung person som tidigare varit torr och plötsligt kissar i sängen under flera nätter bör söka läkare.

Bra hjälpmedel – ingen ska behöva vakna i en kall våt säng
I stället för att tvätta lakan och låta en ung människa kanske spänna sig inför sänggåendet kan det vara bättre att förlita sig på de hjälpmedel som erbjuds. Det finns ju diskreta nattbyxor-nattblöjor och madrasskydd som kan förenkla för den som lider av sängvätning.

Det här kan du som tonåring göra själv
På ett sätt kan det vara enklare för en tonåring än ett yngre barn att hantera problemet med sängvätning eftersom man kan göra mycket själv:

  • Ha bra kvällsrutiner med toalettbesök innan läggning.
  • Undvika mat eller dryck från cirka två timmar före läggdags, kanske tidigarelägga middagen om den brukar bli sen.
  • Undvika drycker som ökar urinproduktionen – läsk, kaffe och te – på kvällen.
  • Välja ett bra nattskydd som nattbyxa eller blöja.
  • Använda madrasskydd.
  • Prova att använda en detektor med larm i pyjamasen, så kallat enureslarm.
  • Prata med dina föräldrar, skolsköterska eller annan vuxen för att känna och få stöd.
  • Sök på nätet för att finna andra unga människor med samma problem – de finns. Att få tips och stöd från jämnåriga kan vara värdefullt.
  • Prata med en vän som du har förtroende för.

Om du är tonåring eller förälder till en tonåring som lider av sängvätning kan ni söka hjälp hos barnmottagning, skolsköterska, skolläkare, vårdcentral eller ringa 1177 för rådgivning.

Källor:
1177.se
svenskaenures.se

Studie publicerad i Läkartidningen 2013 
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Författare

Libero
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...