App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Touch wipes återkallelse

image

Uppdatering med analysresultat 2019-02-22

Bakterierna i de återkallade våtservetterna av märket Libero Touch Wet Wipes är nu analyserade och provsvar visar att risken för negativa hälsoeffekter är låg. Vi har stoppat all produktion och kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att detta inte kommer att inträffa igen.

En våtservett är aldrig fri från bakterier. Den behöver inte vara det. Men det skall inte vara för höga halter. I detta fallet var antalet bakterier högre än de gränsvärden vi har satt och därför har vi också analyserat externt vilka bakterier det är i produkten.  De bakterier vi har hittat är i normalfallet inte sjukdomsframkallande bakterier. Dock kan de i vissa fall och om personen har nedsatt immunförsvar eller kroniska lungsjukdomar som till exempel cystisk fibros orsaka infektioner. Vid oro rekommenderas alltid att man uppsöker läkare.

De bakterier vi har hittat är Staphyllococcus pasteuri och Burkholderia tropica Dessa bakterier finns omkring oss dagligdags i vår omgivning och på oss själva.

Staphyllococcus pasteuri: finns till exempel normalt på huden.

Burkholderia tropica: Finns i vattensystem, duschslangar, vattenlås, rör och liknande

Återkallelsen gäller ENDAST Libero Touch wet wipes. Övriga Libero produkter är inte berörda, varken Libero wet wipes (med lila lock), blöjor eller annan babyvård. Om du har köpt Libero Touch wet wipes uppmanar vi dig att inte använda den utan skicka tillbaka den till oss. Det gäller både öppnade och oöppnade förpackningar.

Gör så här:

 •         Skicka den/dem i en påse till Libero Konsumentkontakt, 408 00 Göteborg. Märk påsen med ”FRISVAR” 410 980 800 (gratis porto) Max 6 st förpackningar / FRISVAR
 •          Skicka med ditt namn, din adress, mobilnummer och en mejladress
 •         Självklart ersätter vi alla konsumenter för deras inskickade produkter med värdecheckar som gäller på Liberos sortiment.


Senast uppdaterad 2019-02-22 med analysresultat

Frågor & svar:

 • Varför vill ni att jag ska skicka tillbaka produkten? Räcker det inte att jag slänger den?
  Vi vill säkerställa att produkterna inte används. Detta är också en rekommendation från Läkemedelverket.
 • Hur blir jag ersatt?
  Självklart ersätter vi alla konsumenter för deras inskickade produkter med värdecheckar som gäller på Liberos sortiment.
 • Vad är det för bakterier?
  De bakterier vi har hittat är Staphyllococcus pasteuri och Burkholderia tropica. Dessa bakterier finns omkring oss dagligdags i vår omgivning och på oss själva.
  Staphyllococcus pasteuri: finns till exempel normalt på huden.
  Burkholderia tropica: Finns i vattensystem, duschslangar, vattenlås, rör och liknande.
 • Hur kan produkten ha påverkat mitt barn?
  De bakterier vi har hittat är i normalfallet inte sjukdomsframkallande. Dock kan de i vissa fall och om personen har nedsatt immunförsvar eller kroniska lungsjukdomar som till exempel cystisk fibros orsaka infektioner. Vid oro rekommenderas alltid att man uppsöker läkare.
 • Mitt barn har använt Libero Touch Wet Wipes under ett år, har de varit så hela tiden?
  Det är enbart produkter som är tillverkade från och med oktober 2018 som är påverkade.

 Pressmedelanden hittar du här

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...