Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Vad jag önskar att någon hade berättat för mig om amning

– Nu ska du hem och bara amma, amma och amma, sade barnmorskan när vi lämnade BB med vårt första barn.

Sen lade hon till i viskande tonläge:

– Men om det inte går – köp Babysemp.

Jag undrade varför hon viskade, men jag hade inte orken att fråga. Är det olagligt med ersättning på nåt sätt?

Två dagar tidigare hade jag fött mitt första barn och kände mig precis så där ”överkörd av tåget” som alla sa att man ska att man skulle. Ont precis över allt, utom kanske i näshåren.

Efter två omtumlande dygn på ett kvavt och smällfullt BB skulle vi alltså åka hem med vår lille Malte. Han hade fortfarande inte förstått hur foderautomaten, alltså jag, fungerade.

Och jag i min tur hade inte förstått att det kunde vara så in i bängen svårt att amma. Jag trodde det skulle gå av sig självt liksom, att man bara lade upp ungen som sen åt och att det skulle kännas mysigt.

Icke.

Jag är inte ensam. Enligt en undersökning gjord av Amningscentrum vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna upplever en tredjedel av Sveriges mammor problem kring amningen. Tessan var också en av dem. Och nästan alla mammor vi känner, där ibland min egen.

Bilden av att amning är något som sköter sig själv är med andra ord inte helt sann. För en del är den förstås det och för en del blir det mysigt efter hand. Andra behöver ge ersättning för att kunna mata sitt barn. Och känna myset.

Du kan inte veta innan vilken grupp du kommer att tillhöra, till en början. Du kan inte veta innan om det kommer att bli lätt eller krävas träning, det är nämligen både du och bebisen som ska lära er.

Men du ska veta och känna i varenda fiber i din kropp att allt är rätt och du är en alldeles perfekt mamma hur det än blir.

/Sofia – flaskmatad 1977 och alldeles, alldeles normal

Läs mer om flaskmatning

Eller ge dig in i diskussionen om amning på vårt forum

 

Besök bloggen: http://blogg.mama.nu/hormonerhemorrojder/

Författare

Hormoner & Hemorrojder
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...