190919_libero_image_428_mobile

Rökning och snusning under graviditeten

Att rökning är skadligt även när man är gravid känner nog de flesta till, inte bara att själv röka utan också när det kommer till passiv rökning. Men visste du att det finns precis lika mycket risker med att snusa under graviditeten?

Vi vet att det här med att sluta röka under graviditeten sällan handlar om kunskapsluckor eller att man egentligen inte vill. Nästan alla vet att det är farligt att röka och försöker sluta. När det kommer till snusets effekter så har kunskapsläget tidigare sett sämre ut, men nu vet vi att det är lika skadligt att snusa som att röka när man är gravid. Men vilka skador kan uppstå på barnet och vad innebär det om man rökte eller snusade innan graviditeten var känd? Det ska vi försöka reda ut här.

Rökning under graviditeten skadar barnet

Ja, rökning är skadligt för både den som utövar det och för bebisen i magen - det har forskarvärlden varit överens om sedan länge. För fostret innebär det att alla giftiga ämnen i tobaken kommer direkt in via moderkakan och navelsträngen. Men det är också bra att veta att så fort man slutar med tobak så minskar riskerna för barnet. Sen är det såklart inte lätt att sluta röka, den kanske största motivationen brukar kunna vara tanken på det lilla livet i magen - att inte vilja skada bebisen - men ibland är beroendet starkare och då är det skönt att veta att det finns fler hjälpmedel att ta till. Låt barnmorskan supporta och guida hur ni kan jobba för att bli rökfria eller ring sluta röka-linjen. Att mixtra med substitut själv ska man dock undvika eftersom det finns risker för fostret även med andra nikotinprodukter och e-cigaretter. Det är också viktigt att ha koll på att rök från vattenpipa är precis lika farligt för fostret som cigarettrök.

Snus under graviditeten är lika skadligt

Snusets effekter på fostret har tidigare varit lite mer omdebatterade, men forskning har visat att snusanvändning under graviditeten innebär lika stora risker som rökning när det kommer till exempelvis dödföddhet och för tidig födsel. Dessutom så är risken, precis som när det kommer till rökning, mycket högre att drabbas av plötslig spädbarnsdöd när barnet fötts. För det är nämligen så att man sett att det är just nikotinet - som ju finns i både cigaretter och snus - som ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Därför är slutsatsen att alla former av nikotin, både under graviditeten och när bebisen väl kommit, ska undvikas. Men också här är det viktigt att komma ihåg att den som slutar snusa tidigt i graviditeten knappt har någon riskökning alls.

Passiv rökning är skadligt för barnet

Precis som med rökning så vet vi sedan länge att även passiv rökning är skadlig. Under fostertiden, när alla organ utvecklas, är det lilla barnet dessutom extra känsligt och mottagligt för passiv rökning. Bland annat så är risken för missfall högre men också utvecklingen i barnets hjärna och nervsystem kan påverkas. Man har också sett i forskningen att den som är gravid och utsätts för passiv rökning har större risk att föda ett barn som senare får allergi och astma, sannolikt beror det på att utvecklingen av lungorna störs, vilket då kan ge olika luftvägsproblem. Det här innebär alltså att det inte bara är den gravidas ansvar att lägga ciggen på hyllan – alla som bor i ett hushåll där någon väntar barn har ett lika stort ansvar.

Risker med tobaksanvändning under graviditeten

För den som behöver handfasta argument för att sluta röka eller snusa har vi här listat både risker med att fortsätta och goda anledningar till att sluta med både rökning och snus.

  • Ökad risk för prematur födsel
  • Ökad risk för missfall, inte bara vid aktivt nikotinintag utan även passiv rökning
  • Den som utsätts för passiv rökning under graviditeten riskerar att fosterutvecklingen störs, bland annat på hjärna och i lungor.
  • Risk att moderkakan kan lossna för tidigt
  • Ökad risk för missbildningar som exempelvis kluven gomspalt
  • Ökad risk för att fostret inte kan växa ordentligt och få lägre födelsevikt
  • Den som använder nikotin under graviditeten har en betydligt högre risk att förlora sitt barn i plötslig spädbarnsdöd.
  • Att sluta med tobak redan under graviditeten gör också att barnet slipper få ökad risk för en mängd andra komplikationer efter det väl är fött, mer om det kan du läsa här.
  • Den som slutar tidigt under graviditeten har nästan ingen förhöjd risk!
  • Ju tidigare den som är gravid slutar att röka desto mer kommer lungkapaciteten att återhämta sig, och det har man stor nytta av under både graviditet och förlossning.

Det finns hjälp!

Det är viktigt att komma ihåg att det finns stöd och hjälp att få, rökning och snusning är ett beroende och behöver man så ska man se till att söka den hjälpen. Det är lätt att bli nedslagen om man inte lyckas vänja sig av med sitt nikotinberoende, kanske känna sig som en dålig förälder och skämmas inför barnmorskan. Men alla som på olika vis försöker lägga om sina liv för det kommande barnets skull gör ju det av omtanke, så det är något att vara stolt över. Men ibland behöver man helt enkelt lite hjälp utifrån för att det ska gå vägen. Det viktiga är att man söker hjälp tidigt och tar emot den – oavsett om man är gravid eller partner. För alla kan faktiskt sluta röka eller snusa. Det kan komma att krävas mycket fokus och kraft men för väldigt många kan graviditeten faktiskt vara det som fäller avgörandet att bli rök- eller snusfri för gott.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel