givingbirth_positions_image

Förlossningsställningar

Ligga i badkar, sitta på en boll eller stå på alla fyra? Vilken är egentligen den bästa förlossningsställningen?

Förlossningen är en upplevelse med flera faser i vilka värkarna har olika karaktär. Värkarna kan vara väldigt smärtsamma och det kan vara nödvändigt att försöka pröva sig fram för att hitta den mest bekväma ställningen. Upprätta positioner är särskilt bra, eftersom tyngdkraften hjälper barnet att lirka sig nedåt genom den trånga och lite böjda förlossningskanalen. Att inte bli stilla utan byta position med jämna mellanrum, är ofta en bra hjälp på vägen.

Vilken ställning är bäst att föda i?

Det finns inte en ställning som är bättre än någon annan, eftersom vi alla är olika. Men generellt sätt så är upprätta ställningar något som underlättar barnets väg ut och att växla mellan några olika är som sagt bra. Här är också barnmorskan till stor hjälp - de har koll på alla olika ställningar, kommer uppmuntra till att byta ofta och vet hur de påverkar barnets färd mot världen. Fråga och be om hjälp!

Vanliga förlossningsställningar man kan få byta mellan är:

  • Gå, stå eller luta sig mot en person, vägg, stol.
  • Hasa fram med en gåstol.
  • Sitta på en boll och gunga med bäckenet.
  • Sitta på en förlossningspall.
  • Stå på alla fyra, sitta upp eller ligga på sidan eller framstupa mot en sittsäck, upprätt säng eller stol.
  • Sätta händerna på höfterna, böja sig lätt framåt och gunga fram och tillbaka under värkarna.
  • Bada eller duscha under värkarbetet. På många förlossningsavdelningar finns möjlighet till bad med en behaglig temperatur. Värmen gör att du slappnar av och förlossningen går framåt. Stresshormonerna sjunker – vilket även verkar bra som smärtlindring under värkarna.

Låt tyngdkraften hjälpa till under värkarbetet!!

Det finns en rad erkända fördelar med att hålla en upprätt position under stor del av värkarbetet:

  • Livmoderns arbete blir mera effektivt.
  • Det frisätter endorfiner, kroppens eget morfin, så smärtan blir lättare att hantera.
  • Andningen går lättare, vilket ger bättre syresättning för både mamman och barnet i magen.
  • Det ger mer kraft och gör att man kan slippa mjölksyra.
  • Risken för blodtrycksfall och illamående minskar.
  • Det inger en större känsla av att ha kontroll över vad som händer.

Ett bra tips är att tänka att man ska vara tung, mjuk och rörlig - som en trasdocka ungefär - under den aktiva fasen. Att vara i rörelse underlättar nämligen för barnet, som skruvar sig ner i bäckenet. 

Förlossningsställning som minskar risken för bristningar

I nästa fas, utdrivnings- eller krystningsskedet, kommer barnmorskan troligen att rekommendera en upprätt position där det går att ha koll på mellangården för att undvika bristningar. Men det är upp till var och en hur man väljer att föda; stående, liggande på huk eller på något annat vis. Låt barnmorskan guida och prova vad som känns bra. Olika positioner ger olika förutsättningar, att föda på knä, på alla fyra, på sidan eller på en förlossningspall är till exempel positioner som tillåter rörlighet i bäckenet och kan ge ett mer kontrollerat utdrivningsskede.

Det är alltid viktigt att barnmorskan har god uppsikt just i slutskedet när barnets huvud börjar skymta för att bedöma om förlossningen går för fort – man behöver inte skynda sig för att krysta ut hela barnet på en värk. Att istället föda fram först huvud, och sen, i nästa värk eller mellan värkarna, resten av kroppen. Man har sett att risken för bristningar i underlivet kan minskas genom förlossningsställningar som ger barnmorskan bra uppsikt, kontroll, möjlighet att guida och att hålla perinealskydd (en hand på mellangården) och på barnets huvud. På så sätt blir ofta framfödandet lugnare och mer kontrollerat.

Om sugklocka behöver användas för att hjälpa till i slutet, kommer barnmorskan att se till att man befinner sig i gynställning för att barnmorska och läkare ska kunna hjälpa barnet ut på bästa sätt och undvika stora bristningar. Och som sagt, låt barnmorskan komma med förslag och vägleda ifall positionen inte känns riktigt självklar och bra.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel