libero_upgrade_upgo-3_baby-crawling-side_desktop

Motorisk utveckling för barn 0-18 månader

När brukar barn börja krypa, gå, sitta och stå? Vad räknas som tidigt och vad är sent? Alla de där frågorna brukar bubbla upp hos föräldrar - eftersom man oftast är spänd på vad bebisen kommer göra härnäst. Här listar vi åldrar för när de olika utvecklingssprången brukar ske, vilket ju såklart är något som skiljer sig mycket mellan olika barn.

En nyfödd, frisk, liten bebis kan i regel samma saker som andra nyfödda och friska bebisar, eftersom mycket handlar om reflexer och annat som ju är medfött, men ju äldre barnet blir desto större blir variationen bebisar emellan. Som människor är vi ju olika och lär oss olika saker olika fort - vilket gäller även för grundläggande saker som till exempel att lära sig sitta eller få in skeden i munnen. Ofta är det så att ens bebis är lite tidigare med något för att istället vara lite senare med att få in snitsen på något annat. Därför är det bra att försöka att inte jämföra för mycket med vad andra barn i samma ålder kan och gör, det blir lätt en alldeles onödig källa till oro. Lägg hellre den energin på att glädjas med ditt barn när det upptäcker en ny sak, eller finslipar en befintlig förmåga. En grej som är speciellt lätt att glömma bort är att även syskon utvecklas olika. Att jämföra med när ens äldre barn började krypa ligger ju ganska naturligt i oss, men inte ens här finns det alltså några paralleller att dra - utan varje barn, syskon eller ej, bestämmer själv när det känner sig redo för nästa steg.
Så stirra dig inte blind på siffrorna i tabellen utan se den istället som vad som är typiskt för åldersgruppen, och att det inte nödvändigtvis stämmer på pricken med din bebis.

  • Ligga på mage och lyfta på huvudet
    Tidigt: 1 månad
    Vanligare: 2-3 månader
    Senare: 4-5 månader
     
  • Greppar saker medvetet
    Tidigt: 2 månader
    Vanligare: 3-4 månader
    Senare: 6 månader
     
  • Vänder sig från mage till rygg eller tvärtom
    Tidigt: 3 månader
    Vanligare: 5-6 månader
    Senare: 7-8 månader
     
  • Sitta med stöd
    Tidigt: 4-5 månader
    Vanligare: 5-6 månader
    Senare: 8-9 månader
     
  • Sitta själv
    Tidigt: 5-6 månader
    Vanligare: 7-8 månader
    Senare: 9-10 månader
     
  • Börja krypa
    Tidigt: 5 månader
    Vanligare: 7-10 månader
    Senare: 10-12 månader
     
  • Resa sig och gå utefter möbler
    Tidigt: 6-7 månader
    Vanligare: 9-10 månader
    Senare: 14-16 månader
     
  • Gå själv
    Tidigt: 8-9 månader
    Vanligare: 10-14 månader
    Senare: 17-18 månader

När det kommer till den motoriska och kognitiva utvecklingen för bebisar mellan 0-6 månader så hittar du mer djupgående information här – samma sak för dig som har en äldre bebis, då kan du läsa mer här.

På BVC följs barnets motoriska utveckling

Olika barn tar som sagt olika lång tid på sig men det kan såklart också finnas olika anledningar till att barn är sena med vissa utvecklingssteg. Därför följer man detta på BVC-besöken för att kunna ge barnet bra förutsättningar och extra stöd om det skulle behövas. Men du ska inte oroa dig för om din bebis inte får ”full pott” på alla tester, som att slå ihop klossar eller ritar cirklar. Det är helt enkelt den samlande bilden som man tittar på. Många barn vägrar ju att prestera inför publik och då brukar det istället vara så att föräldern får berätta hos BVC vad barnet kan och gör hemma. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte är någon bedömning det handlar om - det finns ingen anledning att låta bebisen ligga i hårdträning för att vara tidigt ute med att greppa saker - utan helt enkelt ett sätt att fånga upp och kunna sätta in stöd för de bebisar och barn som behöver det. Förutom de inbokade BVC-besöken så kan du såklart alltid höra av dig dit själv om du tycker att ditt barn verkar vara ovanligt osugen på något i utvecklingen eller om du på något sätt känner dig orolig.

Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Dela artikel