190918_libero_image_414_desktop

Barnvakt för första gången

Att lämna den lilla bebisen hos en barnvakt första gången kan kännas svårt för både stor och liten. Det finns inget rätt eller fel på när det är dags eller hur det görs - utan det beror helt på både barnets personlighet, de vuxnas behov och familjens situation. Man gör helt enkelt vad som känns bäst för en själv.

Även om det finns många åsikter så finns det ingen tydlig tidpunkt eller ålder för när man kan lämna sin bebis till barnvakt. Det är många olika bitar som påverkar: barnets mognad och personlighet, relationen till barnvakten och hur stort behovet av en paus är hos förälder eller föräldrarna. Har man ett barn med kolik kan behovet av att en stunds tyst vila för en förälder vara skriande stort medan det för ett barn som har svårt för separationer kan vara precis tvärtom - där finns ett stort behov av att vara nära just en förälder. Man får helt enkelt försöka se allas behov.
Men generellt sett så brukar det för små barn vara så att de helst vill vara med sina föräldrar, sen är gränsen för hur länge barnet klarar sig utan dem olika. Försök hitta trygghet i att du känner ditt barn bäst och vet vad hen (och du) är mogen för, och låt inte andra lägga sig i du gör med barnvakt. För vissa barn kan det funka bra med barnvakt av en trygg person flera dagar i veckan från tidig ålder medan andra mår bäst av att nästan aldrig lämnas bort under hela barndomen. Det handlar helt om vad som passar just ditt barn och er familj.

Mor- och farföräldrar som barnvakt

Att bli mor- eller farförälder kan vara något av det största man har upplevt och relationen mellan den nya och den äldsta generationen kan bjuda på mycket lycka och glädje för alla. Det är en gåva till både barn och deras far- och morföräldrar om de kan få möjligheten att skapa ett nära förhållande till varandra.

Sen är det inte många som kan, inte sällan är far- och morföräldrar fortfarande i arbete när de får barnbarn och en del bor långt bort. Då kan det vara svårare att få hjälp med barnvakt och se till att de får en nära relation. Men har ni lyxen av att ha den äldre generationen lite närmare och ledigare kanske de kan vara barnvakt. Beroende på hur ni alla ser på saken och om barnet är stort nog och vill - så kan de ta hand om sitt barnbarn en hel dag i veckan. Eller hämta från förskolan eller dagmamman och sen vara barnvakt nattetid. Det är inte bara en trygg avlastning för föräldern, en glädje för mor- och farföräldrarna och barnet, utan också ett sätt att stärka deras relation. Så vet du med dig att det finns en vilja, dra dig inte för att be om hjälp.

Utomstående som barnvakt

Ibland finns inga släktingar eller vänner i ens omgivning som kan ställa upp som barnvakt och då kan det i stället vara en lösning om man vill och har möjlighet att betala för barnvakt av en utomstående. I det läget är det viktigt att tänka på att barnet behöver lära känna personen innan det lämnas hos hen för första gången, och att det är samma person som återkommer och inte olika varje gång. Får barnet bara en trygg relation till barnvakten kan en professionell barnvakt fungera precis lika bra som en släkting eller vän.

Byta barnvakt

Ett annat sätt att lägga upp det här med barnvakt är att skaffa sig en ”barnvaktsbytarfamilj”. Alltså en vänfamilj ni känner och som ni brukar umgås med, en sån familj kan bli en perfekt barnvakt i ett par timmar även till ett litet barn. Sen kan ni bjuda tillbaka med att passa deras barn när det behövs. För vissa kan ett stående schema fungera toppen och ge möjlighet till regelbunden egentid för föräldrarna som kan känna sig trygg i att barnet har det bra under tiden.

Barnvakt tips att tänka på

Det finns några saker man kan tänka på inför att barnet ska ha barnvakt.

  • Förbered barnet i god tid och upprepa gärna förberedelsen så att barnet har en chans att förstå ungefär vad som ska hända. Förberedelser för en bebis kan innebära att det får vara tillsammans med barnvakten själv kortare stunder medan föräldern till exempel tar en dusch eller går ut med soporna. För ett äldre barn kan det vara att gå igenom att barnvakten ska komma, man själv säger hejdå, pratar lite om vad barnet ska göra med barnvakten under tiden man är borta och att man sen kommer tillbaka. Ibland kan det hjälpa att rita upp en liten berättelse kring vad som ska hända.
     
  • Se till att barnvakten är en trygg person både för barnet och för er själva. Barn märker mycket väl hur en förälder känner sig och det är mycket lättare att signalera lugn till barnet om man själv är helt säker på att barnvakten kommer att ta hand om barnet väl. Det finns ingen anledning att lämna sitt barn till någon man känner sig osäker på själv, även om den personen insisterar. Du har rätt att helt bestämma vem som får ta hand om ditt barn!
     
  • För vissa barn kan det kännas lättare att bli passad i sitt eget hem, medan det för andra kan vara mycket roligare att få vara hemma hos någon annan - där allt är spännande och nytt. Känn in vad du tror att just ditt barn föredrar. Om barnet åker iväg brukar det vara uppskattat att ha med några egna leksaker och kanske den egna kudden eller något annat tryggt hemifrån.
     
  • Kortare stunder med barnvakt brukar vara det bästa att börja med. Om barnet inte behöver längta efter sina föräldrar så länge ökar sannolikheten att barnvakt upplevs som något positivt och inte jobbigt. Ett par timmar kan vara helt lagom till en början! Tiden går fort för föräldrar som är ute och roar sig men för ett litet barn kan ett dygn upplevas evighetslångt.
     
  • Säg hejdå tydligt när du går, smit inte iväg när barnet inte märker det.
     
  • Fyll på med extra närhet efteråt och var beredd på en reaktion! Det är mycket vanligt att barnvakten berättar att allt har gått jättebra men att barnet blir gnälligt och argt när föräldrarna kommer tillbaka. För det är ju då som barnet kan slappna av och släppa fram alla sina känslor igen. I de stunderna är det viktigt att man som förälder har tid och ork att ge mycket tröst och närhet. Om barnet reagerar mycket starkt efter barnvaktsstunden så är det antagligen ett tecken på att den i barnets smak varade lite för länge - då kan det vara läge att backa tillbaka och prova en kortare stund nästa gång.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Dela artikel